Vaikka useimmat vakuuttavat, että tulevan lapsen sukupuolella ei ole väliä, tuskin on vanhempia, jotka eivät soisi asialle raskauden edetessä ajatustakaan.

Viimeksi päivitetty 7.3.2008

Lapsen sukupuoli määräytyy hedelmöityksessä. Siittiösolu on ratkaisevassa roolissa, sillä se kantaa sukupuolen määräävää X- tai Y-kromosomia. Jos naisen munasolun X-kromosomi kohtaa siittiösolun X-kromosomin, on tuloksena tyttö. Jos naisen X-kromosomi taas saa seurakseen Y-kromosomin, kehittyy alulle saatetusta uudesta elämästä poika.

Kumpihan sieltä on tulossa, tyttö vai poika? Voisiko vastaus löytyä muinaisesta kiinalaisesta syntymäkalenterista? Jos lapsesi on jo syntynyt, tarkista, osuiko kalenterin ennustus oikeaan.Tutustu kiinalaiseen syntymäkalenteriin

”Poikasiittiöt” nopeampia uimareita, ”tyttösiittiöt” elävät pitempään

Voi olla, että paljon on jo tapahtunut ennen kuin naisen ja miehen sukusolujen kromosomit kohtaavat. Arvellaan, että on miehiä, jotka saavat todennäköisemmin tyttö- kuin poikalapsia – ja päinvastoin. ”Poikasiittiöt” uivat ”tyttösiittiöitä” nopeammin, mutta toisaalta ne elävät lyhyemmän aikaa. Tyttösiittiöt ovat sitkeämpiä ja elävät pitempään.

Lue myös: Siittiön päiväkirja

Miehen elimistöltä kuluu siittiösolun tuottamiseen alusta loppuun noin 72 päivää. Siittiöiden tuotanto on katkeamatta jatkuva prosessi, joten niin ei voi käydä, että siittiöitä ei olisi miehen elimistössä yhtään jäljellä.

Siittiöt tykkäävät viileästä

Hedelmällisyysongelmien kanssa painiskelevia miehiä kehotetaan monesti käyttämään boksereita tiukasti istuvien alushousujen sijaan, jotta heidän kiveksensä eivät joutuisi hautumaan liian lämpimässä: Siittiösolut tarvitsevat ruumiinlämpöä viileämmät olosuhteet ja siksi kivekset useimmiten roikkuvatkin reilusti muusta vartalosta erillään. Arvellaan, että lämpimistä kiveksistä saa todennäköisemmin alkunsa tyttö kuin poika tyttösiittiöiden sitkeyden vuoksi.

Jos yhdyntä tapahtuu reippaasti ennen ovulaatiota, on mahdollista että pitempään elävät tyttösiittiöt kestävät paremmin hengissä ovulaatioon saakka. Jos yhdyntä taas tapahtuu pian ovulaation jälkeen, vikkelämpiliikkeiset poikasiittiöt saattavat ehtiä irronneen munasolun luokse nopeammin ja hedelmöittää sen ennen kuin kaikki on taas kuukaudeksi ohi.

Poikia syntyy tyttöjä enemmän

Isän iällä arvellaan niin ikään olevan merkitystä: Vanhemman isän lapset saattavat olla nuorten isien lapsia todennäköisemmin tyttöjä, kuten myös tupakoivien vanhempien lapset.

Lue myös: Tupakoin raskausaikana

Kaiken kaikkiaan voisi luulla, että tyttöjä syntyy maailmaan poikia enemmän, mutta näin ei kuitenkaan ole. Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa syntyy 105 poikaa sataa tyttöä kohti, joten todennäköisyys näillä alueilla saada poikalapsi on 51,2 prosenttia ja tyttölapsi syntyy 48,8 prosentin todennäköisyydellä. Suomessa syntyy keskimäärin 104 poikaa 100 tyttöä kohti.

Kaikkea muuta kuin tarkkaa tiedettä

Parit, joilla on kaksi tai useampi samaa sukupuolta oleva lapsi, saavat muita pareja suuremmalla todennäköisyydellä samaa sukupuolta olevan lapsen myös seuraavalla kierroksella. Mitä useampi samaa sukupuolta oleva lapsi pariskunnalla on, sitä suuremmaksi kasvaa todennäköisyys saada taas samaa sukupuolta oleva lapsi. Seitsemän veljestä ei siis olekaan niin kovin epätavallinen sisarussarja.

Jos vaikka esikoispojan jälkeen ajatus tytöstä tuntuisikin mukavalta, kannattaa muistaa, että tietyn sukupuolen tavoittelu on kaikkea muuta kuin tarkkaa tiedettä.

Tykkää Vau.fi:stä Facebookissa! Saat parhaat raskaus- ja kasvatusaiheiset artikkelit suoraan uutisvirtaasi.

Lähteet:

Flanagan, G.L., Beginning of Life
Dagavisen.no
Tieteen Kuvalehti 12/2007

Lue myös:

Täsmävinkeillä toivottu sukupuoli?
Toiveena tyttö vai haaveena poika? Voiko lapsen sukupuoleen mitenkään itse vaikuttaa? Lue täsmävinkit pojan tai tytön saamiseksi.

Halusin pojan, tyttö tulossa
Esikoistaan – ja ainokaistaan – odottava nainen sai kuulla tulevan lapsen olevan tyttö. Pettymys oli suuri, sillä toiveissa oli aina ollut poika. ” Meni maku koko odotuksesta”, nainen kirjoittaa.

Poika vai tyttö?
Paljastaako sikiön sydämensyke sukupuolen? Poikittain lötköttävä makkara taas, onkohan se poika vai tyttö? Tulevan lapsen sukupuoleen liittyy erilaisia uskomuksia vaikka millä mitalla.

Mitä mieltä olet artikkelista?