Raskauden toteamisen jälkeen alkaa totuttelu uuteen elämänvaiheeseen. Vähitellen tapahtuvien fyysisten muutosten tahdissa pysyttely ehkä vielä onnistuu, mutta tunne-elämän yhtäkkiset muutokset tulevat monelle täydellisenä yllätyksenä.

Viimeksi päivitetty 29.4.2008

Raskaus voi olla kuin salamanisku ja tuoda mukanaan valtavia fyysisiä yllätyksiä, mutta psyykkiset muutokset ovat vähintään yhtä merkittäviä.


 


Lähtökohdasta riippumatta voi viedä aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen. Ensimmäisten kuukausien aikana tunteet voivat heilahdella laidasta laitaan.

Fyysiset muutokset raskauden aikana tapahtuvat usein sen verran vähitellen, että pysyt mukana niiden tahdissa ja tunnet ainakin jotenkuten hallitsevasi ne. Tiedät suurin piirtein, mitä ja miksi tapahtuu ja pystyt ymmärtämään syyt ja seuraukset.

Psyykkiset muutokset voivat sen sijaan tulla täydellisenä yllätyksenä ja aivan yhtäkkiä. Jälkeenpäin huomaat, että sinulla ei ollut mitään mahdollisuuksia ennakoida tai yrittää hallita niitä.

Lue myös: Kiukusta haittaa sikiölle?

Tunteiden voimakkuus saattaa säikähdyttää

Tunteesi voivat ailahdella nopeasti ja olla niin voimakkaita ja yllättäviä, että ne tuntuvat jopa pelottavilta. Ei ole tavatonta kuulla naisten kertovan, että he eivät ole tuntea itseään. Ilo ja odotus voi muuttua peloiksi, huolestumiseksi ja vihaksi silmänräpäyksessä.

Ärtyisyys voi olla eritoten kanssaihmisille kova koettelemus. Hyväntuulisuudesta on tullut lyhytaikaista, epävarmuus jäytää tuon tuostakin mieltäsi ja ahdistus on jokapäiväinen tuttu.

Ja itkuakin riittää vaikka sille ei olisi mitään järkevää syytä… Älä huoli: kaikki tämä on täysin normaalia ja katoaa – ainakin suurimmaksi osaksi kun alat tottua uuteen elämänvaiheeseesi.

Lue myös: Ärsyttää, ketuttaa, pännii!

Myllerryksestä muutokseen

Raskausaikana valmistaudut sekä psyykkisesti että fyysisesti niihin haasteisiin ja muutoksiin, joita lapsen synnyttäminen ja äidiksi tuleminen tuovat tullessaan.

Onneksi luonto on antanut sinulle siihen riittävästi aikaa. Kun tunteesi ovat nyt erityisen pinnassa, antaa se mahdollisuuden tutustua niihin paremmin. Kun tulet tietoiseksi salatuistakin tunteistasi, saat oivan tilaisuuden tutustua paremmin itseesi.

Tämä voi olla upea hetki pysähtyä ja huomata mahdollisuudet muutoksiin, jos vain sitä haluaa ja on siihen valmis. Tilaisuus, joka kaikkien tulisi suoda itselleen.

Lue myös: Huono parisuhde johtaa raskausmasennukseen

Ole ylpeä hedelmällisyydestäsi

Voi viedä aikaa tottua raskaana olevaan kehoon. Muotosi muuttuvat. Kun lapsi ja kohtusi kasvavat sisälläsi koet myös itse kasvavasi. Nämä ruumiilliset muutokset eivät valitettavasti ole kaikille naisille yhtä helppoja hyväksyä ainakaan heti.

Joidenkin naisten mielestä niihin on helpompi sopeutua, kun vatsa alkaa kunnolla näkyä. Yritä olla ylpeä hedelmällisyydestäsi!

Mitä mieltä olet artikkelista?