Vanhemmat kuvittelevat, että vanhemmuus tarkoittaa lapsen kasvatusta. Todellisuudessa vanhemmuus on aikuisen kasvua, jonka ylirehtorina toimii itse vauva.

Viimeksi päivitetty 1.2.2012

Ensimmäinen opetus: Elämän ihme

Elämässä on kyse rahasta, työstä ja suuremman asunnon havittelusta. Vai onko? Materialistinen ajattelutapa lentää vauvan myötä roskakoriin. Pienin ihmeen kautta opit iloitsemaan arjen yksinkertaisuudesta. Viimeistään lapsen ensimmäinen hymy sulattaa aikuiselämän jäädyttäneen sydämesi. Varoituksen sana on kuitenkin annettava: paluu kyyniseksi uraohjukseksi on vaikeaa.

Toinen opetus: Uusi tapa rakastaa

Tunteet lasta kohtaan ovat syvät jo ennen lapsen syntymää. Oman lapsen rakastaminen on jotain sellaista, mitä et ole kokenut koskaan aikaisemmin. Kenen muun eteen olisit ollut valmis näkemään niin paljon vaivaa ilman sen suurempia vastapalveluksia?

Kolmas opetus: Venyvät hermot 

Varsinkin lapsikatraan kasvaessa taloutesi muuttuu villiksi kuin festivaalialue. Ennen lapsia jatkuva mellastaminen olisi saanut hermosi katkeamaan. Mutta vanhempana opit venyttämään pinnaa ja sietämään lasten kovaäänistä hauskanpitoa. 

Neljäs opetus: Mielenkiintoinen politiikka 

Aikaisemmin politiikka on saattanut puuduttaa sinut horrokseen. Vauvan syntymä muuttaa tämän. Yhteiskunnan asiat alkavat kiinnostaa vanhempia aivan uudella tavalla. Pian huomaat miettiväsi, minkälaiseksi poliitikot ovat muokkaamassa tulevaisuuden Suomea, lapsesi tulevaisuutta, hänen sosiaaliturvaa ja työmahdollisuuksia. 

Viides opetus: Tärkeä uni 

Ennen lapsia saatoit ajatella, että nukut sitten kun olet eläkkeellä. Kun vauva syntyy, alkaa ennen näkemättömän tehokas arvokasvatus unen puolesta. Ei mene pitkään kuin ymmärrät, että yöunia ei kannata tuhlata esimerkiksi teeveetä toljotellen tai verkossa surffaillen.

Kuudes opetus: Ajanhallinta

Lapset ja muu elämä täytyy jossain vaiheessa sovittaa yhteen. Tehtävä ei ole helppo, sillä se vaatii raskaansarjan aikatauluttamista. Pian olet kuitenkin aikataulutuksen mestari. Saat samalle päivälle mahtumaan neuvolakäynnit, kauppareissut, työasiat sekä yhteiset hetket perheen kanssa.

Seitsemäs opetus: Primitiiviset viestit

Vauva kommunikoi hyvin alkukantaisella tavalla. Hänellä on nälkä. Hän pissaa. Vauvan tarpeiden tarkkaileminen opettaa sinua lukemaan myös aikuisten tuntemuksia. Varo vain ettet vahingossa möläytä ystävällesi: Sinulla kakkahätä. Menehän vessaan siitä!

Kahdeksas opetus: Lasten mieli

Kahvilassa kitisevät lapset ottavat lapsettomia ihmisiä aivoon. Voi olla että olet itsekin ollut tuomitsemassa bussissa kirkuvien lapsien vanhempia. Vauva opettaa sinut näkemään maailman lapsen näkökulmasta. Aina ei voi olla kivaa. Joskus on nälkä. Joskus on kakat housuissa.

Yhdeksäs opetus: Valta ja vastuu

Vaikka olisit ollut ennen lapsesi syntymää kuinka leväperäinen tahansa, lapsi tekee sinusta pomon. Samalla sinun niskaasi kipataan valtava määrä vastuuta. Ei mene kuin muutama vuosi, ja lapsen uhmaikäiset kohtaukset tekevät sinusta täysivaltaisen auktoriteetin. Koulutukseesi kuuluu rangaistusten asettamisen pitkä oppimäärä sekä kulmakarvojen kurtistelun alkeet.

Kymmenes opetus: Likapossuilu

Lapsen kanssa ei ole aikaa luututa lattiata koko ajan. Lapsi myös sotkee ja tekee siivoamisesta vaikeampaa. Yhtälö johtaa siihen, että vanhemmat alkavat sietämään paremmin likaa. Toisaalta jos vanhemmat ovat olleet totaalisia sottapyttyjä ennen vauvan syntymää, saattaa vaikutus olla päinvastainen. Konttaavan lapsen saatavilta kun on siivottava vaaralliset tavarat ja pölykoirat.

Mitä mieltä olet artikkelista?