Kuorsaavan odottajan riski sairastua raskausdiabetekseen on monikertainen kuorsaamattomaan verrattuna, uudessa amerikkalaistutkimuksessa todetaan.

Viimeksi päivitetty 18.6.2009

Kuinka äänekkäästi teillä nukutaan?


 


Chicagolaisessa Northwesternin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen osallistui kaikkiaan 189 naista, joiden raskauden kesto vaihteli 6. raskausviikosta viimeiseen kolmannekseen.
Tutkimuksessa selvisi, että usein kuorsaavien riski sairastua raskausdiabetekseen oli 14,3 prosenttia, kun taas kuorsaamattomien riski oli vain 3,3 prosenttia. Kuorsauksen vaikutus taudin syntyyn pystyttiin osoittamaan myös senkin jälkeen, kun raskausdiabeteksen muut riskitekijät (muun muassa painoindeksi, ikä ja etninen tausta) oli otettu huomioon.
“Uniongelmat raskausaikana saattavat häiritä aineenvaihduntaa ja verenkiertoelimistön toimintaa. Kuorsaus voi olla myös merkki huonosta hapensaannista, mikä puolestaan saa aikaan monenlaista haittaa. Se voi vaikuttaa esimerkiksi sympaattisen hermoston toimintaan, jolloin verenpaine kohoaa. Seurauksena saattaa olla myös erilaisia tulehduksellisia ja aineenvaihdunnallisia muutoksia elimistössä, mikä taas heikentää elimistön sokerinsietokykyä ja lisää diabeteksen riskiä”, tutkimustyötä johtanut professori Francesca Facco kertoo.
Noin 4 prosenttia raskaana olevista naisista sairastuu raskausdiabetekseen. Sairaudesta kärsivän naisen lapsi saattaa syntyä tavallista suurikokoisempana, mistä puolestaan voi seurata hankaluuksia synnytyksen kulussa. Lapsella saattaa myös olla alhainen verensokeri, joka saattaa myöhemmin elämässä johtaa heikentyneeseen sokerinsietokykyyn tai metaboliseen oireyhtymään.
Facco sanoo, että lisää tutkimuksia kuorsaamisen ja raskausdiabeteksen yhteydestä tarvitaan.
Lue myös:

 

Raskausdiabetes ennakoi sydänongelmia

 

Mitä mieltä olet artikkelista?