Kuten tunnettua on, vauvat eivät tule almanakka kädessä vaan syntyvät kun ovat syntyäkseen, myös joulunpyhinä. Millainen on synnärin joulu?

Viimeksi päivitetty 21.12.2011

Vuoden 365:sta päivästä valtaosa on niitä ihan tavallisia, jolle osuva laskettu aika ei herätä kanssaihmisissä kummempia ihmetyksiä. Mutta kun synnytys on luvassa jouluksi, saa odottaja varmasti osakseen kiinnostusta. Tonttuvauva ihastuttaa, mutta joulusynttäreistä voi löytää harmillisiakin puolia.

Juhlahumua vai kurjat synttärit?

Jouluna syntymisessä on puolensa. Joulumieli ja yleinen juhlantunne tekevät ajasta erityisen; herkistynyt ja odottava tunnelma sopii hyvin yhteen vauvan syntymän odotuksen kanssa. Joulu on perheen yhteinen juhla ja parhaimmillaan jouluna syntyvää pääsee tervehtimään heti koko läheisten joukko. Joululoma tuo kiireettömän alun vauva-arkeen. Käärön kanssa on juhlavaa tulla koristeltuun kotiin jouluvalojen ja kynttilöiden tuikkeeseen.

Toisaalta kaikille joulu ei ole mieluinen aika synnyttää. Jouluintoilijalle voi olla kova paikka maata sairaalassa, kun vuoden suosikkijuhla lipuu ohitse. Erityisesti jos kotona on jo vanhempia lapsia, voi äidistä tuntua kurjalta viettää joulu pois kotoa. Myös lapsen oma suhtautuminen syntymäpäivään voi mietityttää: tuntuuko lapsesta isompana ikävältä, kun syntymäpäivä hukkuu joulutohinan keskelle?

Synnärin pikkuruiset tontut

Kuten tunnettua on, vauvat eivät tule almanakka kädessä vaan syntyvät kun ovat syntyäkseen, myös joulunpyhinä. Suomessa lasten syntyvyys jakautuu yleensä kalenterivuodelle melko tasaisesti. Vuonna 2015 joulukuu tosin oli selkeästi jumbojen joukossa: silloin päivänvalon näki 4249 suomalaista vauvaa. Vain helmikuussa syntyi vähemmän vauvoja, 4184.

Synnytyssairaaloissa joulu on siis normaalia arkea ja henkilökuntaa on tietysti paikalla joulunakin.

Juhlapyhää ei kuitenkaan unohdeta: monissa sairaaloissa halutaan tuoda säväys joulumieltä synnyttäjien iloksi. Joulukoristelut tuovat tunnelmaa, radiossa soivat joululaulut, synnyttäjät saavat syödäkseen jouluista ruokaa. Joissain sairaaloissa vastasyntyneet saavat myös päähänsä pienen tonttulakin.

Lähde: Tilastokeskus

Mitä mieltä olet artikkelista?