Neuvolassa äitejä kehotetaan pitämään kiinni omista harrastuksistaan. Toisaalta ajatellaan, että hyvä äiti ei jätä pientä lasta hetkeksikään ilman äidin huomiota. Kuinka äitien harrastustoiminnan käy?

Viimeksi päivitetty 31.7.2012

Kun sain tyttäreni, en tuntenut ketään toista äitiä, jolla harrastukset lapsen syntymän jälkeen olisivat jatkuneet. ”Mun äitikaverit eivät harrasta juurikaan mitään. Siis ilman lapsiaan”, toinenkin äiti Vau.fi:n foorumilla kirjoittaa.

”Tuntuu myös etteivät he edes pysty jättämään lapsiaan muutenkaan hetkeksikään”, kirjoittaja miettii.

Aloin pohtia, miten äitien harrastuksiin suhtaudutaan. Kysyinkin foorumilla, mitä Vau.fi:n äidit harrastavat.

Lue myös: Kuinka lähellä lasta?

Nyt Vau.fi:n äidit kertovat, millaisia harrastuksia heillä on!

Vau.fi:n foorumilla kirjoittelee aktiivinen porukka. Moni on jatkanut harrastustaan, tai ainakin miettii harrastuksen elvyttämistä:

”Mie kävin lattaritunneilla ennen raskautta ja raskausaikana jonnekin rv 29 tuntumaan kunnes tuli lääkäriltä kielto. Vauvan ollessa 3kk ikäinen aloitettiin Bailatino mama&baby, joka on lähinnä tuota entistä joskin vielä aika kaukana :D”, eräs äiti vastaa ja vinkkaa, että myös vauva nauttii tanssitunneista:

”Meidän vauva muuten tykkää hulluna noista tanssitunneista! Enemmän kuin siitä hänen vauvajumpastaan jossa käydään.”

”Mä käyn nykyään kuntosalilla 2 kert/vko, siellä ensin tunnin lihaskuntotreeni ja lopuksi puol tuntia kestävyystreeniä joko soutulaitteella tai cross trainerilla. Kerta viikkoon käyn myös zumbatunnilla. Ens vuonna ajattelin käydä sielläkin kahdesti viikossa. Joka päivä käyn myös tytön kans kärryttelemässä vähintään puol tuntia”, toinen äiti kertoo.

”Kävin ennen raskautta ja ihan raskauden alussa spinningissä, crossingissa yms. jumppatunneilla, mutta niihin tuli nyt reilun kuukauden tauko kun iski järkyttävät pahoinvoinnit. Mutta nyt kun on olo alkanu kohentuu nii vois alkaa taas käymään etten ihan paisu kuin pullataikina :)”, eräs äiti pohtii.

Lue myös: Rupsahtaa ei saa mutta turhamainen ei sovi olla

”Harrastukset auttavat jaksamaan”

Liikunnasta ja omasta ajasta saa tunnetusti energiaa. Monille äideille harrastukset ovatkin tärkeässä osassa jaksamista.

”Mulle nämä liikuntaharrastukset on olleet henkireikä.”

”en ole aijemmin ollu kauheen urheilullista sorttia mutta nyt on melkee ainut asia joka auttaa jaksamaan…”

”Minulle nuo tanssitunnit ovat henkireikä tässä vauva-arjessa. Imetystä voi käyttää tekosyynä harrastusten jättämiseen, itse imetän yhä pian 8-kuukautista poikaani harrastuksista huolimatta.”

Lue myös: Oma jaksaminen huolestuttaa pikkulasten vanhempia

”Saa harrastaa, mutta ei ole aikaa, rahaa ja voimia…”

Joskus harrastukset jäävät, vaikka halua harrastamiseen olisikin:

”Mulla jäi valitettavasti harrastukset esikoisen synnyttyä.  Tai no musiikkiharrastus jäi jo odotusaikana, ei vaan enää jaksanu bänditouhuja kun oli pahoinvoinnit ja väsymykset ja tekosyyt <:)  Sillon odotusaikana kävin vielä uimassa mutta pojan synnyttyä se jäi kun meillä mies alkoi keksiä itelleen uusia harrastuksia millon ei sitten ollu töissä…”

Kysyimme myös Vau.fi:n Facebook-sivuilta, saako äiti harrastaa. Vau.fi:n äidit ovat yhtä mieltä siitä, että äidit saavat harrastaa. Se, mistä aika ja jaksaminen löytyvät, onkin sitten oma juttunsa:

”Ite ainakin tykkään harrastaa lapsen kanssa kaikenlaista 🙂 Ihan vaan itelle ei sitten jääkään aikaa :D”

”Saa äiti harrastaa. Itse en vaan kokopäivätyön ja lapsen kanssa olon lisäksi ehdi.”

”saa harrastaa tottakai 🙂 mutta itse ainakin kun puuhaan lapsen kanssa kaiken moista niin olen sen verran väsynyt, ettei heti tule mieleen lähteä vielä niitä viimeisiä voimia kuluttamaan salille tai että lähtis juoksemaan 😀 tietenkin on päiviä jolloin on enemmän energiaa nii sillon :)”

”omaa harrastusta ei oo tullu harrastettua pojan syntymän jälkeen..ehkä sit eläkkeellä”, eräs äiti heittää.

Lue koko ketju ja osallistu keskusteluun: Äitien harrastukset

Teksti: Mira-Maria Heinonen
Kuva: Crestock

Lue myös:

Yltiöäidin elämä on suorittamista

Vielä kun voit

Mitä mieltä olet artikkelista?