Lapsen synnynnäinen temperamentti vaikuttaa paljon siihen, miten vanhemmat voivat parhaiten tukea lapsensa kehitystä. Tiedätkö sinä, mitä temperamenttityyppiä lapsesi edustaa?

Viimeksi päivitetty 6.3.2023

1. Hidas harkitsija

Tämä taapero lähestyy uusia asioita varovasti ja tarkkailee ensin rauhassa sivusta tilanteen kehittymistä. Lapsi saattaa aluksi ujostella uusien ihmisten tapaamista, mutta lämpenee aikanaan. Uusissa ja yllättävissä tilanteissa pienokainen kirjaimellisesti takertuu kiinni isään tai äitiin.


 


Voit tukea hitaasti lämpiävää lasta antamalla hänelle riittävästi aikaa sopeutua uusiin tilanteisiin. Äidin tai isän sylistä on turvallista lähestyä uusia asioita.

Etukäteisvalmistelu auttaa lasta tuntemaan olonsa kotoisaksi. Esimerkiksi ennen sukulaisvierailua lapselle voi kertoa, millaisia asioita kyläreissulta on odotettavissa. Arvosta lapsesi harkitsevuutta, äläkä painosta häntä sellaiseen, mikä tuntuu lapsesta epämiellyttävältä.

2. Harmoninen vesseli

Aina aurinkoisen ja uusiin tilanteisiin luottavaisesti suhtautuvan lapsen kasvattaminen voi tuntua vanhemmista helpolta tehtävältä.

Kuitenkin myös tällä taaperotyypillä on omat haasteensa. Vanhemmat saattavat helposti unohtaa, kuinka paljon huomiota tyytyväiseltä vaikuttava lapsi tarvitsee.

Perustyytyväinen taapero kaipaa myönteistä palautetta ja kannustusta siinä missä muutkin lapset. Lapsen tunnetilojen huomaaminen vaatii vanhemmilta välillä huomiokyvyn virittämistä huippuunsa.

Pinnan alla voi kiehua, vaikka lapsi ei aina näyttäisikään tunteitaan ulospäin. Lapsi vaikuttaa usein tyytyväiseltä leikkiessään itsekseen. Hän kaipaa kuitenkin myös hetkiä, jolloin teette asioita yhdessä. Arvosta lapsen itsenäisyyttä, mutta kannusta häntä myös kanssakäymiseen toisten ihmisten kanssa.

3. Tulinen turkinpippuri 

Tunteensa selkeästi ilmaiseva taapero ei jätä toiveitaan arvailujen varaan. Taapero pursuaa välillä iloa ja välillä kiukkua. Tämän lapsen puuhia on usein hyvin viihdyttävää seurata. Vanhemmat voivat vain ihmetellä, mistä lapsi saa kaiken energiansa.

Kaiken täydellä teholla tekevä lapsi on toisinaan hyvin räjähdysherkkä. Tilanteiden ennakoiminen on tärkeää helposti tulistuvan lapsen kanssa toimittaessa. Usein vanhemmat oppivatkin tunnistamaan tunteenpurkauksia aiheuttavat asiat jo etukäteen.

Tilanteen rauhoittaminen ennen täydellistä romahdusta vaatii kuitenkin tarkkaavaisuutta. Arvosta lapsesi tunteellisuutta ja ohjaa häntä ilmaisemaan sitä rakentavasti. Helposti tulistuvalle lapselle kannattaa opettaa erilaisia rauhoittumiskeinoja.

4. Tutkimusmatkailija

Tämä taapero ryntää päätä pahkaa kohti kaikkea kiinnostavaa. Kun lapsi iskee silmänsä uuteen ja jännittävään asiaan, vaaranpaikkojen pohtiminen ei tule taaperon mieleenkään. Tämän lapsen vanhemmilla pitää olla välillä silmät selässäkin.

Lapsen varjelu vaaroilta on tärkeää, mutta ylisuojelu saa lapsen turhautumaan. Anna lapsesi tutustua myös isojen lasten puuhin.

Vanhemman valvovan silmän alla voi tehdä välillä hurjempiakin asioita. Tarjoa lapselle riittävästi virikkeitä, ettei hän tylsisty. Muista kuitenkin, että vaikka taaperon voi olla vaikea rauhoittua paikalleen, hänkin tarvitsee välillä kunnon lepohetkiä.

Huomioi lapsen temperamentti kasvatuksessa

Synnynnäinen temperamentti ilmenee jo hyvin pienillä lapsilla erilaisina tyyleinä suhtautua asioihin. Ihmiset eroavat toisistaan emotionaalisuuden, aktiivisuuden ja sosiaalisuuden osalta. Esimerkiksi lapsen rauhallisuus ja aktiivisuus kertovat temperamentista.

Erilaisella temperamentilla varustetut pienokaiset reagoivat samaan tilanteeseen hyvin eri tavoilla. Siinä missä yksi hermostuu hetkessä ruoan viipyessä liian kauan, toinen lapsi odottaa ateriaansa kärsivällisesti.

Vanhempien on hyvä tunnistaa lapsensa temperamentti ja ottaa se huomioon kasvatuksessa. Eri temperamentteihin liittyy erilaisia vahvuuksia ja haasteita. Erot näkyvät esimerkiksi lapsen tunteidensäätelykyvyssä ja tavassa suhtautua uusiin asioihin.

Temperamentin tunnistaminen auttaa tukemaan lasta tämän kehityshaasteissa, sillä erilaisella temperamentilla varustetut lapset tarvitsevat erilaista kannustusta, rohkaisua ja kannustamista.

Temperamenttipiirteitä ajatellaan usein joko positiivisessa tai negatiivisessa valossa. Eri temperamentteja ei pidä laittaa paremmuusjärjestykseen, sillä kaikissa temperamenteissa on hyviä piirteitä. Tärkeintä on hyväksyä lapsi omana itsenään ja huomioida juuri oman lapsen tuen ja kannustuksen tarpeet.

Lähde: MLL

Mitä mieltä olet artikkelista?