Kun lapsi aloittaa päivähoidon, se on hänelle suuri muutos. Päiviin tulee erilainen rytmi. Rauhallisemmat kotipäivät muuttuvat lapsia viliseviksi hoitopäiviksi. Jyväskyläläinen lastentarhanopettaja Elina Rosti kertoo, miten vanhemmat voivat helpottaa lapsen siirtymää kohti sujuvaa päivähoitoarkea.

Muutos kotihoidosta päivähoitoon on lapselle iso. Lastentarhanopettaja Elina Rosti muistuttaa, että lapsi kokee seuraavat muutokset:

  • Lapsi joutuu heräämään aikaisemmin ja täsmällisemmin. Kotihoidossa lapsi on saattanut nukkua pidempään. 
  • Päivähoito on täynnä hulinaa. Vaikka hoidossa on kivaa, askartelut ja leikit väsyttävät lasta. 
  • Illalla olisi hyvä, jos perhe tekisi yhdessä asioita. Lapsi kun on ollut koko päivän erossa vanhemmista ja sisaruksistaan. 
  • Lapsi tarvitsee syliä ja läheisyyttä vanhemmiltaan päiväkotipäivien jälkeen.

Näin voit helpottaa lapsen päivähoidon aloittamista:  • Pakkaa unikaveri tai –riepu mukaan. Myös perhepotretti voi auttaa ikävään. Jos lapsi ikävöi, hän voi käydä katselemassa kuvaa. 

  • Pehmeä lasku päivähoitoon on lapsen kannalta parempi kuin kertarysäys. Yritä pitää lapsen ensimmäiset päivät lyhyempinä. Jos lapsi aloittaa suoraan 8–9 tunnin päivät, se voi olla lapselle haastavaa. 

  • Ensimmäisellä viikolla voisi olla myös yksi vapaapäivä. 

  • Herää riittävän aikaisin, jotta aamut olisivat rauhallisia.Tutustumiskäynnit ja aloituskeskustelut auttavat päiväkotiarjen alkumetreillä

Jyväskylässä käydään ensin perheen kanssa aloituskeskustelu. Tämän jälkeen perhe käy tyypillisesti 1–10 kertaa tutustumiskäynnillä. Toiset lapset tarvitsevat useamman tutustumiskäynnin. Toisille riittää vähemmät käynnit.

Tutustumiskäynnit luovat lapselle turvallisuuden tunnetta. Kun lapsi aloittaa päivähoidon, hoitajat ovat hänelle ennestään tuttuja. Myös henkilökunta saa tärkeää tietoa niin lapsesta itsestään kuin myös perheestä.Aloitushaasteet eivät ole useinkaan iästä kiinni

Jokaisella lapsella on omat yksilölliset haasteensa päivähoidon aloittamisen suhteen. Useinkaan nämä haasteet eivät ole lapsen iästä kiinni.

Pienillä vauvoilla tosin kestää pidempään tottua päiväkotiarkeen kuin isommilla lapsilla. Esimerkiksi alle vuoden ikäisille päivähoitoon meneminen voi olla tosi iso askel. Rosti kuitenkin muistuttaa, että myös pienet vauvat pääsevät hyvin päivähoitoarkeen mukaan alkuhaasteiden jälkeen.


Kuinka teillä meni päiväkodin aloitus? Keskustele aiheesta: Vinkkejä päiväkodin aloitukseen


Mitä mieltä olet artikkelista?