Monissa maissa vanhemmat eivät uskalla esiintyä alasti lastensa seurassa. Nakuileville suomalaisille kainostelu on tosin vierasta. Lue muiden kulttuureiden suhtautumistavoista alastomuutta kohtaan.

Viimeksi päivitetty 16.4.2012

Minulle alastomuus on luonnotonta. Ehkä oli luonnollista olla alasti vuonna 12, mutta ei enää vuonna 2012”, Vau.fi:n norjalaisen sisarsivun Babyverdenin foorumilla kirjoitetaan.Kirjoittaja käy suihkussa ovet lukossa.

”En todellakaan seisoskele lasteni edessä riippuvine tisseineni ja paljaaksi ajeltuine pimpsoineni. Minulle sukupuolielimet ja jopa rinnat ovat jotain sellaista, mitä en näytä lapsilleni.”

Lue myös: Lapsille sopimatonta!

Asiantuntija varoittaa nakuilusta

Norjalainen psykologi Elisabeth Gerhardsen kertoo Babyverdenin haastattelussa, että pienten lasten on hyvä olla alasti. Alastomuus opettaa luonnollisempaa suhtautumista omaa kehoa kohtaan.

Gerhardsen vetää kuitenkin selvän rajan kouluikään. Syyksi varovaisuuteen hän ilmoittaa kouluikäisten seksuaalisen heräämisen.

”Kouluikäiset ovat uteliaita omaa seksuaalisuuttaan kohtaan. He saattavat jopa stimuloitua seksuaalisesti”, Gerhardsen.

Gerhardsen vertaa kouluikäisten kylpemistä vanhempien seurassa saman ikäisten lasten imettämiseen.

”Lasten seksuaalisuus ei saa sotkeutua vanhempien seksuaalisuuden kanssa. Samasta syystä kouluikää lähestyviä lapsia ei pitäisi imettää”, Gerhardsen täsmentää.

Lue myös: Syytettynä insestistä

Hullut suomalaiset

Suomessa on tyypillistä, että ala-asteikäiset käyvät saunassa yhdessä vanhempiensa kanssa. Tyypillisesti lapset lopettavat vanhempien kanssa saunomisen vasta murrosiässä.

Menettely kuulostaa monista Suomeen muuttaneista ihmisistä eriskummalliselta.

”Minusta omien lasten kanssa voi mennä saunaan. On kuitenkin outoa, että esimerkiksi uimahalleissa äitien mukana on myös vanhempia poikia saunassa”, Afganistanista Suomeen tullut Mariam kertoo.

Mariam käy joka viikko saunassa. Hän ottaa saunaan mukaansa vain tyttärensä ja parivuotiaan pojan. Perheen esikoulu- ja kouluikäiset pojat saunovat isän kanssa.

”Meidän kulttuurissa miehet ja naiset ovat erillään”, Mariam huomauttaa.

Lue myös: Raskaus ei kuulu työhaastatteluun

Suomettunutta ajattelua

Toiset maahanmuuttajat ovat alkaneet ajatella suomalaisia ratoja.

”Romaniassa ihmiset eivät ole alasti toistensa seurassa. En esimerkiksi ole koskaan nähnyt äitiäni alasti”, Suomeen kotoutunut Monica kertoo.

Monica alkoi Suomeen muutettuaan saunoa ystäviensä kanssa. Hän saunoo myös poikansa kanssa.

”Nykyään ajattelen, että lapset voivat saunoa vanhempien seurassa 13-vuotiaaksi asti”, Monica kuittaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?