”Nyt mä tajuan että hyvä äiti on sellainen joka on itse onnellinen eikä aseta mielettömiä vaatimuksia itselleen”, kirjoittaa eräs äiti Vau.fi:n foorumin tammikuun 2012 kuukausiketjussa.

Viimeksi päivitetty 3.4.2012

Hyvä äiti -myytti voi hyvin ja elää sitkeästi. Hyvä äiti tuoksuu pullalle, imettää pitkään, on kotona lapsen kanssa vähintään kolme vuotta, vääntää soseet alusta asti itse, leikkii aina iloisena eikä koskaan suutu. Tai sitten ei.

Väestöliiton maaliskuun kuukauden kolumni herätti kuukausiketjussa keskustelua.

”Jos tolla linjalla mennään ni muthan oli sitte alusta asti tuomittu huonoksi äidiksi kun maitoa ei tullut vaikka laitoksella oltiin tissi suussa aina kun voitiin”, ketjussa vitsaillaan.

Lue myös: Täydellinen äiti

Keskustelussa äidit ovat yhtä mieltä siitä, että suorittaminen hallitsee nykyään liikaa kaikkia elämänalueita.  Täydellisiä äitejä ei ole, mutta monet äidit väsyvät yrittäessään täyttää täydellisen äidin muotin:

”Äidin rooli ei aina oo helppo ja itse kuulun just siihen kategoriiaan joka aina miettii mitä muut ajattelee ja pyrin olemaan liian täydellinen kaikessa.”

”Äidit todellakin väsyy siinä vaiheessa kun tämä suorittaminen astuu kehiin. Itse olen suorittaja, ennen olin enempi kuin nyt.”

Äidin ei tarvitse olla täydellinen

Äitiydestä tulee suorittajalle helposti lisää suoritettavaa. Äitinä olo voi onneksi myös opettaa hellittämään ja olemaan armollisempi itselleen, kuten muutama äiti ketjussa kirjoittaa:

”Nyt kun olen oppinut hieman tuntemaan itseäni, olen oppinut hölläämään ja varsinkin lapsen kanssa ajattelemaan, että olen hyvä äiti (ja ihminen) tällaisena kuin olen, ilman että sen kummemmin pyrin olemaan täydellinen äiti. Suosituksiahan on suosituksen perään.”

”Tärkeintä on se, että lapsi kasvaa ja kukoistaa. Bonusta on, jos äitikin on tyytyväinen :)”, eräs äiti kirjoittaa.

Lue myös: Oletko sinä onnellinen vanhempi?

Muut yhtyvät samaan ajatukseen:

”Ite oon ajatellu asian niin että ku mun on hyvä olla silloin mun lapsen on myös hyvä olla ja siihen pyrin ihan jokapäiväses elämäs ja päätöksissä. Jokainenhan meistä joskus nousee väärällä jalalla, mut onneks sitäkin tapahtuu tosi harvoin. :)”

Aurinkoista ja leppoisaa kevättä kaikille melkein täydellisille äideille, ketjussa toivotetaan!

Lue koko keskustelu: Mistä on hyvät äidit tehty?


Teksti: Mira Heinonen
Kuva: Crestock

Mitä mieltä olet artikkelista?