Tieteellinen tutkimus on paljastanut lisää painavia syitä olla tupakoimatta raskausaikana. Odottavan äidin tupakoinnin uskotaan lisäävän lapsen syöpäriskiä ja aggressiivisuutta.

Viimeksi päivitetty 13.1.2009

Raskausajan tupakointi lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Raskausaikana tupakoineiden äitien lapsilla on suurentunut riski sairastua syöpään, tuoreessa australialaistutkimuksessa varoitetaan.
Alhainen syntymäpaino moninkertaistaa syöpäriskin
Tutkimuksessa selvisi, että alhainen syntymäpaino lähes kaksinkertaistaa lapsen riskin sairastua leukemiaan tai keskushermoston syöpään. Tupakointi lisää lapsen riskiä syntyä alipainoisena.
Tehohoitoa tarvitsevien vastasyntyneiden syöpäriski on kolminkertainen, munuaissyövän osalta peräti viisinkertainen, tutkimuksessa kerrotaan.
Tupakoivien äitien lapset väkivaltaisempia
Kanadassa puolestaan on löydetty yhteys äidin tupakoinnin ja lapsen aggressiivisuuden välillä. Development and Psychopathology –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että odottavan äidin tupakointi näyttää lisäävät lapsen riskiä käyttäytyä väkivaltaisesti.
Tutkimuksessa verrattiin 10 tai useamman savukkeen päivässä polttavia äitejä niihin, jotka eivät tupakoineet ollenkaan.
Itsekin ”epäsosiaalisesti” käyttäytyvien tupakoivien äitien lapset käyttäytyivät aggressiivisesti 67 prosentin todenäkäisyydellä, mutta tupakointi näyttää tutkimuksen valossa olevan lapsen fyysistä aggressiivisuutta lisäävä tekijä myös silloin, kun äidin itsensä käytös on ”normaalia”, tutkimusryhmässä mukana ollut professori Jean Séguin kertoo.
Lähteet:

SkyNews: Pregnant smokers boost baby cancer risk

AHN: Canadian Researchers Find Link Between Smoking During Pregnancy And Aggression In Children

 

Lista raskaudenaikaisen tupakoinnin muista riskeistä sekä äidille että lapselle on pitkä. Lue lisää artikkelista Jos tupakoit, sikiökin tupakoi.
Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliKotona isän kanssa
Seuraava artikkeliPian satelliitti vahtii lasta
JAA