Tulevaisuudessa lapset saattavat koostua useiden ihmisten geneettisestä aineksesta. Tutkijoiden kaavailemalla uudella menetelmällä pystyttäisiin poistamaan vaikeita sairauksia – toisaalta myös geenimanipuloimaan ihmisen perimää.

Viimeksi päivitetty 13.8.2012

Newcastlen yliopistossa tutkitaan vaikeiden perinnöllisten sairauksien parantamista geenimanipulaation avulla. Ajatuksena on tehdä lapsia kahden eri äidin ja yhden isän geeneillä.

Viallisia mitokondrioita

Tutkimus on keskittynyt tällä hetkellä viallisten mitokondrioiden parantamiseen. Mitokondrio on solun osa, joka tuottaa solulle energiaa.

Vanhempien soluaineksesta periytyneet geneettiset mitokondrioviat aiheuttavat 50 erilaista sairautta. Sairaudet eivät ole erityisen yleisiä. Niihin sairastuu yksi lapsi 6500:sta vauvasta. Toiset näistä sairauksista ovat kuitenkin niin vakavia, että niihin sairastunut lapsi kuolee vauvana.

Lue myös: Lapsi mittatilaustyönä

Jos nainen tietää olevansa vakavan mitokondriovian kantaja, saattaa olla, että hän päätyy vapaaehtoiseen lapsettomuuteen. Uuden tekniikan avulla myös mitokondriovikoja kantavat naiset voisivat hankkia lapsen ilman että heidän tarvitsisi pelätä vauvan sairastuvan vakavasti.

Yhdistetään geenivoimat!

Tutkijat haluaisivat yrittää korvata sairautta aiheuttavan DNA-jakson luovutetun munasolun geneettisellä aineksella. Näin tehtäessä lapsi säästyisi suvun kantamalta sairauden riskiltä. Sairauden riski häviäisi myös geenimanipuloidun lapsen lapsilta.

Newcastlen yliopiston tutkimusryhmä ei ole vielä saanut lupaa kokeiden aloittamiselle.

Lue myös: Lapsia keinotekoisilla soluilla

Tutkijat muistuttavat, että lahjamunasolusta käytettäisiin niin vähän geneettistä materiaa, ettei lapsi muistuttaisi missään mielessä munasolulahjoittajaa. Käytännössä lapsi koostuisi melkein kokonaan lasta yrittävän pariskunnan geeneistä.

Ihmisistä geenimanipuloitu rotu?

Jos tutkijat saavat aloittaa ihmisten geenien yhdistelemisen, avaako se mahdollisuuden kaikenlaiselle geenimanipulaatiolle?

Lue myös: Geenimanipulaatiolla toiveiden mukainen lapsi?

Yksi tulevaisuuden kauhukuva on, että lasta tekevät parit voisivat ostaa itselleen kauniiden, viisaiden ja taitavien ihmisten geenejä ja liittää niitä omien sukusolujen jatkoksi.

Uskotko sinä, että ihmiskunnan tulevaisuus on geenimanipuloitu? Ota kantaa!

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: Crestock

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

Keneltä vauva näyttää?

Elämän synty

Spermaa pankista

Mitä mieltä olet artikkelista?