Raskaana nautitut kalan ja pähkinän rasvahapot pienentävät sikiön allergiariskiä, esittää uusi ranskalainen tutkimus.

Viimeksi päivitetty 24.10.2011

Emakoille tehdyssä tutkimuksessa äitipossuille syötettiin tiettyjä monityydyttämättömiä rasvahappoja. Näitä happoja löytyy esimerkiksi kaloista, saksanpähkinäöljystä ja pellavansiemenistä. Tutkimusryhmä havaitsi, että syntyneiden pikku possujen maha oli kehittynyt eri lailla, jos äidin ruokavalioon oli lisätty yllä mainittuja rasvahappoja.Äidin ruokavaliosta sikiöön kulkeutuvilla rasvahapoilla on jo aikaisemmin epäilty olevan jonkinlainen vaikutus allergioiden syntyyn. Nyt tehdyssä tutkimuksessa osoitteen, että rasvahapot todella muuttavat ruoansulatuksen immuunijärjestelmää parempaan suuntaan.

Rasvahapot saavat immuunijärjestelmän kehittymään nopeammin ja näin ollen vierasaineet ja bakteerit eivät ole vauvalle yhtä suuri uhka.

 

* * * * * * * * * * * * * * * *

Lue myös:

Raskausajan vitamiinit ja hivenaineet

Kasvisruokavalio sopii raskaana olevalle

Kannattaako karppaus raskaana?

* * * * * * * * * * * * * * * *

Syömmekö tarpeeksi hyviä rasvahappoja?

Tutkijat pitävät tutkimustulosta merkittävänä, koska pähkinä- ja kalaöljyn osuus ruokavaliosta on laskenut viime vuosina. Useissa tuotteissa joissa ennen oli käytetty pähkinä- tai kalaöljyä, käytetään nykyään muita ravintosisällöltään huonompia öljyjä.

Tutkijat eivät kuitenkaan vielä kehota äitejä ahmimaan monityydyttämättömiä rasvahappoja. Heidän mukaansa ei ole vielä riittävästi tietoa siitä, voiko rasvahapoilla olla myös kielteisiä vaikutuksia sikiöön.

Tutkimus julkaistiin The Journal of Physiology -lehdessä.

 

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: iStockphoto

 

Lähde:

Science Daily: Mother’s Diet Influences Baby’s Allergies, Research Suggests

Mitä mieltä olet artikkelista?