Kun kotiin tilataan vieras mies joulupukiksi, perheiden suurin pelko on niin sanottu kännipukki. Vaikka humalainen tilauspukki on onneksi harvinaisuus, saattaa kännipukki osua joskus omallekin kohdalle.

Viimeksi päivitetty 23.12.2010

”En ole varma oliko viime jouluna pukki kännissä, mutta siltä vähän vaikutti. Joulupukki lähti kiertämään taloa hakaten kaikkia ikkunoita. Sitten kun hän tuli uudelleen ovelle, hän mörisi ja huitaisi meitä kävelykepillä. Outoa”, kertoo nimimerkki enpä tiedä Suomi24-foorumilla.

Joissain tapauksissa epäilykselle jää sijaa. Toiset pukit ovat kertomuksien mukaan taas niin humalassa, että korvissa humisee vain tunturiviima.

”Kun pukki oli jakanut lahjat, hän halusi välttämättä jäädä leikkimään paloautolla lasten kanssa. Niinpä hän leikki poikien kanssa lattialla noin tunnin”, humalaista pukkia todistamassa ollut kertoo Studio55-verkkolehdin jutussa.

Leikin makuun päässyt pukki ei olisi halunnut poistua laisinkaan.

”Pian pukki pyrki uudelleen sisään leikkimään. Siinä oli suostuttelutaito ja kärsivällisyys koetuksella.”

Lue myös: Neitseellinen sikiäminen luultua yleisempää

Joskus pukki on miellyttävässä hiprakassa

Kaikki humalaiset pukit eivät ole ärsyttäviä. Viinakset voivat tehdä pukista myös miellyttävän.

”Kerran on tilattu känninen pukki, mutta se oli ihan ok. Oli vain puhelias, eikä aiheuttanut vaaraa, eikä muut kuin aikuiset edes huomanneet pientä rohkaisua”, nimimerkki Loka kirjoittaa Murha.info-foorumilla.

Reki lähti käsistä Nosturilla

Kaikille pukeille viina ei sovi. Iltalehti uutisoi vuonna 2006 Nosturilla riehuneesta pukista.

Joulukonserttia ilahduttamaan palkattu pukki oli juonut pahamaineista rähinäviinaa. Hän häiriköi ensin Maj Karma -yhtyeen konserttia lavalla. Lopulta pukki riisuutui alasti ja huuteli tuhmuksia yleisölle. Keikalle ei ollut ikärajaa ja yleisössä oli paljon alaikäisiä.

Lue myös: Syrjäytyminen alkaa varhain

Miten voi varmistua, että perhe saa hyvän joulupukin?

Nykyisin känniset pukit alkavat olla harvinaisia. Uusia ilmiö on kuitenkin nostanut päätään. Pelkkää rahaa tavoittelevat kiireiset pukit ovat suurien kaupunkien riesana.

”Meidän kautta tilatut pukit ovat tehneet esiintymistöitä aikaisemmin. Pukeilla on myös kouluttaja. Meidän pukkimme ovat myös sitoutuneet ehdottamaan raittiuteen”, Maria Yli-Kojola Marian Joulupukeista kertoo.

Luotettavan pukin saa varmimmin luotettavasta välitystoimistosta. Silloin syntyy myös virallinen sopimus perheen ja toimiston välille, jolloin mahdollisen ongelmatilanteen selvittäminen helpottuu.

Voiko saada hyvitystä?

Hyvityksen saaminen riippuu paljolti siitä, kenen kautta pukin on tilannut. Jos pukki tekee töitä pimeänä, hyvityksen saaminen voi olla mahdotonta.

”Ihan hyvän tahdon eleenä annamme alennusta, jos asiakas ei ole tyytyväinen pukkiin”, Yli-Kojola kertoo Marian Joulupukki -välityspalvelun käytännöstä.

Erilaisia esiintyjiä läpi vuoden välittävä Yli-Kojola kuitenkin muistuttaa, että kyse on harvoin suoranaisesta virheestä. Kyse on usein pelkästä henkilökemiasta. Jos joku kokee vaikkapa erittäin puheliaan pukin huonoksi, toiselle sama pukki voi olla loistava.

Känninen pukki on tänä päivänä harvinaista lajia

Kaiken kaikkiaan kännipukkeja näyttäisi olevat hyvin vähän kaupallisisia pukkipalveluita tarjoavissa yrittäjissä. Verkkokeskustelujen pohjalta voi sanoa, että humalaista pukkia pelätään, mutta niitä käy kuitenkin kodeissa harvakseltaan.

Lue myös: Alakuloiset aloittavat alkoholinkäytön varhaisemmin

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliParas tuotto jälkikasvulle
Seuraava artikkeliLapsi: onni vai onnettomuus?
JAA