Monet odottajat kertovat, ettei raskaana ole pokkaa hakea töitä, ainakaan pidempiaikaisiin paikkoihin. Mutta kannattaisiko sittenkin? Äidit kertovat Vau.fi:n foorumilla, kuinka he ovat kokeneet raskauden ja työnhaun.

Viimeksi päivitetty 19.10.2015

”Olen nyt työtön työnhakija, ansiopäivärahahakemus on liitolla vielä käsittelyssä ja niin edespäin. Sitten tein plussan, kun olin ollut reilun 2vko työtön. Uusia hommia ei tiedossa, aika huonosti ollut mitään mihin hakea”, nimimerkillä AHK kirjoittava äiti kertoo.Hän painii samojen mietteiden kanssa kuin moni muukin työtön odottaja: Kannattaako töitä ylipäätään hakea, vai onko se ajanhukkaa? 

”Ei ole pokkaa hakea pidempiaikaista työtä”

AHK:n motivaatio hakea uusia töitä on luonnollisesti alamaissa, sillä raskaus täyttää ajatukset. AHK kertoo selailevansa työvoimatoimiston sivuja, mutta mitään sopivaa ei tunnu myöskään löytyvän. Hän kertoo etsivänsä erityisesti keikkatyötä.

”Koska ei mulla nyt ole pokkaa hakea mitään pidempiaikasta hommaa, kun tietää jo, et on raskaana. Ja jos kaikki on hyvin ja raskaus etenee, ei tätä enää parin kuukauden päästä hirveesti peitellä”, AHK arvelee.

AHK arvelee, ettei työnantaja ottaisi kovin positiivisesti vatsa pystyssä työhaastatteluun tulevaa työnhakijaa.

”Mutta mietin myöskin, että mulla hajoaa pää, jos jään vaan kotiin makoilemaan… Eikä tietenkään ole kiva tippua pitkäksi aikaa pois työelämästä”, hän pohtii.

Siili&nbspon samoilla linjoilla AHK:n kanssa. Siili valmistui ammattiin ja muutaman viikon päästä raskaustesti näytti plussaa. Hän on ollut koko raskauden työttömänä. 

”Pätkätöitä yritin hakea, mutta paikkakunnalla työpaikkatilanne on tosi huono, niin ei tärpännyt mikään. Kokoaika työtä en kehdannut hakea raskauden takia”, hän kertoo. 

”Kunnon työnantaja arvostaa innokasta työntekijää, oli raskaana tai ei.”

Nimimerkillä Lambi kirjoittava äiti on eri linjoilla työnhaun suhteen. Hän kannustaa työnhakuun varsinkin, jos työnhakija odottaa ensimmäistään.

Olin kyllä vähän jännittynyt, kun haastatteluun menin maha pystyssä.

”Elämästä, raskaudenkulusta kun ei ikinä ole takeita”, Lambi toteaa.

”Kyllä kunnon työnantaja arvostaa innokasta työntekijää, oli raskaana tai ei. Nythän voi kuitenkin luoda kontakteja niihin tahoihin, mihin ehkä sitten äitiysloman jälkeen haluaisi töihin. On erittäin houkuttavaa työnantajallekin tutustua jo etukäteen mahdolliseen tulevaan työntekijään”, Lambi pohtii.

”Kannustaisin rehellisyyteen raskausasiassa, saatat yllättyä iloisesti! Kovin pitkäksi aikaa toimettomaksi jättäytyminen saattaa kyllä kusta loppuviimein omaan nilkkaan.”

”Joka toinen ihminen kuitenkin on nainen, ja useimmilla raskausasia on joskus ajankohtainen, Kyllä osaava työnantaja sen ymmärtää”, Lambi huomauttaa.

Myös ison mahan kanssa voi saada töitä

”Mie olin työttömänä kun plussasin, ja kun olin jo yli puolen välin raskautta, niin sain osa-aikaista siivoustyötä toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella, kun työkkäristä kovasti yrittivät minuu vielä viimesiks ajoiks työllistää”, riSa kertoo.

Siitä asti riSa on ollut kyseisessä työssä, vaikkakin siivoaminen on käynyt odottajalle jo raskaaksi. 

”Olin kyllä vähän jännittynyt kun haastatteluun menin maha pystyssä, mutta kun tilanne oli, että sekä työnantaja (vuokravälitysfirma) ja itse yritys, jossa työskentelen, tiesi ihan alusta asti raskaudesta, niin kaikki meni kyllä tosi hyvin”, hän kertoo.

Kaikilta tahoilta riSa on saanut kannustavaa ja huolehtivaa kohtelua.

”Sitten lomien jälkeen jään taas työttömäksi työnhakijaksi. Olen tosin saanu niin hyvää palautetta kyseiseltä työnantajalta, että sitä kautta voi löytyä sitten uutta hommaa suht helposti, kun se aika koittaa”, riSa iloitsee.

Oletko sinä ollut työtön työnhakija odotusaikana? Kuinka sinä olet kokenut työnhaun? Lue lisää kokemuksia ja osallistu keskusteluun: Raskaus ja työttömyys

Mitä mieltä olet artikkelista?