Kaikki tietävät, että vanhemmuus tuo elämään monia muutoksia. Mutta vaikka kuinka olisit valmistaunut lapsen saamiseen, jokin yllättää aina! Nyt Vau.fi:n foorumilla äidit paljastavat, mikä vanhemmuudessa yllätti eniten. Lue kuusi seikkaa, joihin on lähes mahdoton valmistautua!

Viimeksi päivitetty 22.2.2015

Sitovuus

”Mua hävettää ehkä myöntääkin, että se, että lapsessa on tosiaan kiinni 24/7. Ei siinä ollut mitään epäselvää ennen pojan syntymääkään, kyllä sen tiesi ja sen valinnan teki. Mutta ehkä ei vain silti osannut tietää miltä se tuntuu, oikeasti, käytännössä”, nimimerkki Panda kertoo.

”Ihan samaa vastaan minä, eli se kuinka kiinni on lapsessa! Alkuun oli ihan kauheaa kun en uskaltanut mennä edes vessaan yksin, kuskasin vauvan mukana, ja tuntui että mitään ei voi tehdäkkään kun jos lapsi on hereillä, niin se on heitteillejättöä”, Ajna kirjoittaa.

”Vaikka sen tiesi, että kiinni on, mutta todellakaan sitä ei vaan voi etukäteen harjoitella, että mille se tuntuu”, hän toteaa.

”Kyllä se mullakin oli tuo sitovuusasia, vaikka sen etukäteen tiesi, silti todellisuus oli järkytys. Olin itsekin yllättynyt, miten vaikeaa mun oli sopeutua äitiyteen, enkä osannut oikein nauttia mistään. Välillä olin suorastaan ahdistunut”, Aamu kertoo.

Lue myös: Pelon vallassa

Imetys

”Minut yllätti ensin imetys, se miten käytännössä ekat 4kk jätkä asui tissillä, ja miten järkyttävän kipeet nännit oli ekat 2kk, vaikka niitä kuinka rasvas joka syötön jälkeen”, Pikkunöösä muistelee.

”Mut yllätti se, että imettämisen kanssa voi olla miljoona ongelmaa! Ja koko ajan saa olla miettimässä, että saako vauva tarpeeksi maitoa, ja että koska perkele ne nännit tottuu!” Martuti kertoo.

Lue myös: Tissi ei kelpaa

Tunteiden voimakkuus

”Tunteiden mittakaava. Rakkauden suuruus. Kuinka valtavaa, ehdotonta ja automaattista on äidinrakkaus. Ja kuinka paljon parisuhdekin on lujittunut, kun keskinäisen rakkauden lisäksi meillä on yhteinen lapsi, joka on molemmille ykkösihminen koko maailmassa”, Orm Onnekas kertoo.

”Mulla on yleensäkin vahvoja tunnekokemuksia, mutta lapsen kanssa ne ovat nousseet potenssiin sata, en tiennyt että näin paljon voi tuntea. Hätä kouraisee jostain todella syvältä ja ilo on jotakin todella ihmeellistä”, myös Panda kuvailee.

Lue myös: Näin varaudut vanhemmuuteen – 10 tarpeellista oletusta

Negatiiviset tunteet

”Mut yllätti myös se, kuinka paljon negatiivisia tunteita mun mielessä velloi ekat pari kuukautta, vaikka samalla meinasin pakahtua siihen rakkauden tunteeseen omaa lastaan kohtaan”, Martuti kertoo.

”Eniten yllätyin siitä kuinka ahdistuneeksi tulin vaikka toisaalta olin onneni kukkuloilla”, myös Orm Onnekas kertoo.

”Olin varma, että vauva ottaa ja kuolee heti jos silmä välttää, ja valvoin silloinkin kun vauva nukkui, pidin vahtia. Pikkuvauvavaiheen aikana taisi olla mielenterveyden käsite vähän venyvä”, hän heittää.

Lue myös: Yltiöäidin elämä on suorittamista

Väsymys

”Tuli ihan yllärinä se, kun tirppa oli pieni, niin nukuin yöni maksimissaan 30 minuutin pätkissä. Enkä pystynyt usein edes nukahtamaan, kun koko ajan oli pelko persiissä, että kohta joutuu heräämään. Tirppa söi 1,5-2h välein yöllä ja nukkui rauhattomasti. Kuvittelin voivani nukkua 4h pätkissä, mutta kuinka väärässä olinkaan”, Abigaile kertailee.

”Siihenkään ei voinut valmistautua, mille tuntuu pomppia sen sata kertaa yössä ylös, kun oli tottunut nukkumaan yöt läpeensä ja heräämään omassa ajassa”, Ajna komppaa.

Lue myös: Äiti on vähän rähjäinen

Periaatteiden muuttuminen

”Omat tiukat ja hirveän hyvät periaatteet ovat saaneet kyllä kyytiä ihan mennen tullen. Vannoin etten koskaan nuku lapsi vieressäni! No missähän poika yönsä viettää, mun vieressä tietenkin”, Marmoritar tunnustaa.

”Totaalinen arvojen muutos. Perhepeti, pitkä imetys, joka hemmetin älinään vastaaminen ja lempeä kasvatus olikin mun juttu! Vaan kyllä sitä lapsettomana tiesi paremmin”, KKoo vitsailee.

Kuulostaako tutulta?

Osallistu keskusteluun: Mikä vanhemmuudessa yllätti?

Mitä mieltä olet artikkelista?