Vaikka uusilla hampailla on kiva pureskella, ei puhkeaminen ole mitään juhlaa. Uudet hampaat saattavat nostaa vauvalle jopa pientä lämpöä.

Viimeksi päivitetty 19.5.2009

Hampaiden puhkeaminen

Kutittaa.


 

 


Vauva saa ensimmäiset hampaansa 4–7 kuukauden iässä. Etuhampaat puhkeavat ensimmäisenä, joita poskihampaat seuraavat. Taaimmat hampaat puhkeavat kahteen ikävuoteen mennessä, niin että kaikki 20 maitohammasta koristavat lapsen hymyä ennen kuin lapsi on täyttänyt kolme.
Tyypillisiä puhkeamista enteileviä oireita ovat kuolaaminen ja tarve pureskella. Lapsen ikeniä yleensä myös kutittaa tai särkee. Vauva voi herätä yöllä itkuisena suusärkyihin. Oireet alkavat yleensä kaksi päivää ennen puhkeamista ja kestävät muutaman päivän puhkeamisen jälkeen.
Toisinaan vauvalle nousee myös pientä lämpöä silloin, kun hampaat läpäisevät ikenien limakalvon. Hampaiden puhkeaminen ei kuitenkaan aiheuta hetkellistä lämmön nousua korkeampaa kuumetta. Jos vauvalla on ollut lämpöä kaksi päivää tai kuumetta on yli 38,5 astetta, kyse on taudista. Silloin kannattaa ottaa yhtyettä esimerkiksi neuvolaan.
Helpotusta pienokaiselle
Paras lääke ikävään oloon on vanhemman syli. Kuolaa kannattaa myös pyyhkiä leuan alta ja poskilta, ettei iho pääse ärtymään. Itse iensärkyyn saattaa auttaa viileät pureskeltavat esineet. Vauvalle voi antaa esimerkiksi kostean rievun jäydettäväksi.
Koska hampaiden puhkeaminen ei ole sairaus vaan luonnollinen tapahtuma vauvan elämässä, tulehduskipulääkkeittä suositellaan käytettäväksi ainoastaan lääkärin niin neuvoessa.
Teksti: Jarkko Uro
Mitä mieltä olet artikkelista?