Tsemppari, hieroja, lohduttaja, seuranpitäjä, supistusten kellottaja, tuki ja turva. Isästä on monelle synnyttäjälle paljon apua ja valtaosa isistä osallistuukin synnytykseen. Millaisen roolin isä ottaa synnytyssalissa?

Viimeksi päivitetty 1.4.2013

Suomessa miehillä on ollut mahdollisuus olla mukana lapsensa synnytyksessä 70-luvulta lähtien. Nykyisin isän osallistumisesta on tullut jo suorastaan oletusarvoista ja isä onkin läsnä valtaosassa synnytyksistä. 

Lue myös: Isän raskausviikot

Mitä isä voi tehdä synnytyksessä?

Synnytystilanteessa isän tärkein tehtävä on olla äidin henkisenä tukena. Käytännössä isälle tarjoutuu monta mahdollista tehtävää. Isä voi esimerksi:

-Olla läsnä ja luoda turvallisuuden tunnetta
-Jutella ja pitää seuraa
-Hieroa äitä
-Pyyhkiä äidiltä hikeä 
-Pitää kädestä ja koskettaa
-Kellottaa supistuksia
-Auttaa äitiä suihkussa ja wc:ssä
-Antaa hengitysohjeita
-Muistuttaa rentoutumisesta
-Tsempata ja kannustaa
-Kirjata ylös synnytyksen tapahtumia
-Auttaa äitiä löytämään sopiva asento
-Laittaa musiikkia soimaan
-Tarkkailla äidin vointia
-Tarjota syötävää ja juotavaa
-Kutsua tarvittaessa kätilöä
-Kertoa äidin toiveista kätilölle ja lääkärille, jos äiti on liian uupunut
-Tukea ponnistusasennossa
Katkaista napanuoran
-Auttaa vauvan mittaamisessa 
Kylvettää ja pukea vauvan
-Olla mukana auttamassa ensi-imetyksessä
-Valokuvata ja videokuvata
-Ilmoittaa lapsen syntymästä sukulaisille ja ystäville 

Isän roolista synnytyksessä kannattaa puhua etukäteen: mitä äiti toivoo, mitä isä toivoo? On kuitenkin hyvä huomioida, että synnytystilannetta ei koskaan voi täysin ennakoida, eikä isän rooli välttämättä olekaan aivan suunnitelmien mukainen. Äiti saattaa esimerkiksi haluta vetäytyä omaan maailmaansa, eikä ehkä haluakaan isän esimerkiksi puhuvan tai hierovan.

Lue myös: Hyvä isä

Vältä näitä!

Isän muistilistalle kuuluu myös muutama vältettävä asia. 

-Älä hermoile. Hermostuneisuus tarttuu äitiin.
-Älä unohda syödä ja juoda. Synnytys voi olla pitkä ja sinun tulee pysyä virkeänä ja voimissasi.
-Arvosta äidin kipua. Älä vähättele tai kommentoi: ”tuo oli vain pieni supistus”.
-Myös vitsailevat kommentit kannattaa unohtaa.
-Älä vedä lonkkaa vaan tarjoa apuasi. Unohda kännykän näpyttely ja muu ajanviete ja keskity tukena olemiseen, vaikka se olisikin vain hiljaista läsnäoloa.
-Synnytyssalien laitteiden seuraaminen voi olla mielenkiintoista, mutta päähuomion tulisi olla synnyttäjässä, ei laitteissa.
-Älä vertaile meneillään olevaa synnytystä aiempiin tai tuttavien synnytyksiin.
-Älä loukkaannu, jos äiti käyttäytyy vihamielisesti tai torjuvasti. Synnyttäjän reaktiot voivat olla joskus yllättäviä. 

Lue myös: Isät saliin vain valmennuksen kautta

Entä jos ei halua osallistua?

Vaikka isien osallistuminen synnytyksiin on nykyään yleistä ja toivottavaa, eivät kaikki isät kuitenkaan halua olla mukana synnytyksessä, eivätkä kaikki äiditkään halua miestä synnytykseen.

Jotkut isät haluavat jättää synnytyksen väliin, koska oma kestäminen arveluttaa tai isä potee sairaalakammoa. Veren ja muiden eritteiden näkeminen saattaa olla joillekin tukalaa. Esimerkiksi yhdysvaltalainen rap-artisti ja tuleva isä Kanye West on kertonut, että ei näillä näkymin aio olla mukana puolisonsa Kim Kardashianin synnytyksessä. West kertoo olevansa herkkä veren näkemiselle ja pyörtyvänsä helposti, eikö usko pystyvänsä katsomaan synnytystä, vaikka haluaisikin tukea puolisoaan.

Toisille miehille naisen kärsimysten katsominen voi olla liian vaikeaa kestää. Jotkut ovat huolissaan myös synnytyksen näkemisen vaikutuksesta parin seksuaaliseen kanssakäymiseen jatkossa. Brittiläinen julkkiskokki Gordon Ramsay ei ole halunnut osallistua neljän lapsensa syntymistä yhteenkään. Hän perustelee osallistumattomuuttaan raflaavin sanankääntein:

”Synnytys on kuin jostain skifielokuvasta. Seksielämäni olisi ikuisesti pilalla, jos verkkokalvoilleni syöpyisi kuva siitä. Kärsivä nainen huutaa ja työntää, työntää ja huutaa, hiki lentää. Ei kiitos, en halua sellaisia muistoja. Mieluummin olisin vaikka lukittuna ilkosillani höyrysaunaan 50 vegaanin kanssa”, hän lataa.

Lue myös: Kuuluuko isän osallistua synnytykseen?

Jos isä ei halua osallistua synnytykseen, voi äiti ottaa synnytykseen tuekseen muunkin tukihenkilön. Isän sijaan tukihenkilönä voi toimia myös vaikkapa ystävä, sukulainen tai koulutuksen saanut synnytystukihenkilö eli doula.

Lähteet:
BBC
Terve Suomi

Mitä mieltä olet artikkelista?