Lapsiperheissä sattuu ja tapahtuu. On toivottavaa, että vanhemmat osaavat odottaa sitä kaaosta, jonka lapsi tuo mukanaan. Lue kymmenen seikan lista, joka pitäisi tatuoida jokaisen vanhemman otsaan.

Viimeksi päivitetty 2.5.2013

Vauva-aikana kannattaa varautua siihen…


 


… ettei yötä ja päivää ole enää olemassa. On tyypillistä, että vauva valvottaa yöllä. Väsyneet vanhemmat nukahtelevat päiväunille vauvan nukkuessa. Ota lähtökohdaksi epäsäännöllinen unirytmi. Jos vauva nukkuukin hyvin, voit yllättyä iloisesti.

… ettei vauvan nukkumiset sovi sinun kauppareissujesi, kahvilajuoruilujesi ja automatkojesi kanssa yksiin. On tietysti mahdollista, että niin tapahtuu… kerran. Mutta älä oleta, että vauva ottaisi sitä tavaksi.

… ettei yhteistä parisuhdeaikaa ole laisinkaan. Ilta on vauvaperheissä perinteisesti se parisuhdehetki, mutta se hujahtaa helposti puklurättien ja vaippojen muodostamaan epämääräiseen kaaokseen.

.. ettei kaikki hyväksy sinun tapaasi olla vanhempi. Olit sitten kestovaippailija, liinailija, taaperoimettäjä tai sitten täysin päinvastainen äiti, anoppisi tai oma äitisi löytää lastenhoitoon liittyvistä valinnoistasi jotain huomautettavaa.

… ettei hermosi kestä kaikkea yllä mainittua. On turha kuvitella olevansa superäiti tai -isä, joka jaksaa jaksamistaan ja jaksamisen päätteeksi leipoo perheelle pullia. Vauva-aika on haastavaa ja rasittavaa. Se saa vanhemmat tiuskimaan toisilleen. Kun tämän tosiasian hyväksyy, pääsee helpommalla.

Lue myös: Vanhemman 5 karaisevinta koettelemusta 

Taaperoaikana kannattaa puolestaan varautua siihen…

… että kiukkuilut ja oman tahdon mielivaltaiset julistukset tulevat jatkumaan hamaan tulevaisuuteen. Totuus on, että lasten uhmakaudet menevät aina ohi, mutta tulevat myös aina yhtä itsepintaisesti takaisin.

… että kuivaksi oppinut lapsi haluaa päästä vessaan juuri silloin kun se sopii sinulle huonoiten. Olet ehkä pankissa ja tunnin verran odotettu vuorosi menee harakoille. Tai sitten lähin vessa on 25 kilometrin päässä.

… että päiväunet jäävät pois juuri sinä päivänä, kun olit ajatellut aloittaa opiskelemaan lapsen nukkuessa.

… että lapsesi on tuholainen. Varsinkin taaperoikäiset lapset nauttiskelevat intohimoisesti asioiden tuhoamisesta. Näin on varsinkin silloin kun päätät mennä lapsen kanssa kalliita lasiesineitä myyvään liikkeeseen. Taaperosta mikään ei ole niin kivaa kuin nähdä 1500 euron lasikurki säpäleinä maassa.

… että pystyisit pitämään kiinni kasvatusihanteistasi. Ennen kuin lapsi todella tarvitsee kasvatusta, sinulla on varmasti käsitys siitä, miten lasta pitäisi kasvattaa. Uhmaikä on koetinkivi ihanteille. Älä pety, jos ihanteesi lentävät roskakoriin.

Mitä mieltä olet artikkelista?