Suositus nukuttaa vauvoja selällään on vähentänyt kätkytkuolemia dramaattisesti. Kätkytkuolemien määrä on pudonnut neljännekseen 1980-luvun lopusta.

Viimeksi päivitetty 3.3.2009

Kätkytkuolema on Pohjoismaissa suurin imeväisikäisten kuolinsyy, mutta silti harvinainen: Suomessa niitä tapahtuu alle 20 vuodessa.
Yleisin 2–4 kuukauden ikäisten keskuudessa
Yleisin kätkytkuolema on 2–4 kuukauden ikäisten keskuudessa ja harvinaisin alle kuukauden ja yli vuoden ikäisillä.
Se on tytöillä hieman harvinaisempi kuin pojilla ja niitä tapahtuu talvella hieman enemmän kuin kesällä. Kätkytkuolema tapahtuu lapsen nukkuessa eikä sen uskota aiheuttavan kipua.
Syistä ei vieläkään varmuutta, teorioita on paljon
Kätkytkuoleman aiheuttajaa ei edelleenkään tiedetä, mutta suurimmat riskitekijät ovat hyvin tiedossa:
Vatsallaan nukuttamisen lisäksi niitä ovat äidin tupakointi raskausaikana ja jossain määrin myös vauvan nukuttaminen kyljellään. Joskus vauvoilla on myös todettu viitteitä hengitystietulehduksesta.
Vuonna 2008 tehtiin tutkimus, jonka mukaan huonosti tuuletetussa huoneessa lapsen nenän ja suun paikkeille saattaa kasautua hiilidioksidia, minkä hengittäminen voi lisätä kätkytkuoleman riskiä.
Kätkytkuoleman syistä on lisäksi olemassa valtavat määrät erilaisia teorioita rokotusten ja geenivirheiden vaikutuksista sydämen toiminnan häiriöihin. Niiden paikkaansa pitävyyttä ei kuitenkaan ole voitu todistaa.
Kätkytkuolemien määrän vähenemisestä uutisoi Helsingin Sanomat.
Lue myös:
Lähteet ja lisätietoa:
Mitä mieltä olet artikkelista?