"Nub-teorian" mukaan sikiön sukupuolen pystyisi määrittämään jo ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa, noin 12. raskausviikolla otetuista ultraäänikuvista. Määritys tehdään sikiön genitaalikyhmyn kulman perusteella: mikäli kyhmy osoittaa selkärangan myötäisesti, kuvassa on tyttö, kun taas jyrkässä kulmassa selkärangasta poispäin kallistuva kyhmy on pojan merkki.

Viimeksi päivitetty 22.1.2020

”Nub-teoriasta” puhutaan vilkkaasti internetin keskustelupalstoilla: sen mukaan jo ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa (noin 12. raskausviikolla) otetuista kuvista voisi päätellä kohdussa kasvavan sikiön sukupuolen. Mikäli sikiön jalkojen välissä sijaitseva sukupuolikyhmy (genital tubercle) on erkanevassa kulmassa (yli 30 astetta) selkärankaan nähden, kyseessä olisi poika. Samansuuntaisuus selkärangan kanssa puolestaan on tytön merkki (kulma alle 10 astetta).


 


”Kyseessä ei varsinaisesti ole mikään uusi teoria – tai teoria alkuunkaan, vaan jo noin 30-40 vuoden ajan on tiedetty, että sikiön sukupuolta on mahdollista yrittää määrittää jo näin varhaisessa vaiheessa juuri sukupuolikyhmyn perusteella”, huomauttaa HUS Naistenklinikan erikoislääkäri Pia Ebert.

Tarkkuus lisääntyy raskausviikkojen myötä

Sikiön sukupuolikyhmystä kehittyy muutaman viikon kuluessa tytöille klitoris ja pojille puolestaan terska.

”Sukupuolikyhmyn kulman määrittäminen muuttuu sitä tarkemmaksi mitä enemmän raskausviikkoja on ehtinyt kulua: raskausviikolla 11+0–11+6 tarkkuus on noin 50%, 12+0–12+6 tarkkuus on noin 80% ja raskausviikolla 13+0–13+6 tarkkuus on jo yli 90%. Kulma sukupuolikyhmyssä säilyy noin kuudenteentoista raskausviikkoon asti, jonka jälkeen määrittäminen ei enää onnistu riittävällä tarkkuudella”, Ebert kertoo.

Miksi Suomessa sukupuolta ei yritetä selvittää varhain?

Ebert kertoo, että nykyisin uteluita kohdussa kasvavan vauvan sukupuolesta kuulee yhä useammin jo ensimmäisen ultran aikana. Suomessa sukupuolta ei kuitenkaan ensimmäisen ultraäänen yhteydessä paljasteta näin varhaisessa vaiheessa.

Osittain käytäntö johtuu siitä, että sukupuolen määrittämisessä näin varhain on paljon ongelmia. Niin sanottuja ”väliinputoajavauvoja” on paljon: tällöin kyhmy on enemmän kuin 10 asteen mutta kuitenkin alle 30 asteen kulmassa, eikä sukupuolta pystytä juuri arvausta paremmalla varmuudella määrittelemään.

Sukupuolikyhmyn kulman määrittämisen tarkkuus riippuu monesta asiasta: meneillään olevasta raskausviikosta, äidin painoindeksistä, sikiön asennosta, ultraajan kokemuksesta… Koska tietoa ei siis pystyttäisi tarjoamaan samalla varmuudella kaikille, esiin nousee myös tasapuolisuus: sama palvelu kaikille odottajille.

Toinen ongelma on määrittämisen tarpeellisuus: sikiön sukupuolen tietämiselle näin varhaisessa vaiheessa ei ole mitään lääketieteellisiä perusteita, jolloin kuvaan astuu eettisyys.

”Maailmalla abortoidaan edelleen vuosittain tuhansittain sikiöitä sukupuolen perusteella. Suomessa ei haluta, että tieto sukupuolesta vaikuttaisi raskauksien jatkumiseen tai keskeyttämiseen”, Ebert toteaa.

Entä periytyvät sairaudet?

Mutta eikö sukupuolen tietäminen varhaisessa vaiheessa saattaisi olla tärkeää, jos tiedetään että sikiö saattaisi kantaa sukupuolen perusteella periytyvää, perinnöllistä sairautta?

Ebert ampuu tämän kysymyksen alas kertaheitolla.

”Sukupuolikyhmyn perusteella tehty sukupuolenmäärittely on luotettavuudeltaan niin epävarma, että se ei missään nimessä riittäisi perusteeksi näin tärkeässä kysymyksessä. Sen lisäksi pitäisi siis joka tapauksessa tehdä jokin muu testi sukupuolen varmistamiseksi, joten miksi tehdä sukupuolikyhmyn ultrausta alunperinkään?”

Ei tuoretta tieteellistä tutkimusta

Sukupuolen määrittämisestä genitaalikyhmyn avulla löytyy perin vähän tieteellisesti vakuuttavaa tietoa, ja Ebert ymmärtää hyvin miksi.

”Asian tutkiminen ei yksinkertaisesti ole merkityksellistä sen kummemmin sikiön kuin odottajankaan kannalta, ja siihen laitettu aika ja vaiva on pois arvokkaammalta tieteelliseltä tutkimukselta.”

Tieteellisen tiedon puuttuminen on tosin johtanut siihen tilanteeseen, että asiantuntijoiksi ryhtyvät maallikot, yleensä odottajat keskenään. Toisaalta tällöin vastaanottaja usein suhtautuu arveluun sukupuolesta kriittisemmin kuin jos sen olisi sanonut lääkärikunnan edustaja.

”Ymmärretään paremmin, että kyseessä on vain arvaus, ei varma tieto”, Ebert sanoo.

Muita keinoja sikiön sukupuolen selvittämiseksi

Sikiön sukupuolen pystyy halutessaan selvittämään jo ennen syntymää.

Raskausviikoilla 19.-21. tehtävässä rakenneultraäänessä sikiön sukupuoli on mahdollista tutkia kohtuullisella varmuudella, mikäli odottaja niin haluaa. Tällöinkin taustasyynä tutkimukselle on se, että sikiön genitaalialue käydään läpi mahdollisten rakennepoikkeavuuksien varalta. Ultraäänitutkimuksella tehty sukupuolen määritys ei ole täysin varma, mutta koska sukupuolielimet ovat tässä vaiheessa jo kehittyneet hyvin eri näköisiksi, erehtymisen mahdollisuus ei ole kovin suuri.

Omakustanteisella Nipt-tutkimuksella sikiön sukupuoli on mahdollista selvittää 10+0 raskausviikon jälkeen. Äidin verinäytteestä otettavalla sikiöseulontatutkimus kertoo riskin tavallisimmille kromosomihäiriöille, trisomioille sekä sikiön sukupuolen silloin noin 95% tarkkuudella.

Vauvan sukupuolen tietämisestä keskustellaan myös Vau.fi Foorumilla – tule mukaan!
Haluatko/halusitko tietää sukupuolen etukäteen?

Mitä mieltä olet artikkelista?