Harva haluaa lisää leluvuoria kotiinsa, ja varsinkin siitä kaikille tutusta krääsästä halutaan eroon. Vanhemmat suosivatkin erityisesti käytännöllisiä lahjoja. Mutta kuinka monta lahjaa on sopivasti? Äidit pohtivat optimaalista lahjamäärää.

Viimeksi päivitetty 8.12.2022

Perheissä on erilaisia lahjaperinteitä. Toiset arvostavat muutamaa tarkoin valittua lahjaa, toiset nauttivat kymmenien pakettien avaamisesta. Useat kuitenkin tasapainoilevat lasten, sukulaisten ja omien toiveidensa välillä, jotka saattavat erota hurjastikin toisistaan.”Avaamisen riemu oli se pointti”

”Mä ajattelin, että 3–5 lahjaa on sopivasti”, nimimerkillä Eclipse kirjoittava äiti pohtii.

”Itse ostetaan muutama, ja isovanhemmat saattaa antaa jotain. Mä en paketoi vaatteita jne vaan vain lelut, kirjat, pelit jne. Tänä vuonna kun ikää jouluna on vasta 7 kk, niin ei anneta mitään, koska ei joulun päälle vielä mitään ymmärrä. On mulla pallomeri varattuna, mut sen otan käyttöön jouluna lähinnä, että isovanhemmat saa lasta siinä ihastella leikkimässä”, Eclipse selvittää.

”Kun joulupukki vielä tuli ja lapset olivat alta kymmenen, niin paketteja oli 30–50. Kuulostaa hurjalle, mutta pienetkin jutut paketoitiin, ja joulupukin tuomat lahjasäkit ja avaamisen riemu pitkin iltaa oli se pointti”, Kyfi muistelee.

”Ja toki paljon hyödyllistä oli pitkin syksyy paketoitu. Tarpeetonta ja varsinkaan krääsää ei osteta! Tämä lahjamäärä lapsille oli lähtösin omasta lapsuudesta, jonka muistan erityisen hyvin”, hän kertoo.

”Vauva ei tarvitse lahjoja”

Pieni vauva ei lahjojen päälle ymmärrä, joten monien vahempien mielestä vauvalle ei niitä tarvitsisi hankkia. Innokkaita sukulaisia on kuitenkin vaikea estää lahjomasta.

”Vauva ei minusta tarvitsisi ollenkaan paketteja”, ALotta toteaa. Hän kuitenkin kertoo, että hänen äitinsä ja luultavasti myös anoppi tulevat kuitenkin hankkimaan lahjoja.

”Esikoiselle tulee lahjat kummeilta, mun sisaruksilta, isovanhemmilta ja ehkä pari muuta pakettia miehen sisaruksilta ja perhetutuilta. Eli noin kymmenen, joten itse ei osteta yhtään enempää”, hän kertoo.

ALotta on yrittänyt opettaa lähipiirille, ettei jouluna tarvitse ostaam mitään, mutta huonolla menestyksellä.

”Ei onnistunut viime jouluna. Anoppi on ottanut tälle joululle linjan, että vain yksi paketti jokaiselle lapsenlapselle, jes! Mun äitillä menee luultavasti överiksi”, hän veikkaa.

Noin 10 lahjaa on sopiva määrä

”Meillä ei tuu sukulaisilta tai muiltakaan lahjoja. Ollaan sovittu, ettei me lahjota niitä eikä ne meitä. Lahjoja tulee noin 10 per lapsi, sisältäen namut jne. On ollut sopivasti”, Vauva3 toteaa.

”Joku 5–10. Varsinkin meillä nyt kun lapset on vielä ihan pieniä. Ei kuitenkaan jaksa vielä keskittyä edes moniin lahjoihin kerrallaan. Ja muutenkin ajatus, että mieluummin sitten vaikka yksi tosi hyvä lahja kuin kymmenen turhaa krääsää”, Suski88 kommentoi.

”Lahjojen määrä riippuu selkeästi siitä, kuinka monta läheistä aikuista on ympärillä + vanhempien lahjat. Ja sitten vuosikohtaisesti riippuu, onko jotain erityistä, mitä pitää hankkia ja joulu nyt sattuu olemaan sopivan lähellä”, Winks puolestaan pohtii.

Lue lisää joululahjoista:

Mitä mieltä olet artikkelista?