Synnytys on vaativa tilanne, jossa monet pikkuasiat tuppaavat unohtumaan. Etukäteen äiti saattaa kuitenkin murehtia monesta asiasta. Tässä on lista kymmenestä asiasta, joista ei kannata kantaa huolta.

Viimeksi päivitetty 8.8.2011

1. Sää. Synnytys tapahtuu näinä päivinä sisätiloissa. Olisi ikävä lukea viimeisillään sääennusteita ja toivoa parasta synnytyskeliä. Tästä sinun ei kuitenkaan tarvitse kantaa huolta.

2. Tyylikkäät synnytysalkkarit. Ei ole väliä onko synnytyssaliin mentäessä stringit vai mummomallit jalassa. Alusvaatteet kun jäävät joka tapauksessa vaatesäilytykseen ja äiti pääse pujahtamaan tyylikkääseen potilasunivormuun.

3. Kampaajalla käynti ennen laskettua aikaa. Synnytyksen jälkeen ihminen ei ole hehkeimmillään. Sellaista kampausta ei ole keksitty, mikä kestäisi hyvässä kunnossa synnytyksen läpi. Sitä paitsi kaikki haluavat nähdä vauvan, eikä kukaan kiinnitä huomiota sekavaan kampaukseesi.

4. Trimmattu alapää. On totta, että kätilöt työskentelevät äidin vesirajan alapuolella. Kätilöitä varten ei kuitenkaan kannata erikseen trimmata alakarvoitustaan. Tuskin he ottavat sitä loukkauksena, vaikka karvoitus vähän rehottaisikin.

5. Tunnelma. Ennen synnytystä saattaa tuntua houkuttelevalta ottaa synnytykseen tuoksukynttilöitä ja muuta tunnelmarekvisiittaa. Synnytyshormonit pitävät kuitenkin itsessään huolen tunnelmasta, eikä kynttilöiden ihailulle ja muulle tunnelmoinnille jää välttämättä aikaa.

6. Hyvä kirja. Kun menee sairaalaan käsileikkaukseen, on hyvä olla luettavaa mukana. Synnytys on kuitenkin eri kaliberia. Ennen synnytystä keskityt synnyttämiseen etkä lukemiseen. Synnytyksen jälkeen vauva vie kaiken huomion. Kirja on siis turhaa painolastia.

7. Synnytyseväät. Voit ennen synnytystä kuvitella, että synnytyksen lomassa haluaisit nauttia juuri tiettyä herkkua. Todellisuudessa eväät jäävät laukkuun homehtumaan. Sairaalahenkilökunta pitää kyllä huolen siitä, että äidillä on energiaa synnyttää.

8. Puolison vointi. Toiset isät sekoilevat synnytyksessä. Ei ole kuitenkaan äidin tehtävä murehtia miehen voinnista. Kun synnytät, niin synnytät, ja mies sekoilee, jos on sekoillakseen.

9. Sopiva musiikki. Avautumisvaiheessa monet äidit haluavat kuunnella musiikkia. On kuitenkin vaikea arvioida, mitä sopiva synnytysmusiikki olisi. Todennäköisesti se ei kuitenkaan ole Antonio Vivaldin Neljä vuodenaikaa, vaikka se saattaa tuntua etukäteen hyvältä valinnalta.

10. Puhelin. Synnytykseen mentäessä puhelimen saa sulkea. Sinulla ei ole minkäänlaista velvollisuutta lähettää sukulaisille ja ystävillä tiedotteita synnytyksen edistymisestä.

Mitä mieltä olet artikkelista?