Raskausmyrkytys kannattaa ottaa varoituksena mahdollisista myöhemmistä terveysongelmista: Nykytiedon valossa näyttää siltä, että raskausmyrkytyksen sairastaneet naiset kärsivät selvästi useammin sydämen ja verisuonten ongelmista myöhemmin elämässään kuin ne, jotka eivät ole kärsineet pre-eklampsiasta.

Viimeksi päivitetty 19.3.2009

Nykytiedon valossa ajatellaan, että raskausmyrkytys ei sinänsä lisää esimerkiksi sydänkohtausten ja aivohalvausten riskiä vaan se ennemminkin paljastaa naisen alttiuden näille sairauksille.”Raskaus on ikään kuin testi, joka mittaa naisen sydämen kykyä kestää stressiä. Miten hyvin tai huonosti nainen tästä testistä selviää, kertoo paljon tulevaisuuden terveysvaaroista”, naistentautien ja synnytysopin professori Graeme N. Smith kanadalaisesta Queen’s-yliopistosta sanoo.

Lue myös: Tunnista raskausmyrkytys

Riskit näkyvät vuosien varrella 

Tutkimuksessaan Smith huomasi, että raskausmyrkytyksen sairastaneiden verenpaine, kolesteroli, verensokeri ja painoindeksi olivat vuosi synnytyksen jälkeen korkeammalla tasolla kuin niillä, jotka eivät kärsineet pre-eklampsiasta.

Myös lukuisat muut tutkimukset osoittavat, että raskausmyrkytyksen sairastaneiden keskuudessa on tavallista enemmän sydänkohtauksia, aivohalvauksia ja veritulppia kuin muilla.

”Laaja todistusaineisto on kiistaton”, raskausmyrkytyksen tutkimiseen erikoistunut Thomas R. Easterling Washingtonin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta sanoo.

Lue myös: Vauva tulossa, muisti hukassa

Lääkäritkään eivät aina tietoisia yhteydestä

Raskausmyrkytyksen yhteydestä tulevaisuuden sairastumisriskiin ei olla kovin tietoisia vielä edes lääkäreiden keskuudessa. Haasteena onkin lisätä sekä lääkäreiden että naisten itsensä tietoa asiasta.

Löydöstä voi parhaimmillaan seurata paljon hyvää.

”Mitä varhaisemmassa vaiheessa sydän- ja verisuonitauti diagnosoidaan, sitä paremmat mahdollisuudet sekä naisella itsellään että häntä hoitavalla lääkärillä on ehkäistä sairauden eteneminen. Se voi vaikuttaa naisen koko tulevaisuuteen”, Graeme N. Smith sanoo.

Smithiä haastatteli ja hänen tutkimustuloksistaan kertoi New York Times.

Lue myös: Vanha raskausgeeni aiheuttaa diabetestä

Raskausmyrkytyksen oireet:

  • korkea verenpaine
  • valkuaista (proteiinia) virtsassa
  • äkillinen turvotus ja painonnousu
  • päänsärky
  • ylävatsakipu
  • silmäoireita (valonarat silmät, erilaisia näköhäiriöitä)

Lähde: New York Times: Pregnancy Problem Is a Heart Warning

Mitä mieltä olet artikkelista?