Kohdunsisäinen inseminaatio, eli IUI (intrauterine insemination), on yksi käytetyimmistä hedelmöityshoidoista. Se soveltuu hyvin tapauksiin, joissa on lievä miehestä johtuva tekijä, selittämätön lapsettomuus, lievä endometrioosi tai kohdunkaulasta johtuva tekijä.

Viimeksi päivitetty 28.10.2008

Miten inseminaatio tehdään?

Toimenpiteenä inseminaatio on yksinkertainen. Pestyt siittiöt viedään kohtuun juuri ennen ovulaatiota. Siittiöt pääsevät välittömästi munanjohtimiin, jossa hedelmöitys tapahtuu.Inseminaatio yhdistetään usein myös ns. ovulaation induktioon, jossa naiselle annetaan hormonilääkitystä munasolun irrottamiseen.

Juttu jatkuu kuvan alla!

Milloin inseminaation voi tehdä?

Edellytyksenä inseminaatiolle on luonnollisesti se, että munanjohtimet ovat auki ja vapaat. Jos naisella on normaali ovulaatio, voidaan se määrittää luotettavasti ultraäänen ja ovulaatiotestin avulla.

Hormonilääkityksellä aikaansaadussa ovulaatiossa käytetään usein lisänä hCG-hormonia, joka laukaisee ovulaation.

Kuinka varmasti inseminaatio onnistuu?

Yhtä inseminaatiokiertoa kohti raskaustulokset ovat 15 % luokkaa. Tulokset ovat sitä parempia, mitä nuorempi nainen on. Yli 35-vuotiailla raskausprosentit ovat pienempiä.

Kuinka monta kertaa kannattaa yrittää?

On todettu, että kolmannen inseminaatiokerran jälkeen raskaustulokset alkavat laskea.

Näin ollen hyvin ajoitettuja inseminaatioita tehdään yleensä 2—3 kertaa, jonka jälkeen siirrytään tehokkaampiin hedelmöityshoitoihin.

Tehokkaampia, mutta myös hintavampia hedelmöityshoitoja ovat muun muassa koeputkihedelmöitys ja siitä johdetut menetelmät (IVF, ICSI), joissa raskaustulokset ovat tilastollisesti todennäköisempiä.

Asiantuntijana jutussa Aarne I. Koskimies, Felicitas-Klinikka
dosentti, lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

IVF ei aikaista vaihdevuosia

Aiheuttaako endometrioosi lapsettomuutta

Inseminaatio avuksi lapsentekoon?

Kuka voi adoptoida lapsen

Adoptio verkossa

Mitä mieltä olet artikkelista?