Erityisesti vähänkoulutetut ja nuoret odottajat syövät turhan paljon pizzoja, hampurilaisia ja muuta roskaruokaa, selviää Oulun yliopistossa perjantaina tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Viimeksi päivitetty 7.1.2010

Roskaruokaa syövien naisten paino nousi tutkimuksen mukaan selvästi muita odottajia enemmän raskauden aikana.
 
”Odottavista äideistä vain neljäsosa söi kasviksia, hedelmiä ja marjoja nykyisen suosituksen mukaan eli vähintään viisi annosta päivässä. Vain puolet äideistä söi kalaa kerran viikossa tai useammin”, väitöstutkija, terveystieteiden maisteri, ravitsemusterapeutti Tuula Arkkola kertoo Kaleva-lehden haastattelussa.
 
 
Neuvonta ei tavoita sitä eniten tarvitsevia?
 
Suurin osa raskaana olevista syö kuitenkin Arkkolan mukaan terveellisesti. Terveellisesti syövien odottajien joukosta löytyvät tosin myös ne, jotka käyttävät myös vitaminivalmisteita. Arkkola peräänkuuluttaakin ravitsemusneuvonnan kohdentamista nykyistä tarkemmin sitä eniten tarvitsevaan joukkoon, huonolla ruokavaliolla raskausaikansa eläviin äiteihin.
 
Ihan vähäpätöinen asia äidin raskausajan ravinto ei ole vaan sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia lapsen terveyteen läpi koko tämän elämän: Riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa ja esimerkiksi D-vitamiinin liian vähäinen saanti raskausaikana saattaa lisätä lapsen riskiä sairastua muun muassa astmaan.
 
Suurin yksittäinen ongelma odottavien äitien keskuudessa on nimenomaan liian vähäinen D-vitamiinin saanti, tutkimuksessa selvisi. Tutkimukseen osallistuneista äideistä alle puolet käyttivät D-vitamiinilisää raskautensa aikana, vaikka Suomessa sen käyttöä suositellaan pimeimmän ajan läpi lokakuusta maaliskuun loppuun.
 
 
Lähde:
 
 
 
Mitä mieltä olet artikkelista?