Jos hedelmöitysongelmat johtuvat miehestä, inseminaatio voi auttaa. Erikoislääkäri Aarne I. Koskimies kertoo, koska inseminaatiota voidaan käyttää.

Viimeksi päivitetty 24.7.2008

Siittiöt munasolun kimpussa

Inseminaatio antaa siittiöille voimaa koitokseen.


 


Kohdunsisäinen inseminaatio, josta käytetään lyhennystä IUI (intra uterine insemination), on yksi käytetyimmistä hedelmöityshoidoista. Se soveltuu hyvin tapauksiin, joissa on lievä miehestä johtuva tekijä, selittämätön lapsettomuus, lievä endometrioosi tai kohdun kaulasta johtuva tekijä.

Inseminaatio yhdistetään usein myös ns. ovulaation induktioon, jossa naiselle annetaan hormonilääkitystä munasolun irrottamiseen.
Toimenpiteenä inseminaatio on yksinkertainen. Pestyt siittiöt viedään kohtuun juuri ennen ovulaatiota. Siittiöt pääsevät välittömästi munanjohtimiin, jossa hedelmöitys tapahtuu. Edellytyksenä inseminaatiolle on luonnollisesti se, että munanjohtimet ovat auki ja vapaat.
Jos naisella on normaali ovulaatio, voidaan se määrittää luotettavasti ultraäänen ja ovulaatiotestin avulla. Hormonilääkityksellä aikaansaadussa ovulaatiossa käytetään usein lisänä HCG-hormonia, joka laukaisee ovulaation.
Inseminaation tehokkuus?
Kuinka tuloksellinen inseminaatio sitten on? Yhtä inseminaatiokiertoa kohti raskaustulokset ovat 15 % luokkaa, Tulokset ovat sitä parempia, mitä nuorempi nainen on. Yli 35-vuotiailla raskausprosentit ovat pienempiä.
Kuinka monta kerta kannattaa yrittää inseminaatiota? On todettu, että kolmannen inseminaatiokerran jälkeen raskaustulokset alkavat laskea. Näin ollen hyvin ajoitettuja inseminaatioita tehdään yleensä 2-3 kertaa, jonka jälkeen siirrytään tehokkaampiin hedelmöityshoitohin. Tällöin tulee kysymykseen koeputkihedelmöitys ja siitä johdetut menetelmät ( IVF, ICSI), joissa raskaustulokset ovat huomattavasti parempia.
Aarne I. Koskimies, Felicitas-Klinikka
dosentti, lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri
Aarne I. Koskimies

Lue myös:

Yhden siittiön tehtävä

Mikroinjektiolla syntyy enemmän tyttöjä kuin poikia

Lahjasoluilla matkan alkuun

Mitä mieltä olet artikkelista?