Osassa synnytyssairaaloja synnyttäneet naiset arvioivat kokemustaan VAS-mittarilla. Foorumiäidit kertovat, minkä numeron he antoivat synnytyskokemukselleen.

Viimeksi päivitetty 26.10.2018

Osassa Suomen synnytyssairaaloja on käytössä VAS-mittari (Visual Analogue Scale), jonka avulla synnyttäjät arvioivat synnytyskokemustaan. Mittaria käyttämällä voidaan löytää naiset, joiden synnytyskokemus on ollut negatiivinen tai jopa traumaattinen. Sen avulla voidaan puuttua synnytyskokemuksen tuomiin ongelmiin varhaisessa vaiheessa ja ehkäistä synnytyksen jälkeisen masennuksen ja synnytyspelkojen kehittymistä.


 


VAS-mittarissa on lukemat ykkösestä kymmeneen, ja sen ääripäät tarkoittavat erittäin negatiivista ja erittäin positiivista synnytyskokemusta. Synnyttänyttä naista pyydetään antamaan kokemukselleen numero välillä 1-10. Naisille, jotka antavat synnytyskokemukselleen alle kuusi pistettä, tarjotaan mahdollisuutta käydä kokemusta läpi synnytyksessä mukana olleen hoitohenkilökunnan ja psykologin kanssa.

Viisi synnytystä, viisi arvosanaa

VAS-mittari ei ole käytössä kaikissa Suomen synnytyssairaaloissa. Foorumiäideistä vain osalle mittari on tuttu juttu. Viiden lapsen äiti Zeni on pisteyttänyt jokaisen synnytyskokemuksensa:

”Joka kerralla on kysytty. Arvosanaksi on tullut 8-10. Mä olisin toivonut että tätä olisi kysytty vasta useampi päivä synnytyksen jälkeen. Etenkin Nelosen kohdalla olin vain niin onnellinen että saimme lapsen elävänä ja suht hyvinvoivana syliin, että ehdin ajatella ja käsitellä koko synnytystä vasta kun olin jo kotiutunut, ja se ei todellakaan ollut 8 arvoinen enää silloin.”

”Vaihtelevasti on kysytty”

Äippä x6 puolestaan kertoo, että VAS-mittaria on käytetty vain osassa synnytyksistä, vaikka kaikki kuusi lasta ovat syntyneet samassa sairaalassa.

”Vaihtelevasti on kysytty ja kaikki lapset synytynyt jorvissa! Mun synnytykset ollut kyllä ensimmäistä lukuun ottamatta 9-10 suorituksia ja jos ton viimeisimmän arvioin erikseen niin sanoisin että oli täysi 10++++ aivan paras synnytys ikinä”, Äippä x6 hehkuttaa.

”Olisin toivonut enemmän keskustelua”

Toiset foorumiäidit eivät sen sijaan olleet kuulleet koko mittarista. Useampi heistä olisi toivonut synnytyskokemuksen käsittelyä jollakin tavoin.

”Ei ole kysytty, enkä ole kuullutkaan. Olisin toivonut enemmän keskustelua jälkikäteen synnytyksestä ja kaikesta siihen liittyvästä. Varsinkin sitten neuvolassa, kun olo on itellä jo vähän parempi”, kirjoittaa Enni.

”En ole tuollaisesta mittarista kuullutkaan. Saisi selvästi olla enemmän käytössä. Muutenkin tarjottiin ihan liian vähän mitään apua synnytyksen käsittelyn kanssa. Kerroin neuvolassa siitä miten synnytys meni ja että se tuntuu kurjalta, mutta sieltäkään ei tarjottu mitään empatiaa kummempaa”, kertoo puolestaan Vargynja.

Onko VAS-mittari sinulle tuttu juttu? Minkä numeron annoit synnytyskokemuksellesi? Tule keskustelemaan aiheesta foorumille: Synnytyskokemuksen arviointi VAS-mittarilla

Lähteet:
Roms, Mirka: Synnytyskokemus äitien kirjoituksissa ja vas-arvioissa

 

Mitä mieltä olet artikkelista?