Alkoholia ei suositella raskaana oleville lainkaan, mutta monista odottajista asenteet alkoholia kohtaan ovat Suomessa kuitenkin turhan tiukat. "En suostu uskomaan, että pieni lasillinen siideriä silloin tällöin olisi kohtaloksi", odottaja toteaa. Nyt äidit kertovat suhtautumisestaan alkoholiin Vau.fi:n foorumilla!

Viimeksi päivitetty 4.11.2014

”Juotteko alkoholia raskausaikana? Monessa kulttuurissahan on ihan ok ja suositeltavaakin juoda se lasillinen silloin tällöin, mutta Suomessa tuntuu olevan yksimielisesti alkoholi kokonaan pannassa raskausaikana”, Vau.fi:n foorumilla pohditaan.Nyt äidit kertovat, mitä mieltä ovat alkoholijuomien nauttimisesta raskausaikana.

Lue myös: Meikkauskielto raskauden ajaksi?

”En usko, että yhdestä siideristä olisi haittaa”

”En suostu uskomaan, että pieni lasillinen siideriä silloin tällöin olisi kohtaloksi, enkä tuomitse niitä jotka sen lasillisen joskus ruoan kanssa juovat”, nimimerkki Miuymauy kirjoittaa.

”Kunhan se sitten jää siihen yhteen!” hän lisää.

Miuymauy kertoo itse maistaneensa vajaan lasillisen kuohuviiniä ystävänsä häissä, muttei ole sen jälkeen uskaltanut maistella enempää alkoholijuomia.

”Minä maistelin joskus raskausaikana miehen lasista viiniä, koska tykkään viinien maistelusta. En pitänyt tätä minään, koska kyllähän kaikki saavat tietämättään pieniä määriä alkoholia, kun sitä nyt sattuu muodostumaan joihinkin elintarvikkeisiin”, Hillevi puolestaan kertoo.

Nyt Hillevi imettää, mutta hän on silloin tällöin juonut lasin viiniä, kun poika on jo nukkumassa.

”Näillä määrillä en pelkää olevan sen kummempia vaikutuksia lapseen. Enemmän olin huolissani raskusaikaisen roskaruuan ja lisäaineiden syömisestä, joita oli todella vaikea himojen takia vastustaa”, hän kertoo.

Lue myös: ”Jos odotat, et ota”

Äidit ovat varovaisia alkoholin kanssa

Vaikka monet ajattelevat yhden alkoholiannoksen olevan vaaratonta raskausaikana, ovat odottajat varovaisia alkoholin kanssa. Harva tuomitsee yhden lasillisen juovaa odottajaa, mutta toisaalta he eivät itse halua ottaa riskiä juomalla yhtäkään annosta.

Nimimerkki unihelmi esimerkiksi kertoo, ettei usko lasillisesta olevan haittaa.

”Mutta en kyllä silti ite uskalla ottaa pienintäkään riskiä. En siis juo ollenkaan. Neuvolassa kylläkin sanottiin, että voi vaikka skumppalasillisen ottaa juhlissa”, hän kirjoittaa.

”Mä oon pitäny molemmissa raskauksissa ja imetysaikana nollalinjan. En usko että esimerkiksi yhdestä viinilasillisesta on vauvalle haittaa, mutta ilman alkoholia oleminen ei tuota mulle minkäänlaisia vaikeuksia”, Aamu toteaa.

Colibri puolestaan kertoo juovansa mieluummin alkoholittomia juomia.

”Mulle siiderissä, viinissä ja kuohuviinissä oleellisinta on se maku, ei alkoholi. Eli oikeasti tykkään enemmän kuivan omenasiiderin mausta kuin makeista limuista tai mehuista. Mutta en tosiaan kaipaa sitä alkoholia, ja noita löytyy kyllä tosiaan täysin alkoholittominakin. Noita aion kyllä juoda myös imetysaikana”, hän kirjoittaa.

Oletko sinä juonut alkoholia raskausaikana?

Osallistu keskusteluun: Juotteko alkoholia raskausaikana?

Mitä mieltä olet artikkelista?