Foolihapon riittämätön saanti raskausaikana voi aiheuttaa erilaisia hermostoputken sulkeutumishäiriöitä sikiölle. Uuden tutkimustiedon valossa näyttää siltä, että foolihappo on erittäin tärkeä vitamiini myös monesta muusta syystä.

Viimeksi päivitetty 5.6.2009

Foolihaposta hyötyvät erityisesti lapsentekoikäiset naiset ja miehet. Tärkeitä foolihapon lähteitä ovat muun muassa tuoreet kasvikset ja kokojyvävalmisteet.
Kahden mittavan tutkimuksen perusteella foolihappo vähentää keskenmenon ja ennenaikaisen syntymän riskiä selvästi.  Sillä saattaa olla myös suuri rooli erilaisten sydänvikojen ehkäisyssä.
Teksasissa Yhdysvalloissa on hiljattain valmistunut tutkimus, jossa oli mukana 35 000 raskaana olevaa naista, jotka alkoivat käyttää foolihappolisää vuosi ennen raskaaksi tuloaan. Tässä joukossa ennenaikaisen syntymän riski putosi puoleen.
Kanadassa tutkijat analysoivat 1,3 miljoonaa syntymää havaitsivat, että vastasyntyneiden vakavien sydänvikojen määrä laski 6 prosenttia sen jälkeen, kun maassa tehtiin vuonna 1998 päätös tiettyjen ruoka-aineiden rikastamisesta foolihapolla.
Riittävästi foolihappoa jo ennen raskausaikaa
Raskaudenaikainen foolihapon saantisuositus on Suomessa 0,4 milligrammaa vuorokaudessa, kaksi kertaa enemmän kuin ei-raskaana olevilla. Sosiaali- ja terveysministeriön kokoama asiantuntijaryhmä suosittaa lisäksi, että riittävään foolihapon saantiin kiinnitettäisiin huomiota jo siinä vaiheessa, kun lasta yritetään saada alulle.
Yhdysvalloissa terveysviranomaiset ovat jo pitkään suositelleet, että kaikki lapsentekoikäiset naiset ottaisivat päivittäisen 0,4 milligramman foolihappoannoksen, sillä maan raskauksista puolet eivät ole suunniteltuja. Jotkut terveysalan ammattilaiset ovat menneet vielä pitemmälle ja alkaneet suositella, että naisten päivittäinen foolihappoannos olisi 0,8 mg.
Voiko foolihappoa saada liikaa?
Vaikka kyseessä on merkittävä vitamiini, ylilyönteihin saattaa sisältyä riskejä. Erityisesti vanhemman väestön keskuudessa liian suuret foolihappomäärät saattavat lisätä syöpäriskiä.
Tutkimusnäyttöä foolihapon syöpäriskiä lisäävästä vaikutuksesta on vasta hyvin vähän ja nekin on tehty enimmäkseen eläimillä. Arvellaan kuitenkin, että jos ihmisen elimistössä on jo valmiiksi syöpäsoluja ja syövän esiastetta, foolihappo saattaa kiihdyttää syöpäsolujen kasvua. Foolihapon mahdollisia haittoja on tutkittu Tuftin yliopistossa Yhdysvalloissa asiantuntija Joel Masonin johdolla.
Ravinnossa tärkeitä foolihapon lähteitä ovat tuoreet kasvikset, hedelmät, marjat ja kokojyvävalmisteet. Tavallista monipuolista ruokavaliota nauttivan ei tarvitse olla huolissaan yliannostuksesta.
Myös miehet hyötyvät foolihaposta
Foolihappo eli folaatti on B-vitamiinien ryhmään kuuluva yhdiste, jota tarvitaan solujen (erityisesti punasolujen) lisääntymisessä ja uusiutumisessa.
Myös miesten kannattaa kiinnittää huomiota riittävään foolihapon saantiin, sillä matalat foolihappopitoisuudet näyttäisivät liittyvän sperman heikkoon laatuun.
Lähteet:
Mitä mieltä olet artikkelista?