Kun nainen tulee raskaaksi, yksi suuri puheenaihe on painonnousu - ja tietenkin se, kuinka liialliselta painonnousulta voi välttyä. Paljon puhutaan myös siitä, kuinka ylipaino vaikuttaa lapsen ja äidin terveyteen. Mutta miten alipaino vaikuttaa raskauteen? Vau.fi:n foorumilaiset kertovat kokemuksistaan.

Viimeksi päivitetty 18.3.2014

”Voiko äidin alhainen rasvaprosentti vaikuttaa sikiön kehittymiseen? Rasva kuitenkin on tärkeää normaalin hormonitoiminnankin kannalta, joten jotain vaikutuksia sillä saattaisi olla. Ilmeisestikään keltarauhashormoni ei erity normaalitahdissa – miten se voi vaikuttaa sikiöön?” Cedju miettii Vau.fi:n foorumilla.


 


”Tästä aiheesta on hirveän vähän tietoa yleensä missään ja itseäni enemmän asia huolestuttaa miestäni” Cedju kirjoittaa.

”Ennen raskautta olin lievästi alipainoinen, painoindeksini on edelleen alle 18. Syön mielestäni pääasiassa terveellisesti, herkuttelen kyllä hieman liian usein myös karkilla, naksuilla ja hampurilaisilla”, hän kertoo.

Lue myös: Raskaudenaikainen aliravitsemus voi johtaa kolesteroliongelmiin

”Lihavuus suurempi riski”

”Neuvolassa kun kysyin asiasta, sanottiin ettei sillä ole vaikutusta, että päinvastoin lihavuus on suurempi riski. Vaikutusta alipainolla olisi ainoastaan siihen että olisi vaikeampi tulla raskaaksi”, panda kertoo.

”Olen aina ollut painoindeksien puolesta alipainoinen, mutta kuitenkin olen pitänyt itseäni terveenä, syön normaalisti, en näytä luurangolta ja menkatkin ovat olleet säännölliset”, hän toteaa.

Panda kertoo, että vauva on kasvanut aivan normaalisti ja hyvään tahtiin.

”Itse epäilen, että laihuuden takia koin pahoinvoinnit hankalempana (kokoajan nälkä kun tarvitsee energiaa, muttei pysty syömään ja se minkä syö kulkee läpi nopeammin kuin ehkä muilla), mutta perusteita tälle epäilykselle ei ole”, hän pohtii.

”Itsekin olin lievästi alipainoinen, vaikka yritin tehdä kaikkeni että saisin painoni nousemaan”, -Dolly- kertoo.

Raskausaikana -Dolly-:lle tuli kuintenkin normaalisti painoa, vaikka maha jäi hänestä pienehköksi.

”Silti normaalikokoinen vauva syntyi. Syntyi kuitenkin 3400g painoisena. Söin päällisinpuolin terveellisesti ja säännöllisesti ja söin tarvittavat vitamiinit. Kiloja raskausaikana tuli se 10kg”, hän muistelee.

Vaikuttiko sinun painosi jotenkin raskauteen?

Osallistu keskusteluun foorumilla: Alipaino ja raskaus

Mitä mieltä olet artikkelista?