Mieltymys suolaiseen ruokaan opitaan puolen vuoden iässä, kun lapset alkavat saada kiinteää ruokaa ja sen mukana suolaa.

Viimeksi päivitetty 21.12.2011

Mieltymys suolaiseen ruokaan opitaan puolen vuoden iässä, kun lapset alkavat saada kiinteää ruokaa ja sen mukana suolaa. Tässä vaiheessa suolaan tottuneet suosivat sitä yhä päiväkoti-ikäisinä, yhdysvaltalaistutkimuksesta selvisi.Tutkimus suolavedellä

Tutkijat tekivät havaintonsa kokeessa, jossa ensin kahden kuukauden ja myöhemmin kuuden kuukauden ikäisille vauvoille tarjottiin tuttipulloissa tavallista vettä ja kahta erivahvuista suolavettä. Vauvat saivat juoda pulloista vapaasti kahden minuutin ajan.

Tutkijat järkeilivät vauvan olevan perso suolalle, jos hän joi enemmän suolavettä kuin tavallista.

Testissä paljastui, etteivät vauvat juurikaan välittäneet suolavesistä kahden kuukauden ikäisinä, mutta puolivuotiaana suolavesi alkoi maistua niille vauvoille, jotka saivat jo suolattuja, viljapitoisia ruokia, kuten leipää.

Muuntyyppisiä ruokia kuten hedelmiä saavat eivät välittäneet suolasta sen enempää kuin vauvat, jotka eivät vielä syöneet kiinteitä.

Suolankäyttöön kannattaa puuttua varhain

Kun osaa lapsista testattiin uudestaan päiväkoti-iässä, puolen vuoden iässä suolaa suosineet olivat edelleen mieltyneet siihen.

Jos yhdysvaltalaisten tulokset vahvistetaan uusissa tutkimuksissa, suolankäyttöön kannattaisi mahdollisesti puuttua varhain, ennen kuin lapsen makuaisti ehtii kehittyä. Aikuisten makutottumuksiin on tunnetusti vaikea puuttua.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

 

Lue myös:

Onko kaneli haitallista lapsille?

Vauvalle karkkipäivä?

Hyvät ruokatottumukset luodaan kotona

Mitä mieltä olet artikkelista?