Joskus ehkä haluaisimme ajatella, että aktiivisella tekemisellä voitaisiin jotenkin hallita elämämme eri tapahtumien kulkua. Synnytyksen, niinkuin ehkä elämänkään, kohdalla emme kuitenkaan voi "hallita" tulevia tapahtumia, eikä synnytykseen vaikuttamisessa ole oikeastaan kyse siitä. Voimme vain opetella hyväksymään sen mikä on ja voimaan mahdollisimman hyvin niissä olosuhteissa, jotka vallitsevat.

Edellisessä kirjoituksessani kerroin, miten luonto on viisaasti ohjelmoinut synnytyksen käynnistymisen tapahtuvaksi juuri silloin, kun kaikki palaset ovat kohdillaan. Silti on paljon, mitä voit itse tehdä luodaksesi hyvän pohjan synnytykselle ja omalle jaksamisellesi. Näihin keinoihin eivät ehkä kuitenkaan liity ”ne kuuluisat kolme S:ää”.


 


Hellitä hallinnan tarpeesta

Et voi hallita synnytystä. Tämä voi tuntua todella vaikealta varsinkin, jos arjessa on tottunut hallitsemaan asioiden kulkua. Raskaus ja synnytys voivatkin olla oiva mahdollisuus haastaa itsesi ja harjoitella hyväksyntää, kärsivällisyytä sekä lempeyttä itseäsi ja vauvaa kohtaan.

Puhutaankin, että vaikka aaltoja ei voi hallita, voit oppia surffaamaan niiden aaltojen kanssa, joita luonto tarjoaa. Luottamalla mieleesi, kehoosi ja vauvaasi, voit edesauttaa oksitosiinin eritystä ja tällä voi olla suuri, ellei jopa suurin, merkitys siihen, miten synnytys lopulta käynnistyy ja etenee.

Kuuntele kehosi viestejä

Loppuraskaudessa sinulla on hyvä tilaisuus oppia kuulemaan kehosi viestejä ja harjoitella pysähtymistä. Jos mieli alkaa käydä malttamattomaksi raskauden lopulla, voit mielessäsi vastata ensin seuraaviin kysymyksiin: Mitä kaipaan juuri nyt? Mistä minulle tulisi hyvä ja turvallinen olo? Mitä minun tekisi mieli juuri nyt? Mistä nautin? Mikä auttaa minua rauhoittumaan ja keskittymään tähän hetkeen ja itseeni?

Voit liikkua juuri sillä tavalla, joka kehossasi tuntuu hyvältä, syödä ja juoda sellaista josta tulee hyvä olo, venytellä kireitä lihaksia, harjoitella rentoutumista ja tietoista hengittämistä ja hakeutua sellaisiin asentoihin tai paikkoihin lepäämään jotka tuntuvat hyvältä sekä vähentävät mahdollista levottomuutta, kolotusta tai epämukavuuden tunnetta. Halutessasi voit käydä jossakin kehoa ja mieltä hellivässä hoidossa avaamassa kehoa ja hakemassa sieltä hyvää oloa ja luottamusta, kuten raskausajan hieronnassa, osteopaattisessa hoidossa tai vyöhyketerapiassa.

Kahmi oksitosiinia

Ehkä nautit liikunnasta, ulkoilusta, tanssimisesta, lemmikin kanssa halailusta, musiikin kuuntelusta, leipomisesta, neulomisesta, päiväunista, lämpimistä kylvyistä, puolison kanssa lähekkäin olemisesta, seksistä, kosketuksesta, uimisesta, kynttilänvalosta tai pitkistä aamukahveista? Loppujen lopuksi sillä ei ole merkitystä mitä keinoja itsellesi valitset, vaan ennemminkin sillä että sinulle tulisi mahdollisimman hyvä ja rauhallinen olo – mahdollisimman paljon oksitosiinia.

Kaikki tämä avaa kehoasi ja mieltäsi ja tekee tilaa tulevalle synnytykselle. Se voi auttaa pysymään tässä hetkessä ja unohtamaan sen, mihin et voi vaikuttaa. Suosittelen, että teet sen minkä voit unohtaaksesi kalenterin ja raskaudelle asetetut deadlinet. Vauva kun ei kuitenkaan tiedä, että hänen syntymäpäivälleen on asetettu takaraja.

Sinä teet juuri sen, mitä tarvitseekin

Emme voi ennustaa milloin synnytys käynnistyy, emmekä siksi voi siihen vaikuttaa – muuten kuin huolehtimalla sinun hyvinvoinnistasi. Eikä sillä oikeastaan ole merkitystäkään, sillä jos sinulla on juuri nyt kaikki mitä tarvitset, ei tarvitse tehdä mitään muuta.

Voit luottaa vauvaan ja siihen, että hän kyllä tietää milloin aika on oikea. Ja kun olet itsellesi lempeä, on se täydellinen pohja tulevalle synnytykselle. Silloin voit luottaa siihen, että teet juuri nyt kaiken minkä voit. Ja mitä ikinä eteen tuleekin, tulet siinä hetkessä tietämään, mitä tarvitset. Joka tapauksessa on raskauden viimeinen päivä edessäpäin. Nauti siis tästä hetkestä ja viimeisistä raskausviikoistasi ja -päivistäsi juuri omalla tavallasi!

Kätilö-Anna

Kätilö-Anna
Yksityinen kätilö Turusta – taustalla vuosien kokemus sekä synnytyssalista että pelkopolilta. Anna johdattaa lukijansa ja asiakkaansa lempeästi läpi raskausmatkan, ensimetreiltä aina lapsen varhaiseen hyvinvointiin asti.

Annan kotisivut löytyvät osoitteesta http://www.katilonkoti.fi/

Lisää Kätilö-Annan blogikirjoituksia:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?