Yhdysvaltalainen tutkimusryhmä tarttui rohkeasti härkää sarvista. Tutkijat selvittivät, kuinka yleistä neitseellinen sikiäminen on Yhdysvalloissa. Tutkimus julkaistiin British Medical Journal -lehdessä.

Viimeksi päivitetty 19.12.2013

Perinteisesti on ajateltu, että neitseellinen lisääntyminen on poikkeuksellista. Uuden tutkimuksen mukaan neitsyestä sikiäminen on kuitenkin luultua yleisempää Yhdysvalloissa.


 


Tutkimuksen mukaan jopa 0,8 prosenttia tutkimusryhmän haastattelemista naisista oli tullut raskaaksi neitseellisesti. Tutkimusaineistoon kuului 5340 odottajaa, joista 45 ilmoitti tulleensa raskaaksi ilman seksuaalista kanssakäymistä miehen kanssa.

Lue myös: Olenko raskaana?

Yhteys siveyslupauksiin ja seksuaalikasvatukseen

Tutkijat löysivät neitsytodottajien ryhmästä merkittävän yhteyden siveyslupauksiin. Neitsytodottajista noin 31 prosenttia oli antanut siveyslupauksen. Määrä on huomattavasti suurempi kuin seksuaalisesta kanssakäymisestä raskaaksi tulleiden ryhmässä, jossa vain 15 prosenttia oli antanut lupauksen.

Myös seksuaalikasvatuksella havaittiin olevan suuri merkitys neitseelliseen sikiämiseen. Neitsytodottajista noin 28 prosenttia ilmoitti, että heidän vanhempansa eivät puhu laisinkaan seksi- ja ehkäisyasioista heidän kanssaan. Tavallisista odottajista puolestaan vain 5 prosenttia ilmoitti vanhempiensa olevan kyvyttömiä seksuaalikasvatukseen.

Neitsytodottajien vanhemmat antoivat myös samansuuntaisia vastauksia tutkimushaastatteluissa. Vanhemmista 12 prosenttia ilmoitti seksuaalikasvatuksen olevan erittäin vaikeaa. Normaaliodottajien vanhemmista vain yksi sadasta piti seksuaalikasvatusta yhtä vaikeana.

Neitsyet olivat hieman nuorempia kuin normaaliodottajat. Neitsytodottajien keski-ikä oli 19 vuotta. Tutkimusaineiston normaaliodottajat olivat keskimäärin 21-vuotiaita.

Lue myös: Tarkka raskaustesti voi johtaa harhaan

Yhteyttä uskonnollisuuteen ei havaittu

Neitseellisen sikiämisen kokeneiden naisten ryhmä ei ollut yksiselitteisesti liitoksissa uskonnolliseen toimintaan.

Myöskään hedelmöitysajankohdilla ei ollut yhteys uskonnollisiin pyhäpäiviin. Neitsytodottajien hedelmöityshetki jakaantui tasaisesti pitkin vuotta, eikä joulunaika lisännyt merkittävästi neitseellistä sikiämistä.

Neitsytodottajat synnyttivät kuitenkin hieman useammin poikalapsen: lapsista noin 60 prosenttia oli poikia.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journal -lehdessä. Tutkimuksen tarkoituksena oli analysoida itse ilmoitettujen neitsytraskauksien taustalla piileviä vaikuttumia.

Mitä mieltä olet artikkelista?