Auringonvalolla on myönteisiä vaikutuksia miehen hedelmällisyyteen, tuoreessa tutkimuksessa kerrotaan.

Viimeksi päivitetty 25.6.2009

Australialaisen Fertility First- klinikan hedelmällisyysasiantuntija Anne Clarkin johtamaan tutkimukseen osallistui 800 lapsettomuudesta kärsivää miestä. Tutkimuksessa selvisi, että kolmasosalla miehistä D-vitamiinitasot olivat normaalia alhaisemmat.
Myös aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiinilla on tärkeä rooli niin miehen kuin naisenkin hedelmällisyydessä.
”Kymmenen minuuttia riittää”
Ihmiset eivät oleile nykyisin auringossa, sillä ihosyöpä pelottaa. Töitäkin tehdään nykyisin enemmän sisätiloissa. Ihon kärventämistä ja tuntikausien rannalla lojumista ei voi tietenkään suositella – eikä se riittävän D-vitamiinin saannin vinkkelistä ole edes tarpeen.
”Sisätiloissa töitä tekevien miesten kannattaa vaikkapa siirtää kahvitaukonsa ulos. Kymmenen minuuttia päivässä riittää”, Clark neuvoo.
Runsas sata tutkimukseen osallistuneista miehistä sitoutui kohentamaan elintapojaan ennen hakeutumista lääketieteellisiin hedelmöityshoitoihin.
Kolmen kuukauden jälkeen heidän siittiöidensä laatu testattiin jälleen, ja tulokset yllättivät tutkijan myönteisesti: Siittiöiden laatu parani selvästi, ja 11 prosenttia miehistä sai kumppaninsa raskaaksi ilman erityisiä hoitoja.
”Tulokset osoittavat, että elämäntapamuutokset ja ravintolisät voivat selvästi parantaa pariskuntien mahdollisuuksia tulla raskaaksi”, Clark toteaa.
Kuva: iStockphoto
Lue myös:

Loppukesän lapsista tulee vahvempia
Supervitamiini D
Siittiöt ja foolihappo
Terve sperma, pitkä elämä

Mitä mieltä olet artikkelista?