Minna, 32, on yrittänyt miehensä kanssa lasta jo kolme vuotta. Yhden keskenmenneen raskauden lisäksi pariskunnalla ei ole vielä tärpännyt.

Viimeksi päivitetty 20.4.2009

”Syksyllä 2006 kävin mieheni kanssa tärkeän neuvottelun lapsista. Päätimme, että luovumme ehkäisystä, ja että lapsi saa tulla kun tulee”, Minna kertoo.

Kului vuosi, eikä toivottuja viivoja ilmestynyt raskaustesteihin.

”Silloin päätimme alkaa yrittää toden teolla. Laskimme kiertopäiviä ja käytimme ovulaatiotikkuja, mutta vauvaa ei kuulunut seuraavankaan vuoden aikana. Aloimme epäillä, ettemme voi tulla raskaaksi luonnollisin keinoin”, Minna kertoo.

Lue lisää raskauden suunnittelusta.

Koska Minnan miehen sperman määrä on vähäinen, pariskunta alkoi epäillä, että ongelma on siittiöiden laadussa.

Kolaus miehelle

Siemennesteen huono laatu on tietysti kova pala miehelle. Minna kertoo miehensä kiteyttäneen tunteensa yhteen lauseeseen:

”Kyllä sinä tiedät, ei se hyvälle tunnu.”

Lue myös: Siittiöt syynissä

Minnan miehestä myös tuntuu helposti siltä, että Minna alleviivaa hänen osuuttaan lapsettomuuteen.

”Välillä mieheni reagoi johonkin ilmeeseeni tai sanomaani asiaan. Hänestä saattaa tuntua, että syyllistän häntä lapsettomuudesta. Minun täytyy toisinaan muistuttaa häntä, ettei syy ole hänen. Olemme yhdessä samassa veneessä”, Minna huomauttaa.

Kuukausittaisten nollatuloksien keskellä pari onkin löytänyt turvan toisistaan.

”Kun toista on ahdistanut, toisella on mennyt paremmin. Olemme näin voineet olla toinen toistemme tukena”, Minna kertoo.

Haasteita parisuhteelle

Kun lasta yritetään pitkään, myös pettymykset ovat sen mukaiset.

”Elämästä tulee ’28 päivää kerrallaan’ -elämää. Lapsettomuus on koko aika takaraivossa, vaikka kuinka yrittäisi olla ajattelematta sitä”, Minna kertoo.

Tutustu ovulaatiolaskuriin.

On tyypillistä, että lapsettomuus kiristää pinnaa ja aiheuttaa riitoja. Minna kuitenkin kertoo, ettei heidän suhteensa ole kärsinyt lapsettomuudesta:

”Meidän suhteemme on enemminkin lujittunut vaikeuksista. Olemme löytäneet toisistamme sellaisia puolia, joita toivoo toisessa olevan vaikeina aikoina.”

Syvät ja jopa ahdistavat kysymykset ovat tasoittaneet muuten pärskyvää parisuhdetta.

”Meidän taloudessa räiskyy, kun kaksi vahvaa persoonaa ottaa yhteen. Lapsettomuus on puolestaan rauhoittanut meidän vahvoja piirteitämme”, Minna kertoo.

Lue myös: Tahaton lapsettomuus

Mutta entäpä, jos lapsettomuus jatkuu ja jatkuu? Kuinka kauan pari jaksaa tilannetta?

”Jos joudumme tappelemaan vuosia tämän ongelman kanssa, niin en tiedä riittääkö kummallakaan voimia puhaltaa yhteen hiileen. Suhtaudun tulevaan kuitenkin tämän hetkisten kokemuksien perusteella turvallisin mielin”, Minna kertoo.

Miten tästä eteenpäin?

Kolmen vuoden yrittämisen sisällä paria on onnistanut kerran.

”Juuri ennen kuin olimme aloittamassa hedelmöityshoitoja, tulin raskaaksi ihan luomuna. Raskaus alkoi hyvin, mutta meni kesken viikolla 20”, Minna kertoo.

Vaikka keskenmeno oli kova pala molemmille, se antoi myös toivoa tulevaan.

”Varsinkin miehelleni on ollut tärkeä tietää, että hänen siittiöillä on mahdollista siittää ihminen”, Minna kertoo.

Nyt pariskunta jatkaa lapsentekoa hedelmöityshoitojen merkeissä.

”Keskenmenon jälkeen ajatus lapsen saamisesta on kasvanut meillä molemmilla. Olemme yhä vakuuttuneempia siitä, että meidän täytyy saada lapsi”, Minna kertoo.

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: Crestock

Lue myös:

Mitä tehdä kun toivottu raskaus ei ala?

Lapsettomuudesta stressiä vai toisinpäin?

Kun kakkonen ei tärppää

Mitä mieltä olet artikkelista?