Kun lapsi aloittaa päivähoidon, se on hänelle suuri muutos. Olipa kyseessä päiväkoti tai perhepäivähoito, muutoksia lapsen arkirytmiin tulee roppakaupalla. Lastentarhanopettaja Elina Rosti kertoo, miten vanhemmat voivat helpottaa lapsen siirtymää kohti uutta vaihetta.

Viimeksi päivitetty 16.8.2016

Muutos kotihoidosta päivähoitoon on lapselle merkittävä virstanpylväs. Varhaiskasvatuksen opettaja Elina Rosti muistuttaa, että lapsi kokee seuraavat muutokset:


 


  • Lapsi joutuu heräämään aikaisemmin ja täsmällisemmin. Jo ennen päivähoidon alkua kannattaa alkaa muokata perheen päivärytmiä kohti päiväkotiarkea – aamuherätyksineen.
  • Päivähoito on täynnä hulinaa ja ryhmässä toimimista. Vaikka hoidossa on kivaa, se myös väsyttää lasta. Iltaisin lapsella täytyy olla aikaa palautumiselle, ja nukkumaanmenoajoista pidetään kiinni.
  • Tehkää illalla rauhallisia asioita yhdessä. Lapsi on ollut koko päivän erossa vanhemmistaan ja ehkä myös sisaruksistaan, joten hän kaipaa huomiota.
  • Syli ja läheisyys ovat ensiarvoisen tärkeitä lapselle – anna niitä runsain määrin!

Näin voit helpottaa lapsen päivähoidon aloittamista:

  • Tee hoitoonlähdöstä lapselle jännittävää. Anna hänen osallistua pakkaamiseen: millainen paita laitetaan varapaidaksi, mikä unileluista pääsee mukaan seikkailuun?
  • Valokuva perheestänne voi auttaa ikävään – valitkaa sekin yhdessä. Jos lapselle tulee päivän aikana ikävä, kuvan katselu yhdessä hoitajan kanssa helpottaa monia.
  • Pehmeä lasku päivähoitoon on lapsen kannalta parempi kuin kertarysäys. Yritä pitää lapsen ensimmäiset hoitopäivät lyhyempinä – sovi kuitenkin henkilökunnan kanssa tästä ennakkoon.
  • Herätkää riittävän aikaisin, jotta aamut olisivat rauhallisia.

Tutustumiskäynnit ja aloituskeskustelut auttavat päivähoitoarjen alkumetreillä

Yleensä ennen päivähoidon aloittamista käydään perheen kanssa niin sanottu aloituskeskustelu. Tämän jälkeen perhe käy tyypillisesti 1–10 kertaa tutustumiskäynnillä hoitopaikkaan, lapsen tarpeista riippuen.

Tutustumiskäynnit luovat lapselle turvallisuuden tunnetta. Kun lapsi aloittaa päivähoidon, hoitajat ja paikat ovat hänelle ennestään tuttuja. Aloituskeskustelujen avulla myös henkilökunta tutustuu lapseen ja hänen perheeseensä.

Aloitushaasteet eivät ole useinkaan iästä kiinni

Jokaisella lapsella on omat yksilölliset haasteensa päivähoidon aloittamisen suhteen. Useinkaan nämä haasteet eivät ole lapsen iästä kiinni. Toisia jännittää ryhmässä toimiminen ja vieraille aikuisille puhuminen, joillekin vanhemmasta irti päästäminen aamuisin on vaikeaa.

Pienillä vauvoilla päivähoitoarkeen tottuminen saattaa kestää pitempään kuin isommilla lapsilla, sillä mitä isompi lapsi, sitä paremmin hän ymmärtää selittämistä ja syy-seuraussuhteita. Rosti kuitenkin muistuttaa, että myös pienet vauvat pääsevät hyvin päivähoitoarkeen mukaan alkutotuttelun jälkeen.

Mitä mieltä olet artikkelista?