Virtsatietulehdus on lapsilla yleinen. Rakkotulehdusta on selvästi enemmän tytöillä, ja sylilapsista ovat pojat uhanalaisimpia, silloin usein munuaistason tulehdukselle. Sairaus aiheutuu peräsuolen bakteereista, jotka joutuvat virtsatiehyeen.

Viimeksi päivitetty 25.4.2011

Virtsatulehdukset jaetaan rakkotulehdukseen ja munuaisaltaan tulehdukseen, joista jälkimmäinen on vakavampi. Sairautta voi olla vaikea määrittää, koska tavallisimmat oireet – kuume, päänsärky, heikkous ja huonontunut yleiskunto, pahoinvointi sekä oksentelu – eivät viittaa virtsateihin.

Rakkotulehduksessa voi isompi lapsi tuntea kirvelyä pissatessa ja virtsata vain vähän kerrallaan. Pikkulapsilla sairautta voi olla vaikea havaita, koska he eivät osaa valittaa tyypillisestä kirvelystä. Myöskään tiheää pissaamista ei huomata vaipan takia. Oireina voivatkin olla yleisemmät infektio-oireet, kuten kuume, oksentelu, velttous ja yleinen tyytymättömyys.

 

Mitä voin tehdä?

 

Ota lapselta virtsanäyte, jos epäilet tulehdusta. Vaippalapsia varten on tarkoitukseen olemassa erityisiä pusseja. Lääkäri haluaisi tutkia mieluimmin aamuvirtsan.

 

Milloin pitää ottaa yhteys lääkäriin?

 

Jos epäilet virtsatietulehdusta, älä epäröi viedä lasta lääkäriin. Ota näyte mukaan. Nopea toiminta on tärkeää, jotta vältytään munuaisten arvilta. Infektiota hoidetaan antibiooteilla.

Mitä mieltä olet artikkelista?