Tarkimman kuumemittauksen saa pepusta. Vastasyntyneillä ja keskosilla peppumittaus saattaa aiheuttaa komplikaatioita, mutta mittauksen vaarallisuudesta ei ole näyttöä.

Viimeksi päivitetty 19.12.2011

”Erityisesti pikkukeskosilla peppulämmön mittausta pyritään välttämään, koska heidän limakalvonsa ovat herkät”, neonatalogian erikoislääkäri Päivä Korhonen sanoo.


 


TAYS:n vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla otetaan pääsääntöisesti kainalomittausta.

”Tehohoidon aikana keskosilla käytetään myös iholämmön mittausta”, Korhonen sanoo.

Epätarkka kainalolämpö

”Tutkimustiedon mukaan kainalolämmön mittauksessa on enemmän virhelähteitä kuin peppulämmössä”, Korhonen kertoo.

Peppulämmön mittaamista suositellaan useissa lähteissä juuri sen tarkkuuden vuoksi. Kainalolämpö ei kuitenkaan ole täysin toimimaton tapa mitata vauvan lämpö.

”Huolellisesti toteutettuna kainalolämmön mittaaminen toimii. Näin ajattelvat osastomme hoitajat, jotka tietysti työnsä puolesta ovat tottuneita mittaamaan lämpöä”, Korhonen sanoo.

Toisaalta jos vanhemmat haluavat olla täysin varmoja lapsen lämmöstä, pepusta mittaaminen on tarkin tapa mitata kuume.

Suosituksia ei voi antaa

Korhonen ei ole valmis antamaan suosituksia kummankaan mittaustavan puolesta.

”Ei ole tutkimusnäyttöä, jonka perusteella voisin suositella peppulämmön mittauksen välttämistä täysaikaisilta vastasyntyneiltä”, Korhonen huomauttaa.

Pepusta mittaamisesta aiheutuneet riskit ovat häviävän pieniä.

”On olemassa limakalvovaurion riski. Vakavien komplikaatioiden kuten suolen puhkeaman riski on äärimmäisen pieni. On olemassa vain yksittäisiä tapauksia, joita ei ole voitu yksiselitteisesti yhdistää peppulämmön mittaamiseen”, Korhonen painottaa.

Toimenpide voi tosin tuntua niin vauvasta kuin vanhemmasta inhottavalta. Useimmilla vanhemmilla pelkkä inhotus riittää kainalolämmön valitsemiseen.

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: iStockphoto

Mitä mieltä olet artikkelista?