Oletko ulospäinsuuntautunut? Etkä kovinkaan tunnollinen? Jos näin on, saat rutkasti lapsia. Jos olet puolestaan neuroottinen mies, saattavat lapset jäädä hankkimatta. Lue minkälaiset luonteenpiirteet vaikuttavat lapsilukuun.

Viimeksi päivitetty 5.9.2013

Uuden norjalaistutkimuksen mukaan niin miesten kuin naistenkin persoonallisuuspiirteet vaikuttavat perheen lapsilukuun.Suurimman lapsisaldon korjaavat ekstrovertit vanhemmat. Tutkimuksen mukaan ulospäinsuuntautuneet ja sosiaaliset ekstrovertit saivat enemmän lapsia kuin introvertit. Persoonallisuuspiirre vaikutti niin miesten kuin naisten lapsilukuun.

Lue myös: Lörpöttelijä saa enemmän lapsia 

Neuroottisilla vähiten lapsia

Neuroottisen tunteellinen ja oikukas luonteenlaatu laski selvästi miesten lapsimäärää. Vaikutus ei kuitenkaan näkynyt 1900-luvun alkupuolella. Neuroottisuus laski ainoastaan vuoden 1957 jälkeen syntyneiden miesten lapsilukua.

Tutkimusjohtaja Vegard Skirbekkin mukaan muutos saattaa johtua uusista normeista: Lapsentekoa lykätään pidemmälle ja samalla puolison sopivuutta vanhemmaksi arvioidaan ankarammin. Neuroottiset miehet saattavat aprikoida lapsipäätöksen kanssa liian pitkään. Toisaalta naiset saattavat myös pitää neuroottista miestä epäsopivana isäksi.

Naisten lapsilukua laski puolestaan tunnollinen luonteenlaatu.

Lue myös: Lapsiako? Ei kiitos! 

Miesten lapsettomuus lisääntyy

Nykyään on trendikästä elää ilman lapsia. Varsinkin monelta mieheltä lapset jäävät kokonaan hankkimatta.

Tutkimuksen mukaan nelikymppisten lapsettomien miesten määrä on noussut huomattavasti. Lapsettomia miehiä oli 1940-luvulla ainoastaan 15 prosenttia. Määrä nousi 25 prosenttiin 1970-luvulle tultaessa.

Naisten lapsettomuus vastaavasti nousi samassa ajassa ainoastaan 3 prosenttiyksikköä. Lapsettomia 40-vuotiaita naisia oli 1940-luvulla 10 prosenttia.

Lue myös: Totuus lasten saamisesta 

Raha- vai luonteenlaatukysymys?

Lasten määrää on ennustettu taloudellisilla ja sosiaalisilla mittareilla. Esimerkiksi koulutustaso ja perheen vauraus vaikuttaa lasten lukumäärään.

Tutkimusryhmän löytö vihjaa siihen, ettei nykymaailmassa lapsimäärä ole ainoastaan sosioekonominen kysymys. Vanhempien luonteenlaatu saattaa vaikuttaa muita tekijöitä enemmän lasten lukumäärään.

Norjalainen tutkimus julkaistiin The Journal of Personality -lehdessä. Tutkimusaineisto koostuu 7017 henkilöstä.

Lähde: IIASA

Mitä mieltä olet artikkelista?