Vauvan syntymän jälkeen ihan normaaleista arkiasioista tulee yllättävän pelottavia. Lue kymmenestä ihan tavallisesta asiasta, jotka muuttuvat vauvan syntymän myötä huolta ja pelkoa aiheuttaviksi hirvityksiksi.

Viimeksi päivitetty 20.3.2014

1.Kauppaan meneminen


 


Kun perhe on kotiutunut vastasyntyneen kanssa sairaalasta, ennemmin tai myöhemmin kotiin pitää saada ruokaa. Mutta uskaltaako vastasyntyneen vauvan ottaa kauppaan? Vilkkaat liikekeskukset ovat nimittäin täynnä viruksia ja bakteereita. Mitä jos vauva saa tartunnan?

On totta, että alle kaksikuiset vauvat ovat herkempiä infektioille. Kauppareissuista ei silti kannata ottaa paineita. Imetys suojaa lasta infektioilta. Lastenvaunuissa suojattu vauva ei ole myöskään yhtä altis pöpöille kuin esimerkiksi aikuinen joka sormeilee muiden koskettelemia pintoja.

Lähde: Babble 

2. Pakkanen

Pakkanen paukkuu ulkona, joten ei muuta kuin ulos urheilemaan! Mutta mitenkä vauvan kanssa? Talvella vastasyntyneen vanhempia huolestuttaa kylmä ilma. Jos ulkona paukkuu jyhkeät -20 astetta, kannattaako lähteä ulkoilemaan vauvan kanssa?

Vauvan pakkasrajana pidetään yleisesti 10 miinusastetta. Ensimmäiset ulkoilukerrat vauvalle ovat myös lyhyitä. Aluksi vauva vain piipahtaa kylmässä. Pian kuitenkin vauvaa voi pitää yhdestä kahteen tuntiin pakkasilmassa ilman huolta. Vaunuissa nukkuvan lapsen voi suojata viimalta virittämällä harsoliinan tuulen suojaksi.

Lähde: Väestöliitto

3. Aurinko

Kesällä on mukava köllötellä auringossa. Auringonpaisteessa kärvistely ei tee hyvää lapsen iholle. Varsinkin vauva onkin syytä suojata auringolta huolellisesti. Vauvalle ei pitäisi myöskään laittaa aurinkovoidetta. Toiset voiteet kun sisältävät hormonin lailla toimivia aineita, joiden imeytyminen vauvan verenkiertoon sotkee lapsen kehitystä.

Kesää ei kuitenkaan kannata viettää neljän seinän sisällä. Lierihattu, vaatteet ja varjo pitävät vauvan suojassa auringon polttavalta vaikutukselta. Kun muistaa suojautua, ulkoilma onkin terveellistä niin lapselle kuin aikuiselle. Auringonvalo saa D-vitamiinin erittymään. Ulkoilma myös piristää. 

4. Liukuportaat

Vaunun kanssa liukuportaisiin meneminen hirvittää monia vanhempia. Eikä ihme, sillä liukuportaissa lastenvaunu on ainoastaan takarenkaiden varassa yhden porrasaskelman päällä. Muu osa vaunua suoranaisesti leijuu ilmassa.

Vaikka vaunujen kanssa liikkuminen tuntuu hurjalta, liukuportaiden kulkeminen lastenvaunujen kanssa on melko helppoa ja turvallista. Jos kuitenkin vanhempi pelkää korkeita paikkoja tai on muuten epävarma, kannattaa tehtävä nakittaa toiselle aikuiselle.

5. Kyläily

Koska on oikea aika päästää sukulaisia vierailulle? Toiset isovanhemmat ovat kovin vaativia ja heille pitää aina olla tuoretta pullaa. Jos sukulaiset eivät ymmärrä, että juuri lapsen saaneessa perheessä on muutakin mietittävää kuin sukulaisten kestittäminen, kannattaa vierailut siirtää sellaiselle ajanjaksolle, jolloin molemmat vanhemmat ovat voimissaan.

6. Vauvan kynsien leikkaaminen

Vauva raapii itseään pitkillä kynsillä. Kynsistä pitäisi päästä siis eroon, mutta miten pieniä vauvan kynsiä uskaltaa leikata? Ensin nyrkkiin puristunut käsi pitää avata. Tässä vaiheessa vauva saattaa jo alkaa itkeä. Mistä silloin voi tietää, leikkaako vauvalta palan sormea irti vai ei?

Jos vauva tykkää kiemurrella, kannattaa harkita kynsien leikkaamista, kun vauva nukkuu. Saksien sijaan voi myös käyttää vauvankynsileikkuria. Terävät kulmat voi pyöristää kynsiviilalla leikkaamisen jälkeen.

Lähde: Babycenter

7. Autoilu

Monet pelkäävät ajaa vauvan kanssa. Aina on mahdollista, että liikenteessä tapahtuu jotakin ikävää. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei lasta voi suojata kaikelta. Liian suojeltua elämää viettävä lapsi joutuu lopulta suurempaan vaaraan, sillä lapsi ei ole oppinut varomaan vaarallisia tilanteita esimerkiksi liikenteessä.

8. Bussilla matkustaminen

Vaunujen kanssa ei ole aina helppo liikkua. Toisissa kaupungeissa lastenvaunujen kanssa pääsee bussissa ilmaiseksi. Silloin vaunuja ei tarvitse jättää oman onnen nojaan bussin keskiosaan äidin tilittäessä maksua kuljettajalle.

Jos kaupungissasi bussimatkasta lastenvaunujen kanssa täytyy maksaa, kannattaa harkita kantoliinaa tai rintareppua. Näin sinun ei tarvitse jättää vauvaa yksin bussin keskiosaan sillä aikaa, kun maksat matkaa.

9. Kuppi kahvia

Kun väsymys painaa, kuumat kofeiinipitoiset juomat ovat monen vanhemman mieleen. Varsinkin aamulla kuppi kuumaa kahvia on monelle ehdoton edellytys päivän aloittamiselle.

Vauvat alkavat jo hyvin pieninä kiskoa päällensä kaikenlaista tavaraa. Siksi kuumien juomien kanssa täytyy olla varovainen. Juoma pitää sijoittaa aina vauvan käsien ulottumattomiin. Tämä ei onneksi ole vaikeaa, sillä sinun kätesi ovat pidemmät kuin vauvan kädet.

10. Portaiden käveleminen

Ennen vauvan syntymää vanhemmat juoksevat kiireessä portaita ylös ja alas. Mutta kun vauva syntyy, tilanne muuttuu täysin. Vanhemmat tepsuttelevat portaita vauvan kanssa niin hitaasti, että voisi luulla heidän muuttuneen etanoiksi.

Varovaisuus on tietysti hyväksi vauvaa kannettaessa. Ylivarovaisuudessa ei kuitenkaan kannata rypeä. Jos yläkerran vessaan on mentävä vauvan kanssa, tartu rohkeasti tehtävään. Kannattaa muistaa, että portaissa kaatuminen on kuitenkin äärimmäisen harvinaista.

Mitä mieltä olet artikkelista?