Onko haalarissa hyvä vesipilariarvo? Entäpä hankauksenkesto? Corduraa vai suprafilliä? Lasten ulkovaatteet vilisevät vaikka minkälaisia teknisiä ominaisuuksia ja termejä. Tutustu eri materiaaleihin ja ominaisuuksiin. Mukana kätevä ulkovaatesanasto.

Viimeksi päivitetty 2.11.2010

Suomen oloissa lasten ulkovaatteiden hankinta on pakollista – ja jatkuvaa. Tarvitaan talvihaalaria, rukkasta, hattua, kauluria, välikerrastoa ja monen sortin kengät. Ja syksyyn ja kevääseen tietysti vielä sama setti välikausiversiona. Ulkovaatteiden pitäisi kestää vettä, tuulta, pakkasta, loskaa ja lasten vilkkaita leikkejä. Hyvä ulkovaate on myös helppo pukea ja se yllään lapsen on mukava liikkua. 

Lue myös: Huippumuotia lapsille

Taikasana: tec

Vaunuikäisille lapselle ulkovaatteiden valinta on vielä helppoa. Jos vauva enimmäkseen makoilee tai istuu vaunuissa, riittää hänelle lämmin kerrospukeutuminen ja talvella tavallinen toppahaalari. Astetta vaativammaksi ulkovaatteiden hankinta muuttuu silloin, kun vaatteen käyttäjä alkaa liikkua: pitkin pihoja mönkivän taaperon ja leikki-ikäisen rymyäjän vaatteilta vaaditaan enemmän.

Lue myös: Päiväunille ulos läpi vuoden

Haasteisiin vastaavat monenlaisia sääolosuhteita ja kovaakin kulutusta kestävät tekniset ulkovaatteet. Teknisen vaatteen tunnistaa yleensä vaatteen nimessä tec- tai tech -päätteestä, tai kurkistamalla tuotelappua, joka kertoo mitä ominaisuuksia vaate pitää sisällään.

Vaatteen teknisyyttä mitataan muun muassa vesipilariarvolla, hankauksenkestolla ja hengittävyydellä. Nämä arvot ilmoitetaan tuotetiedoissa. Vesipilariarvo kertoo vaatteen vedenpitävyyden, hankauksenkesto puolestaan kulutuksenkestävyyden. Monesti ulkovaatteissa erityisesti vaatteen alaosa on kulutukselle alttiimpi, joten sen kestävyyteen kannattaa kiinnittää huomiota. Pepun ja polvien kohdat kuluvat ulkovaatteessa tavallisesti eniten.

Lue myös: Lastenvaatteita sukupuolineutraalisti

Tekninen on kallista

Teknisistä ulkovaatteista saa usein pulittaa euron jos toisenkin, esimerkiksi kalleimmat ulkohaalarit maksavat lähemmäs 200 euroa. Yleensä jo tuotteen hintalappu kertoo vaatteen teknisyyden: parilla kympillä ei vielä saa vaatteeseen tekniikkaa. Mutta kallein ei myöskään automaattisesti ole teknisin, hintaan vaikuttaa myös vaatemerkin trendikkyys. Jos kuosi ja muodikkuus ei ole vaatteen tärkein valintakriteeri, kannattaa teknisiä ominaisuuksia vertailla tuotetiedoista tarkkaan. Joillain vaatemerkeillä on myös edullisimpia rinnakkaismerkkejä, joiden tekniset ominaisuudet eivät välttämättä häviä kalliimmalle brändivaatteelle.

Kausien vaihtuessa edellisen kauden malleja myydään lastenvaateliikkeissä usein alennuksella, ja moni ostaakin alennusmyynneistä talvi- ja välikausivermeitä varastoon seuraavaa vuotta silmällä pitäen. Loppukeväästä hankittu tekninen talvihaalari voi irrota muhkealla alennusprosentilla. Haalarikauppa kukoistaa myös netissä, jossa äidit kauppaavat lapsille pieneksi jääneitä välikausi- ja talvivermeitä. Nettiä koluamalla saattaa siis tehdä hyviä ulkovaatelöytöjä, tai sitten ei: hinnat kipuavat usein esimerkiksi huuto.netissäkin korkealle, ja teknisestä merkkihaalarista pyydetään ja maksetaan käytettynäkin kovia hintoja. Ovh-hinnalla ostetusta kalliista haalarista voi hyvinkin saada mukavasti takaisin, jos sen kauppaa hyväkuntoisena seuraavalle käyttäjälle.

Kerrospukeutumisessa on ideaa

Teknisten ulkovaatteiden yksi olennainen idea on kerrospukeutuminen. Tekninen ulkovaate on pukeutumisen ylin kerros, alle tarvitaan sään mukainen välikerros. Kaikilla merkeillä on yleensä saatavana ulkovaatteeseen sopivia aluskerroksia, jotka voivat olla esimerkiksi fleeceä tai villaa, haalarimalleina tai kaksiosaisina. Joissain vaatemalleissa välikerroksen voi myös kiinnittää neppareilla tai napeilla ulkovaatteeseen, jolloin pukemisrumba helpottuu hieman, kun välikerros ja ulkokerros sujahtavat päälle yhdellä kerralla.

Tekniset ulkoasut ovat ohuehkon tuntuisia, mutta tuulenpitävyyden ansiosta kuitenkin lämpimiä. Kerrospukeutumisen avulla asun lämpöisyyttä on helppo säädellä sään mukaan. Kylmällä säällä voidaan lisätä yksi välikerros lisää.

Lue myös: Kenkäostoksilla lapsen kanssa

Teknistä ulkovaatetta on hoidettava oikein

Jotta vedenpitävyys ja muut ominaisuudet säilyisivät hyvinä käytössä, vaatii tekninen ulkovaate oikeaoppista huoltoa. Liiallista pesua on syytä välttää, kuraroiskeet lähtevät asuista tuoreina myös kostealla rätillä tai suihkuttamalla. Kun vaate pestään pesukoneessa, on parasta valita matalahko pesulämpötila ja normaalia vähemmän pesuainetta.

Huuhteluainetta ei tulisi käyttää, sillä se voi heikentää vaatteen ominaisuuksia. Myös kuivauksessa pitää olla tarkkana: suositeltavin kuivaustapa on laittaa vaate ilmavasti nurinpäin henkarille huonelämpöön kuivumaan. Rumpukuivausta tai kuivauskaappia ei teknisille vaatteille suositella, ainakaan korkeissa lämpötiloissa. Liian kuuma lämpötila voi heikentää vaatteen kosteussuojausta ja saumojen teippausta, sillä kuumassa kosteussuojakalvo ja saumateippaukset voivat irrota.

Pieni ulkovaatesanasto

Hankauksenkestävyys: Kertoo Martindale-arvolla, kuinka kovaa kulutusta vaate kestää. Mitä suurempi arvo, sen parempi hankauksenkestävyys. Hankauksenkesto ulkovaatteissa on yleensä välillä 20 000 – 100 000 kierrosta.

Vesipilariarvo: Kertoo vaatteen vedenpitävyyden eli sen, kuinka suurta vedenpainetta se kestää. Mitä suurempi arvo, sen parempi vedenpitävyys. Jos vesipilariarvo on 3000 mm, se voidaan luokitella vedenpitäväksi. Sen alle olevat luokitellaan vettähylkiviksi. Vedenpitävien vaatteiden vesipilariavo on yleensä välillä 3000-10 000 mm.

Teipatut saumat: Estävät saumakohdista kosteuden pääsyn vaatteeseen.

Hengittävyys: Kertoo, kuinka hyvin vaatteen kangas hengittää. Hengittävyysarvo ilmaistaan luvulla g/m2/24h, eli kuinka monta grammaa kosteutta kangas läpäisee neliömetrin alalla vuorokaudessa.

Tec: Merkintä kertoo, että vaate on ”tekninen”.

Cordura: Vahva, erittäin hyvin hankausta ja kovaa kulutusta kestävä kangas.

Bemberg: Ulkovaatteiden pehmeä ja lämmin vuorikangas.

Suprafill: ”Kuravaatemainen” kosteussuojakangas, jota käytetään haalareiden alaosassa.

Gore-Tex: Mikrohuokoinen suojakalvo, jota käytetään vaatekankaissa. Veden- ja tuulenpitävä, hengittävä materiaali.

Teksti: Hanna Brockman
Kuva: Crestock

Lähteet: vaatevalmistajat

Lue myös:

Turhaa roinaa
Kun perheeseen on tulossa vauva, saattaa ostoksien tekeminen riistäytyä käsistä. Mitä ihmeellisempi tavara voi tuntua vauvan kannalta tarpeelliselta. Tässä muutama esimerkki roinasta, jota ilman tulee varmasti toimeen.

Odottaja ostoksilla
Raskaus – mikä ihana syy shoppailuun! Tarvitaan ainakin mammafarkut, äitiysliivit, tukivyö...vai tarvitaanko sittenkään? Mitä kaikkea odottajalle on tarjolla?

Vauvakamppeet vuokralle
Lastentarvikekuluissa voi säästää, kun ostamisen sijaan vuokraa tarvittavat välineet. Rahan lisäksi säästyy myös tilaa, kun tarvikkeita ei käytön päätyttyä tarvitse varastoida kotiin.

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeli”Lapsiperheet lentokoneen takaosaan”
Seuraava artikkeliAllergiat iskevät syyslapsiin
JAA