Tänään 11.10. on Kansainvälinen tyttöjen päivä –  koska tytöt kaikkialla maailmassa ovat ihania lapsia, ja jokaisen tytön elämä on tärkeä. Tässä viisi asiaa, jotka jokaisen tytön pitäisi saada kokea:

Viimeksi päivitetty 11.10.2016

1. Jokaisella tytöllä pitäisi olla oikeus päättää omasta kehostaan

Joka vuosi arviolta kaksi miljoonaa alle 15-vuotiasta tyttöä tulee äidiksi maailmanlaajuisesti. Se tarkoittaa Inkoon tai Kannuksen kunnan verran uusia lapsiäitejä päivässä. Suurin osa lapsiäideistä on joutunut lapsiavioliittoon.

Kun tytöt voidaan lainsäädäntöä muuttamalla pelastaa lapsiavioliitoilta ja lapsiäitiydeltä heillä on paremmat mahdollisuudet päättää omasta kehostaan ja saada tietoa terveydestä, ehkäisystä ja raskaudesta.

2. Jokaisen tytön pitäisi saada kokea turvallinen lapsuus

Moni alle 15-vuotiaista tytöistä tulee raskaaksi hyväksikäytön ja väkivallan seurauksena.

Jokaisen tytön pitäisi saada olla oman elämänsä prinsessa tai supersankari, leikin myötä kehittyä omalla painollaan. Turvallisessa ympäristössä lapsi on levollinen, hengittää pitkiä syviä henkäyksiä sekä oppii ja kehittyy. Tyttöjen turvallisuutta voidaan parantaa niinkin yksinkertaisella asialla kuin laittamalla lukkoja vessoihin ja lisäämällä katuvaloja, jotta tytöt voivat käydä pelkäämättä pissalla ja kävellä tai hyppiä kadulla rauhassa.

3. Jokaisen tytön pitäisi saada kokemus omasta kehosta hyvänä, kauniina ja kunnioitettavana

Raskaus aiheuttaa lapsille häpeää. Omasta kehosta tulee ikään kuin muiden omaisuutta. Lapsi ei myöskään ymmärrä, mitä omassa kehossa tapahtuu, eikä lapsen keho ja mieli ole vielä valmis kantamaan toista lasta. Arviolta 70 000 alle 15-vuotiasta tyttöä kuolee vuosittain raskauden ja synnytyksen aikaisiin komplikaatioihin.

Tyttöjen pitäisi saada kiipeillä puissa, tanssia ja tuntea pesuveden kosketus iholla – hahmottaa turvallisesti omaa kehoaan suhteessa muuhun maailmaan. Tyttöjen kehotuntemusta ja -kunnioitusta on mahdollisuus parantaa lisäämällä tietoa lasten oikeuksista ja mm. ehkäisystä.

4. Jokaisen tytön pitäisi saada edellytykset hyvään elämään

Vaikka lapsiäidit selviäisivät synnytyksestä, he kärsivät usein vakavista terveysongelmista, kuten fisteleistä. Samalla he jäävät usein vaille koulutusta ja valinnanvaraa tulevaisuutensa suhteen.

Edistämällä tyttöjen pääsyä terveysklinikoille, voidaan parantaa lapsiäitien ja masuasukkien mahdollisuutta selviytyä synnytyksestä elossa ja terveempänä. Ehkäisyneuvonnalla ja tyttöjen turvallisuutta lisäämällä voidaan pidentää lapsuutta, ja näin lisätään tyttöjen mahdollisuuksia koulutukseen ja parempaan elämään.

5. Tytön pitäisi istua äidin sylissä, ei olla itse äiti

Liian moni lapsi joutuu olemaan äiti, vaikka kaipaisi vielä oman äidin syliä.

Lapsuuden ja nuoruuden kynnyksellä tyttö tarvitsee omia vanhempiaan. Vanhempia, jotka ovat kiinnostuneita, kohtaavat, osoittavat kunnioitusta ja rakkautta, kehuvat, kuuntelevat, koskettavat ja ymmärtävät. Edistämällä tyttöjen suojelua voidaan antaa tytölle mahdollisuus olla lapsi riittävän pitkään.

Tänään halaa tyttöäsi ja kerro, että rakastat häntä. Jos haluat auttaa myös maailman muita tyttöjä parempaan elämään, voit osallistua Planin kampanjaan:

  • ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi – tee se TÄSTÄ
  • ryhtymällä Plan-kummiksi
  • ryhtymällä Planin vapaaehtoiseksi
  • tekemällä kertalahjoituksen
  • perustamalla oman keräyksen verkossa (kerays.plan.fi) ja jakamalla sitä sosiaalisessa mediassa
  • osallistumalla tyttöjen päivän tapahtumiin 11.10.
  • levittämällä tietoa aiheesta

Ole #tyttöjenpuolella ja lahjoita TÄSTÄ

 

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliEndometrioosi ja toive raskaudesta
Seuraava artikkeliKenen tilille lapsilisät päätyvät ja mihin ne käytetään?
JAA