adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Raskausajan vaivat

Muisti pätkii raskausaikana

 

Tavarat kadoksissa, ajatukset harhateillä, muisti säästöliekillä. Odotusaikana muisti tuntuu tekevän tepposia tuon tuostakin. Mutta miten on, tapahtuuko raskaana olevan aivoissa oikeasti muistamiskykyyn vaikuttavia muutoksia?

Runsas vuosikymmen sitten tehty tutkimus raskauden vaikutuksista naisen aivoihin aiheutti todellisen lööppivyöryn. Tutkimuksessa todettiin, että naisen aivot kasvavat takaisin normaaliin kokoonsa vasta  joitakin aikoja synnytyksen jälkeen.

Hetkinen. Odottajan aivot siis kutistuvat? Ja se aiheuttaa muistamattomuutta, hajamielisyyttä ja kykenemättömyyttä tehdä yksinkertaisiakaan päätöksiä? Juuri tämä oli toimittajien tulkinta tutkimuksen tuloksista. Tosin se ei ollut aivan oikea, vaikkakin tietenkin sensaatio- maisuudessaan oikein houkutteleva.

Lue myös: Raskaus on fyysinen mullistus

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Tutkimusta tarkemmin lukeneet saivat selville, että naisen aivosolujen määrä ei vähene raskausaikana vaan että solujen koko väliaikaisesti pienenee. Aivosolujen pienenemisen syyksi arveltiin, että raskaana olevan aivosolujen koostumus sisälsi tavallista vähemmän vettä, sillä elimistön nesteitä ja ravinteita tarvitaan raskausaikana myös sikiön kasvuun ja kehitykseen.

Muistamisen ongelmia, huolestuneisuutta, stressiä

Sen koommin raskaana olevien muistia on tutkittu eri tavoin. Raskaana olevilta on itseltään kysytty heidän omia käsityksiään muistinsa tilasta, ja muun muassa eri hormonitasojen vaikutuksia muistiin on kartoitettu.

Viitisen vuotta sitten tehtiin tutkimus, jossa lasta odottavilta kysyttiin, missä jamassa he itse arvioivat muistamiskykynsä olevan.

Lue myös: Kiukusta haittaa sikiölle?

Osallistuneista suurin osa koki kärsivänsä eriasteisista muistamisen ongelmista, mutta kertoivat lisäksi tuntevansa olonsa stressaantuneiksi, hämmentyneiksi, huolestuneiksi ja tavallista kömpelömmiksi. Myös keskittymiskyky oli hukassa. Tutkimuksessa selvisi myös, että mitä huolestuneempi ja stressaantuneempi tuleva äiti oli, sitä enemmän hän raportoi myös muistin ongelmista.

Estrogeeni ja progesteroni kiusaavat päätä

Luotettavin ja objektiivisin todiste raskausajan vaikutuksesta muistiin liittynee raskausajan hormoneihin, estrogeeniin ja progesteroniin.

Niiden määrä elimistössä kasvaa raskausaikana räjähdysmäisesti, ja molempien hormonien tiedetään vaikuttavan ihmisen muistitoimintoihin.

Lue myös: Yllättäviä tunteita raskaana

Suurten asioiden äärellä

Odotusajan vaikutusta muistiin paljon tutkineet Matthew Brett ja Sallie Baxendale ovat kallistuvat sille kannalle, että muistin pätkiminen johtunee osittain hormoneista mutta lisäksi yksinkertaisesti siitä, että kun elämä on muuttumaisillaan lopullisesti, mieli luonnostaan askartelee arkisia ja jokapäiväisiä asioita paljon suurempien teemojen parissa.

Lähde: BBC: Does pregnancy affect memory?ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 5
Muisti pois :)
Kirjoittaja Tiia 05.07.2010
Voin kyllä sanoa, että odottaessani tätä toista lastani muisti on ollut vähän väliä ihan hukassa. Milloin on phelimet, lompakot, kaukosäätimet telkkarista hukassa. Tai ruoka palaa pohjaan. On kerennyt tapahtua jo vaikka ja mitä... Olen nyt kahdeksannella kuulla ja tuntuu että alkaa olla muisti välillä hakusassa. "Lisämuistia kiitos!"
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
kyllä vaan
Kirjoittaja Jonsku 18.07.2009
Mullakin ollut aina yleensä tosi hyvä muisti, nyt unohtelen tuon tuosta asioita mitä pitäis sanoa ääneen. Just kun alottamassa jotakin asiaa ni unohtaaki jo mitä oli sanomassa. Vähän tulee kömpelö olo sen takia. :)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
totta
Kirjoittaja näin se menee 06.06.2009
Unohtelen tavaroita, en muista salasanoja tai mitä olen tehnyt viisi minuuttia sitten. Musta on tullut aivan uskomaton lahopää. Pelottavaa...
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
no tuttua on
Kirjoittaja simpura 10.02.2009
Mulla menossa nyt seittemäs raskauskuukausi ja odotan kaksosia. Voi taivas ett onkin vlill fiksu olo. just tulee sitä ett mithn olin tekemäss ja jos joku yrittää havainnolstaa mulle jotakin en todellakaan hahmota asioita samalla tavalla kuin ennen. Vlilllä oikein itkettä kun ei osaa ptt yksin joitain asioita, mutta mutta eiköhän se tästä taas =)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Entinen työmyyrä
Kirjoittaja GaGa 03.02.2009
Kyllä on mulla töissä kadonnut keskittymiskyky totaalisesti niin sanotuissa "tärkeissä palavereissa". Ei millään jaksais kuunnella jaarituksia, tekee mieli vaan ilmoittaa kovaan ääneen kaikille, että jo riittää tuo hölynpöly mulle on sentään tulossa vauva! :)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun