Äidin ja tyttären välinen side on erityislaatuinen. Lue vinkit siitä, miten tätä sidettä voi vaalia parhaalla mahdollisella tavalla.

Viimeksi päivitetty 27.8.2015

1. Älä anna sukupuoliroolien määritellä tyttöäsi

On helppoa katsoa pikkutyttöä ja leimata hänet herkäksi ja hauraaksi kuin pikkulintu. Ujotkin tytöt ovat vahvempia kuin miltä he vaikuttavat. Näytä hänelle hyvää esimerkkiä: tytöt ja naiset voivat tehdä ihan mitä vain.

2. Muista, ettei pikkutyttö ole mikään äidin pikku nukke

Monet äidit ovat innoissaan tyttövauvasta. Tyttövauvaa kun voi pukea maailman söpöimpiin mekkoihin. Tytön kanssa voi tehdä yhdessä kaikkea tyttömäistä kuten pitää teekutsuja, askarrella ja leikkiä nukeilla. Ehkä niin, mutta älä pakota tyttöäsi tiettyyn muottiin. Hän ei välttämättä pidä samoista leikeistä kuin sinä lapsena. Pikkutytön ei myöskään tarvitse aina käyttäytyä. Anna tytön myös riehua ja uhmata sinua.

Tyttöjen pitää voida myös möyriä ja peuhata.

3. Prinsessavaihe on todennäköisesti pakollinen

Ajattelitko, että sinun tyttösi ei sorru vaaleanpunaisiin naurettavuuksiin? Useimmilla tytöillä näyttäisi olevan jonkinlainen sisäänrakennettu prinsessakrääsämagneetti. Toisilla prinsessavaihe kestää hetken, toisilla pidempään. Prinsessajutuista ei kannata vääntää tytön kanssa. Anna lapsen kulkea vapaasti läpi vaaleanpunaisuuksien laakson, jos hän vain niin tahtoo.

4. Kun ostat hänelle vaatteita, ajattele (myös) käytännöllisesti

Tytöille tehdään paljon sieviä vaatteita, jotka eivät ole kovinkaan käytännöllisiä. Esimerkiksi mekot ovat hienoja, mutta tyttövauvan saattaa olla vaikea kontata mekossa. Tyttöjen pitää voida myös möyriä ja peuhata. Onneksi tytöille myydään myös paljon käytännöllisiä vaatteita.

5. Ole hyvä roolimalli

Sinä olet tytöllesi tärkein roolimalli. Muista tämä! Tyttösi matkii sinua monessa asia sen sijaan, että hän tekisi niin kuin sinä sanot. Ihailun kohteena oleminen on hienoa, mutta asialla on myös kääntöpuoli. Sinulla on suuri vastuu. Minkälaisia käytäntöjä ja ajattelutapoja haluat siirtää tyttärellesi?

6. Tyttösi ei ole pikkuversio sinusta

Tyttäret saattavat näyttää aivan äideiltään. Tytöillä voi olla myös samanlaisia tapoja kuin äideillään. Huolimatta siitä, kuinka paljon teillä on yhteistä, on hyvä pitää mielessä, että olette kaksi aivan eri ihmistä. Älä odota, että tyttösi pitäisi samoista asioista kuin sinä. Jos olet hyvä tanssimaan, älä oleta, että tytöstäsi tulee tanssija. Anna tyttösi löytää oma polkunsa.

7. Opeta tytöllesi: itseluottamus ja pomottaminen ovat eri asioita

Haluamme kaikki opettaa tytöille itseluottamusta. On tietysti hyvä, jos lapsi on reipas, sanavalmis ja hän osaa pitää puoliaan. Itseluottamus on kuitenkin eri asia kuin muiden pomottaminen. Joskus kipakoiden tyttöjen äidit sekoittavat nämä kaksi asiaa keskenään.

8. Kuuntele tyttösi omaa ääntä

Tytöt ovat usein luonnostaan sosiaalisia ja heillä voi olla paljon kerrottavaa äidille. Nauti siitä, että tyttösi kertoo asioitaan sinulle. Jos olet hyvä kuuntelija silloin kuin lapsi on pieni, hän kertoo tärkeitä asioita sinulle varmasti myöhemminkin.

9. Anna hänen kehittyä omaan suuntaansa

Mitä jos tyttösi haluaa pelata jääkiekkoa tai jalkapalloa? Tuntuuko sinusta siltä, että tytölle sopisi paremmin naisvoimistelu tai baletti? Hengitä rauhassa ja karista stereotyyppiset ajatukset päästäsi. Nämä ovat hänen omia mielenkiinnon kohteita. Tue tyttöäsi hänen omissa päämäärissään.

10. Anna tytön kiukutella

Tytöt saattavat kiukutella ja olla dramaattisempia kuin pojat. Joskus sinusta saattaa jopa tuntua siltä, että tyttösi tuottaa sydäntä repivää draamaa täysin tyhjänpäiväisistä asioista. Jos tyttösi ansioituu dramaattisuudessa, harjoittele rauhallisena pysymistä. Opeta tytöllesi, että tunteita voi – ja niitä pitääkin – käsitellä. Opeta hänet myös pyytämään anteeksi, jos hän on käyttäytynyt huonosti muita kohtaan.

11. Nauti siitä, että olet tyttösi sankari …

Sinä olet tyttäresi mielestä maailman paras ihminen! Kun tyttösi kohtaa suruja ja iloja, hän kääntyy juuri sinun puoleesi. Olet yksinkertaisesti tärkein henkilö hänen elämässään. Nauti siitä!

12. … ja kestä se, kun isi on paras!

Todennäköisesti on vaiheita, jolloin sinä olet tyttösi mielestä ”typerä äiti”. Silloin sinä et kelpaa yhtään mihinkään! Sisälläsi todennäköisesti kuohuu. Silloin on hyvä pitää mielessä, että lapset koettelevat erilaisia rajoja ja tunteita, sillä he luottavat vanhempiinsa. Lapset tietävät, että heitä rakastetaan joka tapauksessa.

Auta tyttöäsi luovimaan itsearvosteluun ja itseinhoon taipuvaisen ulkonäkökulttuurin keskellä.

13. Puhu kauniisti naiseudestasi

Tyttöjen suhde omaan kehoonsa ja ruokaan saattaa olla ongelmallinen. Haluatko, että tyttösi on sinut vartalonsa kanssa? Silloin sinun täytyy näyttää mallia. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta silti erittäin tärkeää! Mieti, miten puhut omasta vartalostasi. Puhutko itsestäsi mairittelevasti vai keksitkö jatkuvasti vikoja, joihin toivot muutosta? Kulttuurimme on täynnä ulkonäköhysteriaa. Auta tyttöäsi luovimaan itsearvosteluun ja itseinhoon taipuvaisen ulkonäkökulttuurin keskellä.

14. Opeta tyttösi olemaan ylpeä itsestään – ei siitä miltä hän näyttää

Tyttöjä kuvataan usein söpöiksi, näteiksi tai kauniiksi. Tytöt saavat myös usein kehuja ulkonäöstään. Pojat puolestaan saavat enemmän kehuja tekemisistään ja saavutuksistaan. Tytöt ovat kuitenkin muutakin kuin ulkoisten ominaisuuksiensa summa. Pidä tämä mielessä, kun kehut tyttöäsi.

15. Älä puhu toisista pahaa

Kun juoruilet tai puhut pahaa toisista, tyttösi oppii, että toisista on täysin hyväksyttävää puhua ikävään sävyyn. Pidä varasi! Voit päätyä tyttösi juorujen kohteesi, jos opetat hänet arvostelemaan ja haukkumaan toisia.

16. Opeta hänet hallitsemaan tunteitaan – jopa niitä ”kiellettyjä”

Tytöt saavat olla aggressiivisia, vihaisia, kateellisia ja masentuneita. On hyvä merkki, että tyttö uskaltaa tuntea tunteiden koko kirjon. Auta häntä pärjäämään tunteiden kanssa.

17. Anna samat mahdollisuudet kuin pojalle

Jos lapsi ei saa tehdä mitään haastavaa, hän ei opi tuntemaan itseään.

Huomaatko, että ohjaat tyttöäsi poikaleluista kohti tyttömäisiä tapoja leikkiä? Yritä päästää rajoitteista irti. Jos tyttö haluaa leikkiä traktorilla tai kiipeillä ”vaarallisen” ylhäällä, anna hänen tehdä se, jos antaisit poikasikin kiivetä. Älä rajoita tytön toimintaa ainoastaan siksi, että lapsi on tyttö.

18. Opeta naishistoriaa

Tytöt löytävät esikuvia poptähdistä ja prinsessoista. Näytä tytöllesi, että on olemassa muitakin roolimalleja niin oikeassa elämässä kuin tarinoissa: Tarja Halonen, Minna Canth, Peppi Pitkätossu…

19. Tyttöjen juttuja!

Lähde tyttösi kanssa jonnekin. Menkää vaikka paikalliseen kahvilaan tai sitten pidemmälle viikonloppureissulle. Kun olette kahdestaan, hän saa kaiken huomion – ja hän nauttii siitä! Ota isoäiti tai muita naisia mukaan. Viettäkää ”tyttöaikaa” yhdessä!

20. Älä elä omia unelmiasi tyttösi kautta

Halusitko aina muusikoksi? Ehkäpä ballerinaksi? Lääkäriksi tai sisustusarkkitehdiksi? Oletko sitä mieltä, että tyttäresi pitää kokea kaikki ne asiat, joita et itse päässyt kokemaan? Että hänellä pitää olla sellainen elämä, josta jäit itse paitsi? Ole varovainen! Ei ole ollenkaan sanottua, että hänellä olisi samat unelmat kuin sinulla.

21. Etsi yhteistä tekemistä

Mistä asioista nautitte molemmat? Askartelusta? Urheilusta? Leipomisesta? Kynsien lakkaamisesta? Etsi jotain hauskaa yhteistä tekemistä ja tee siitä teidän yhteinen äiti-tytärjuttu. Se että tekee tyttöjen juttuja, ei tarkoita, että pitäisi olla kaikessa tyttömäinen.

22. Anna tyttösi löytää oma vaatetyyli

Uskallatko tyttösi antaa valita vaatteet itse? Tue tyttöäsi löytämään oma tyyli, kunhan vaatteet ovat säähän sopivat.

23. Rakasta (tai arvosta) hänen isäänsä

Oli suhteesi lapsen isään minkälainen tahansa, siitä ei pääse mihinkään, että miehesi ansiosta sinulla on maailman ihanin tyttö. Muista, että tyttö oppii ihmissuhdetaitojaan pitkälle sen pohjalta, miten sinä hoidat suhdettasi lapsen isään. Ole myös tässä suhteessa hyvä roolimalli tytöllesi.

24. Anna hänen yrittää – ja epäonnistua

Äidillä saattaa kämmenet hiota, kun tytär kipuaa ensimmäistä kertaa kiipeilytelineeseen. Pikkutyttöjen ylisuojeleminen ei kuitenkaan ole lapsen edun mukaista. Lapsen pitää oppia tuntemaan oma kehonsa ja sen tuomat rajat. Anna siis hänen yrittää, vaikka tietäisitkin, ettei hän onnistu. Älä kuitenkaan altista lasta tarpeettomille vaaroille. Muista kuitenkin: jos lapsi ei saa tehdä mitään haastavaa, hän ei opi tuntemaan itseään ja sitä, mihin hän pystyy.

25. Kerro hänelle, että rakastat häntä!

On helppoa sanoa lapselle, että rakastat häntä silloin, kun kaikki menee mukavasti. Lapsi kuitenkin tarvitsee rakkauttasi juuri silloin, kun pahin uhmakausi on päällä. Muistuta häntä rakkaudestasi myös silloin.

26. Lohduta – mutta älä paapo!

Kun tyttösi tarvitsee lohtua, anna sitä hänelle! Muista kuitenkin, että lapsesi tarvitsee myös omaa tilaa. Kun vaikeudet iskevät, lapsen täytyy oppia käsittelemään niitä. Ehkä tyttösi pärjää vaikeuksien keskellä paremmin kuin osasit kuvitellakaan?

26. Arvosta omaa äitiyttäsi

Äideillä on maailman ihmeellisin kyky: pystyt luomaan elämää, joka ensin tarvitsee sinua ja kasvaa sitten ihanaksi, jännittäväksi ja vahvaksi omaksi itsekseen. Lapsi on aina sinun pikkutyttösi ja sinä olet hänen äitinsä. Nauti, ja vaali tätä erityistä suhdetta.

Mitä mieltä olet artikkelista?