Tuoreen tutkimuksen mukaan suunniteltu kotisynnytys on vaarallisempi lapselle kuin sairaalasynnytys. Kotisynnytyksen kannattajat eivät kuitenkaan niele tuloksia sellaisenaan. Tutkimustuloksista on käynnissä kiivas väittely.

Viimeksi päivitetty 6.10.2010

kotisynnytys

Kätilöt eivät usko tuoreen tutkimuksen pätevyyteen Englannissa. Mutta nostaako kotisynnytys lapsikuolleisuusriskiä Suomessa? (Kuva: iStockphoto)

Kotisynnyttäjät pitävät sairaalaa synnyttävälle äidille huonona ympäristönä, jossa synnytykseen puututaan liikaa. Tutkimuksen osoittavat, että äidit toipuvat nopeammin kotisynnytyksestä. Toisaalta väitetään, että kotisynnytys on vaarallinen lapselle. Jälkimmäinen kanta on saanut tukea kansainväliseltä tutkimukselta.

American Journal of Obstetrics and Gynecology -lehdessä julkaistu kansainvälinen selvitys vertasi useiden eri maiden kotisynnytyksien lapsikuolleisuutta sairaalasynnytyksien vastaavaan lukuun. Tutkimuksen mukaan kotisynnytyksessä lapsikuolleisuus on keskimäärin 0,2 prosenttia kun sairaalasynnytyksissä se on 0,09.

Tutkimuksessa kotisynnytyksiksi on laskettu myös tapaukset, joissa äiti on aikonut synnyttää kotona, mutta hänet on kiidätetty sairaalaan komplikaatioiden vuoksi. Näin ollen kotona olemisen ongelmia ei ole tilastoitu sairaalasynnytyksien piikkiin.

Pitääkö paikkaansa?

Syyskuussa julkaistuista tutkimustuloksista kiistellään. StaffNurse.com -sivustolla kirjoitetussa artikkelissa Englannissa kätilönä työskentelevä Mervi Jokinen kiistää tutkimustuloksien pätevyyden Englannissa.

”Englannissa meillä on kotisynnytykseen erikoistuneita kätilöitä ja palveluja. Näin ei suinkaan ole kaikissa tutkimukseen osallistuneissa maissa. Siksi tutkimustulosta ei voi verrata suoraan Englannin tilanteeseen”, Jokinen kertoo.

Myös tutkimuksen tulkinnasta ja laadusta kiistellään. Englannissa toimiva synnytykseen ja lapsenhoitoon liittyvää tietoa jakava organisaatio NCT (The National Childbirth Trust) on julkaissut tiedotteen, jossa he esittävät tutkimustuloksien olevan kyseenalaisia. Tutkimus on heidän mukaansa tehty puutteellisin tilastollisin välinein.

Teksti: Jarkko Uro

Lähde:

New Scientist

Mitä mieltä olet artikkelista?