Monet äidit lähtevät töihin ennen kuin lapsi täyttää kolme vuotta. Lue jutusta, miltä äidistä tuntuu, kun työelämä alkaa ja lapset jäävät hoitoon. Kotiäiti puolestaan kertoo, mikä kotona olemisessa on parasta.

Viimeksi päivitetty 9.10.2014

Annika Sirkiä lähti töihin, kun hänen lapsensa olivat 1,5- ja 3-vuotiaita.”Sillä hetkellä päätös tuntui oikealta, koska olin ollut kolme vuotta kotona ja koin että olin jo valmis palaamaan takaisin työelämään”, Sirkiä kirjoittaa.

Lasten päivähoito alkoi ensin hyvin. Sitten varsinkin 3-vuotias poika reagoi elämänmuutokseen.

”Lapset eivät millään halunneet hoitoon. Aamut olivat silkkaa tuskaa. Varsinkin pojalla itku alkoi jo illalla.”

Lue myös: ”Tärkeintä olisi, että kummi viettäisi aikaa lapsen kanssa”

Työväsymys verottaa perheaikaa

Arki on nyt Sirkiän perheessä löytänyt uomansa, ja työpäivien jälkeen keskitytään lapsiin.

”Viikolla en jaksa lasten kanssa tehdä muuta kuin olla heidän kanssaan ja nauttia heidän seurastaan. Joinain iltoina askartelemme, luemme kirjoja, leivomme, teemme ruokaa, käymme ulkona tai lenkillä.”

Harrastuksiin perheellä ei ole aikaa.

”Emme harrasta mitään, koska rahkeet eivät riitä. Viikonloppuisin ulkoilemme paljon ja vietämme aikaa yhdessä. Teemme sitä, mikä tuntuu hyvältä”, Sirkiä kertoo.

Lue myös: Näinkö lapsiperheen talous kuntoon? 10 prosenttia bruttotuloista säästöön 

”En kaipaa kotiäitiyttä”

Sirkiä sai siirron uuteen työpisteeseen. Tällä hetkellä hänen työpäivänsä venyvät 9,5-tuntisiksi työmatkoineen. Lapset ovat tällä hetkellä 3- ja 4,5-vuotiaita. Työtahdista huolimatta kotiäitiyttä ei ole ikävä.

”Sain olla lasten kanssa kotona sen mitä kaipasinkin. Elämme nyt tätä hetkeä ja nautimme siitä, mitä saamme kokea lasten kanssa juuri nyt”, Annika Sirkiä kirjoittaa.

Tällä hetkellä perheen lapset viettävät suurimman osan hereilläoloaikaansa päiväkodissa.

”Luotan kuitenkin siihen, että päiväkodin työntekijät tarjoavat lapsilleni parhaan mahdollisen hoidon ja tuen kasvatukseen, jota teemme kotona.”

Lue myös: Lapsilisät pienenevät – kestääkö taloutesi? 

Lapsiperheissä raha usein ratkaiseva tekijä

Riikka oli suunnitellut olevansa kotona siihen saakka, kunnes nuorimmainen olisi 3-vuotias. Toisin kuitenkin kävi. Nuorimmainen oli 2-vuotias, kun äiti lähti töihin.

”Kotihoidontuella ei eletä herroiksi. Sopiva työ löytyi, päätin hakea sitä ja sain työn”, Riikka kirjoittaa.

Tanja Ellilä-Kuparinen oli samassa tilanteessa. 

”Lähdin töihin, jotta pärjäisimme taloudellisesti. Kaipasin myös takaisin työelämään pitkän kotonaolon jälkeen”, Ellilä kertoo.

Lue myös: Äitiyslomalta kyykytyksen kohteeksi 

Äidit kaipaavat takaisin kotiin

Molemmat äidit tekevät töitä lasten parissa. Välillä Riikkaa harmittaa, että hän hoivaa toisten lapsia samalla kun omat lapset ovat toisten hoidettavana.

”Haluaisin takaisin kotiin, sillä ikävöin lapsiani. Se ei kuitenkaan olisi järkevää. Lapset ovat parissa kuukaudessa sopeutuneet hoitorytmiin ja minä kiireisiin aamuihin. Palkkapäivänä valintani tuntuu vähintäänkin oikealta”, Riikka pohdiskelee.

Ristiriitaiset tunteet ovat tuttuja monessa lapsiperheessä. Kun Tanja Ellilä-Kuparinen lähti töihin, perheen kuopus lapsi oli 11 kuukauden ikäinen. Perheessä on myös 7- ja 3-vuotiaat lapset.

”Töihinlähtöpäätös aiheutti haikeutta, koska nuorimmainen on niin pieni”, Ellilä summaa.

Nuori kotiäiti haluaa olla kotona

Mimmi Ahoselle, 23-vuotiaalle kolmen lapsen kotiäidille töihin meneminen ei ole vielä vaihtoehto. Lukion käynyt kotiäiti nauttii tällä hetkellä kotiäitiarjestaan.

”Aloin nauttia siitä, että sain nähdä, kun lapset kasvavat ja kehittyvät. On hienoa olla läsnä joka päivä”, Ahonen kertoo.

Kotiäitiyden valitseminen oli Ahoselle helppoa, sillä hänellä ei ole työtä, johon palata.

”Olisi asia erikseen, jos työkuviot olisivat selvät. Silloin voisi ajatella aikaisemmin töihin paluuta”, Ahonen pohtii.

Lue myös: Kotiäidit ”makaavat kotona ja katsovat telkkaria”

”Ärsyttävintä on joutua selittelemään”

Suomi on työtä arvostava maa. Usein unohdetaan, että lasten kanssa kotona oleminen on raskasta työtä.

”Haastavimpana asiana koen sen, että minun täytyy aina selitellä valintaani. Miksen käy töissä? Miksi olen vain kotona”, Ahonen kertoo.

Ahosen mukaan Suomessa ei arvosteta kotiäitejä.

”Töihin pitäisi mennä heti, kun vanhempainvapaa loppuu”, hän sanoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?