Aliravittujen äitien lapset ovat monella tapaa heikossa asemassa. Heillä saattaa esimerkiksi olla tavallista useammin kolesteroliongelmia aikuisena, mikä voi altistaa sydän- ja verisuonitaudeille, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Viimeksi päivitetty 9.6.2009

Liian suuri tai liian vähäinen painnonnousu raskausaikana voi johtaa ongelmiin.

Raskaudenaikainen aliravitsemus on ennenkin liitetty sydäntautiriskiin, mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia.
Asiaa tutkittiin mittaamalla vajaan 400:n vuosina 1945-1946 syntyneen aikuisen kolesterolipitoisuudet. Hollannin länsiosissa oli nälänhätä vuosina 1944-1945, joten tutkittujen äidit olivat aliravittuja raskauden aikana. Vertailuhenkilöiksi valittiin nälänhädän vaikutuksilta säästyneitä sisaruksia sekä samoissa synnytyslaitoksissa vuosina 1943 ja 1947 syntyneitä.
Nälänhädän vaikutuksille altistuneiden kokonaiskolesteroli sekä haitallisten triglyseridirasvojen ja LDL-kolesterolin pitoisuudet olivat keskimäärin suurempia kuin verrokkien. Jostain syystä tämä havaittiin vain naisilla.
Aliravittujen äitien lasten tiedetään myös lihovan tavallista herkemmin, mutta jälleen kerran, tämä on havaittu vain naispuolisilla jälkeläisillä. Nyt tehdyssä tutkimuksessa jälkeläisten ylipainon vaikutus huomioitiin.
Tulokset julkaistiin ravitsemustieteellisessä American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.
Copyright 2009 Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2009;89:1737-1743)
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/89/6/1737
Lue myös:

 

Mitä mieltä olet artikkelista?