Ei ole ollenkaan epätavallista, että lapsiperheessä väännetään välillä kotitöistä ja lastenhoidosta. Vau.fi:n foorumilla äideillä on kuitenkin selvä visio lapsenhoidon työnjaosta. "Kerran yhdessä on päätetty perhe perustaa, niin silloin se tehdään todella yhdessä, eikä niin että äiti tekee kaiken", kahden lapsen äiti kirjoittaa.

Viimeksi päivitetty 8.12.2015

”Kylpeminen oli aina isin ja pojan oma juttu”


 


”Kun poika oli vauva, niin isä osallistui paljonkin vauvan hoitoon. Kylpeminen oli aina isin ja pojan oma juttu. Vaipatkin vaihtoi ilman pyytämistä. Isi tykkäsi myös käydä pojan kanssa keskenään vaunuttelemassa”, nimimerkillä Suski88 kirjoittava äiti kertoo.

Kun perheen esikoinen syntyi, Suski88 joutui itse leikkaussaliin ja vastuu vastasyntyneen hoitamisesta jäi yksin miehelle. Suski88 uskoo sen tuoneen miehelle varmuutta lasten hoitoon. Kun isä palasi töihin, suurin osa hoitamisesta jäi puolestaan kotiin jäävälle äidille. 

”Meillä oli ollut jo ennen vauvan syntymää puhe, että myös miehen on osallistuttava lapsen hoitoon. Kerran yhdessä on päätetty perhe perustaa, niin silloin se tehdään todella yhdessä, eikä niin että äiti tekee kaiken”, Suski88 toteaa. 

”Olisi vanhanaikaista, että minä hoitaisin lapsen ja kodin askareet ja mies saisi tulla vain hengaamaan”

”Meillä mies osallistuu kans tasavertaisena lapsenhoitoon silloin kun on kynnellekykenevä eli kotona”, Timantti* kertoo.

”Musta on vähän vanhanaikaista, enkä mä hyväksyisi sitä, että minä hoidan lapsen ja kodin askareet ja mies saa tulla vaan hengaamaan ja viettää vapaa-aikanaan täysin omaa elämäänsä. Toki teen suurimman osan riippuen siitä, paljonko ehdin ja jaksan”, hän kirjoittaa.

”Mutta loppupeleissä se vastuu on molempien yhtälailla. Yhdessä tehty, yhdessä hoidetaan”, Timantti* toteaa.

Isät täysillä mukana

Lavinian perheessä vanhat sukupuoliroolit on heitetty romukoppaan, ja päävastuu vauvan hoidosta on isällä: ”Minä käyn koulussa ja isi hoitaa vauvaa kotona. Vapaalla sitten hoidetaan välillä yhdessä, välillä vuorotellen”, Lavinia kertoo.

Pitkistä työpäivistä huolimatta isät jaksavat osallistua innolla lastenhoitoon.

”Meillä isä osallistuu hyvin. Töiden jälkeen aina on vauvan kanssa ja muutenkin kotiin tultuaan. Kylvettää ja minä vien sitten sänkyyn”, Kyfi2707 kirjoittaa.

”Meilläkin isä mukana kaikessa. Tekee kaikkea ja enemmän kuin mielellään. Haluaa viettää aikaa kaksin vauvan kanssa. Isä tekee pitkää päivää, lähtee yleensä ennen viittä aamulla ja palaa ennen kuutta illalla. Silti jaksaa illan seurustella, kylvettää ja hoitaa pikkuista”, SatuH kertoo.

Kuinka isä teillä osallistuu lastenhoitoon?

Lue kaikki kirjoitukset ja osallistu keskusteluun: Isän osallistuminen

Mitä mieltä olet artikkelista?