Alle kouluikäisen lapsen olisi suositusten mukaan hyvä liikkua kolme tuntia päivässä. Tähän liikuntamäärään sisältyy kaksi tuntia kevyempää liikuntaa ja tunti sykettä nostattavaa liikuntaa. Riittävä fyysinen aktiivisuus on edellytys lapsen normaalille kasvulle ja kehitykselle. Se kehittää motorisia, sosiaalisia ja kognitiivisia taitoja sekä ennaltaehkäisee elintasosairauksia. Testaa, liikkuvatko sinun lapsesi tarpeeksi.

Viimeksi päivitetty 12.5.2023

Minkä ikäinen lapsesi on?


 Taapero.
 Leikki-ikäinen.
 Koululainen.

Onko lapsi päivähoidossa?

 Lapsi on puolipäivähoidossa.
 Lapsi on kokopäivähoidossa.
 Lapsi ei ole päivähoidossa.

Kuinka aktiiviseksi arvioit lapsen?

 Lapsi on rauhallinen. Hän leikkii usein rauhallisesti myös ystävien kanssa.
 Lapsen aktiivisuus on keskitasoa.
 Lapsi on vilkas. Lapsi liikkuu jatkuvasti.

Kuinka pitkään lapsi leikkii päiväkoti- tai koulupäivän jälkeen ulkona (laske myös esimerkiksi Pokemon Go:n pelaaminen tähän)?


Päivittäinen ulkoiluaika: 0 tuntia 0 minuuttiaKuinka paljon teillä riehutaan, peuhataan, tanssitaan tai harrastetaan muuta sisäliikuntaa kotona? Laske määrään mukaan myös vauhdikasta liikkumista vaativa konsolipelaaminen (esimerkiksi Xbox Kinect, Playstation Motion tai Nintendo Wii –liikuntapelit).

Päivittäinen sisäliikunta-aika kotona: 0 tuntia 0 minuuttiaKuinka monta tuntia lapsi harrastaa ohjattua liikuntaa viikossa (jos käytte yhdessä säännöllisesti kerran viikossa tai useammin esimerkiksi uimassa tai pelaamassa jalkapalloa, ynnää myös keskimääräinen yhteinen harrastusaika tähän)?


Liikuntaharrastuksia viikossa: 0 tuntia 0 minuuttiaLiikkuuko lapsi pyörällä tai kävellen päiväkotiin, kouluun tai omiin harrastuksiinsa?

 Kyllä. Päivittäin.
 Kyllä. Arkisin.
 Kyllä. Muutamana päivänä viikossa.
 Lapsi liikkuu pääsääntöisesti autolla.

Pyöräileekö vai käveleekö lapsi (ilmoita tällä hetkellä useammin käytössä oleva liikkumistapa)?


 Pyöräilee.
 Kävelee.

Kuinka monta kilometria lapsi liikkuu (arvioi edestakaisien päiväkoti-, koulu- ja/tai harrastusmatkojen keskimääräinen pituus)?

Lapsen päivittäin liikuttu matka: 0 kmKun käyt kaupassa, laitatko lapsen istumaan kärryyn vai annatko lapsen kävellä?


 Annan lapsen kävellä kaupassa.
 Lapsi istuu ostoskärryssä tai jää kotiin kauppareissun ajaksi.

Kuinka usein käyt lapsen kanssa kaupassa?

Käyn kaupassa: Harvemmin kuin kerran viikossaKuinka pitkään keskimäärin yksi kauppareissu kestää (laske mukaan myös matkaan mennyt aika, jos lapsi on kävellyt tai pyöräillyt kauppaan)?

Kauppareissun keskimääräinen kesto: 15 minuuttia 

 

Lapsen riittävää liikkumista mittaava testi on tehty yhteistyössä liikuntasuosituksia laatineiden asiantuntijoiden kannsa. Testi perustuu liikuntatieteiden tohtori Arto Laukkasen haastatteluun.Lähde: UKK-insituutti

Mitä mieltä olet artikkelista?