Kaverille ei pääsääntöisesti paljasteta, millaista äitinä olo oikeasti on, vanhemmuusoppaassa väitetään. Odottaja saa kuulla jo lapsen saaneilta ystäviltään ainakin nämä viisi kaunistelua totuutta (lue: emävalhetta).

Viimeksi päivitetty 9.3.2009

Kirjailijat Tania Kindersley ja Sarah Vine listaavat kirjassaan Backwards in High Heels: The Impossible Art of Being Female viisi kaunisteltua totuutta (tai emävaletta), jotka ystävä saa raskausaikanaan kuulla:Näin sanotaan: Ei haittaa vaikka raskausaikana vähän kertyisikin kiloja. Paino kyllä putoaa synnytyksen jälkeen, etenkin imetyksen ansiosta.

Tätä tarkoitetaan: Vatsasta ei enää koskaan tule yhtä litteä kuin ennen raskautta. Ei, vaikka kävisi treenaamassa salilla joka päivä (mikä ei ylipäätään ole mahdollista, koska ei ole aikaa), imettäisi lasta täysi-ikäiseksi ja noudattaisi tiukkaa vegaaniruokavaliota.

Lue myös: Miten eroon maharöllykästä?

Näin sanotaan: Itse synnytys ei ole niin hirveä kuin voisi kuvitella. Sitä paitsi naisen keho on ikään kuin ohjelmoitu unohtamaan synnytyskivut.

Tätä tarkoitetaan: Synnytys on pelottava tapahtuma, ilokaasusta ei ole niin paljon hyötyä kuin väitetään, ommelluksi joutuminen on hirveää, kätilötkin voivat erehtyä, verta ja muita ruumiineritteitä joutuu näkemään enemmän kuin pahimmassa sairaalasarjassa ja alkukantainen ääntely samaan aikaan, kun puoli sairaalaa tuijottaa jalkoväliäsi ei ole millään mittapuulla voimaannuttava tai ylevä kokemus.

Lue myös: Kivunlievitys synnytyksessä

Näin sanotaan: Imetys saattaa olla hankalaa aluksi, mutta harjoitus tekee mestarin.

Tätä tarkoitetaan: Imetys voi olla erittäin vaikeaa, ja saatat helposti alkaa tuntea itsesi toivottomaksi luuseriksi, jos homma ei heti suju. Todennäköisesti sairastut rintatulehdukseen, joka on kuin pahin mahdollinen hammassärky, tississä. Nännit kastelevat puserosi julkisella paikalla. Ja rintasi, aivan kuten vatsasi, eivät koskaan palaa entiselleen.

Lue asiantuntijavastauksia imetyksestä

Näin sanotaan: Unenpuutteeseen tottuu.

Tätä tarkoitetaan: Unenpuute tekee hulluksi. Jopa kaikkein koulituimmat ja kovimmat sotilaat murenevat henkisesti kolmen yön unettomuuden jälkeen, ja heitä sentään oli koulutettu kestämään unenpuutetta. Tulee päiviä, jolloin vaatteiden päälle pukeminen tuntuu todelliselta saavutukselta.

Lue myös: Uneton äiti

Näin sanotaan: Pienestä nyytistä huolehtiminen on puolisoita lähentävä kokemus.

Tätä tarkoitetaan: Alkuaikojen euforian väistyttyä sinusta ja puolisostasi tulee vuorotyöläisiä ettekä juuri koskaan ole valveilla samaan aikaan. Tulet kateelliseksi siipallesi, joka pystyy jättämään kodin joka aamu ja menemään töihin rentoutumaan. Mieleesi hiipii epäilys, että kumppanisi työpäivät venyvät ja venyvät siksi, että hänen ei tarvitsisi palata väsyneen ja räjähtäneen äidin ja rääkyvän lapsen luo kotiin. Seksiä ei ole, eivätkä syynä ole niinkään synnytyksen ja raskauden aiheuttamat fyysiset muutokset kuin väsymys. Ketä huvittaa seksi väsyneenä? Ja vauvan oksennuksen hajuisena?

Lue myös: Isät kaipaavat lisää seksiä

Lähde:

Tania Kindersley ja Sarah Vine: Backwards in High Heels: The Impossible Art of Being Female

Lue myös:

Oletko sinä onnellinen vanhempi?

Ihanaa ininää äitiydestä

Kirja-arvio: Vuoden mutsi

Mikä on totta sinun kohdallasi? Vetävätkö kirjailijat täysin överiksi? Jos väitteissä piilee totuuden siemen, miksi hankkia lasta, puhumattakaan useammasta? Ota kantaa!

Mitä mieltä olet artikkelista?